woensdag 29 januari 2020

Mohammed's jonge jaren

       PVV,
                         Als we de Koran mogen geloven was er maar één echt grote arabische profeet. Profeet is niet op te vatten als voorspeller maar als aanzegger van wat er staat te gebeuren. Ver terug in het verleden is er binnen het heelal niets bekend dat oorzaak van het bestaan vermag te zijn. De Schepper, geen Het maar een Hij of Zij vanwege de gekoppelde intelligentie bestaat er buiten maar heeft uiteraard wel toegang en wij vatten Hem op als Geest. Als Goede Geest omdat Hij volgens de overlevering verbond wil met de mensen en de Messias zond voor Nieuw Verbond met allen van goede wil. In het oude verbond met de Israelieten was er sprake van knechten die beloning wensen, het Nieuwe Verbond behelst verhoging van onze status tot "kinderen", alles poëtisch uitgedrukt, die bij pa aan tafel zitten en enige toegang hebben tot diens portefeuille. Maar opgevoed moeten worden en daartoe kennelijk lief en leed hebben door te maken om geen automaten of zombies te worden. God kan niet op de televisie verschijnen omdat dan alles vast zou komen te liggen en onze keuzevrijheid verdwijnt.
We zitten niet als tevreden muizen op een Groene Kaas Planeet, lichtjaren verwijderd van het kattenzonnestelsel en moeten ons inspannen om geestelijke evolutie te verkrijgen. Tussen haakjes vroeg Satan of hij een paar van die roofdieren mocht overbrengen, maar God stond dat niet toe. Waarop de Duivel grijnzend opmerkte dat er dan wel dra overbevolking zou ontstaan met alle ellende van dien.
De jonge Mohammed werd koopman, maakte verre reizen en zag een en ander van de wereld. In zijn geboorteplaats waren er naast nog echte heidenen ook joden en christenen. De afgodendienaars op de nogal wetteloze steppe -waarvan niet zeker is in hoeverre zij religieuze moraal hadden- deden er goed aan om hun schat tegen rovers te beschermen. Met een sluier! Uit de Koran blijkt dat Mohammed redelijk op de hoogte was van het gedachtengoed der monotheïsten, zoals joden en christenen heten. En daarvoor ontvankelijk was zoals uit de weergave in het heilig moslimboek naar voren komt. In feite mag hij vooreerst tot de kring van de christelijken behoord hebben, daar joden vasthouden aan overerving. Misschien net zo als Luther aanvankelijk gewoon rooms katholiek was, hoewel deze persoon niet handelde in koopwaar maar zich bezig hield met theologische zaken.
Onze hersens worden gevoed met waarnemingen, meest via de zintuigen van buiten komend doch ook uit interactie binnen het brein. En volgens vele gelovigen uit de wereld van de Grote Geest. In Mohammed's hoofd kwam de vraag op of de christenen zich wel hielden aan het Eerste van de Tien Geboden, want een mens goddelijke status toekennen is toch ongehoord en nergens voor nodig. De psalm zegt dat God vergeeft om niet, maar natuurlijk niet de boosaardigen, en daarbij geen bloed nodig heeft. Indertijd kende men niet de handtekening en een verbond werd bevestigd met een offermaaltijd. De moslims hebben gelijk met te zeggen dat er in de Bijbel veel tegenspraak staat en Paulus lijkt een halve griekse heiden, tenzij zijn geschriften bewerkt werden. Dit laatste is niet onaannemelijk gelet op de zalvende toon van de brieven van het Nieuwe Testament. Ook komt onjuiste interpretatie voor, zoals ten aanzien van het Gouden Kalf. Indertijd was zo'n beeld de voetbank van de godheid gelijk een koning een kroon draagt. De israelieten zullen niet zo stom geweest zijn om een beeld te aanbidden maar zij wilden God naar zich toe halen, Hem voor hun karretje spannen. Zo ook moest Abraham erkennen dat niet hij baas was over zijn zoon en in het vuur diende te werpen, te offeren wat aan God toebehoorde, al naar lokaal gebruik. Het liep allemaal goed af ofwel werd de individuele vrijheid van Boven bevestigd. En joden gooien stenen; het waren europeanen die kruisigden, wetend dat het om een onschuldige ging. In Gods raadsbesluit moest de Christus, de Gezalfde kennelijk eerst dood om vervolgens uit het graf opgewekt te worden. Niet zelf opgestaan maar door de Schepper van nieuw leven voorzien en bid als jij doodgaat om een engeltje die even een chipje van je maakt voor een reprint. Dat is niet te moeilijk voor Iemand die het periodiek systeem met minder dan 200 elementen bedacht en waarmee de hele wereld in al zijn verschijningen is opgebouwd.
De science fiction schrijver Asimov dook in het verleden en zag in Europa franse en duitse belangen botsen, maar wat zich uiteindelijk redelijk oploste. Idem zwakte de strijd tussen Rome en de protestanten bijna geheel af en het conflict tussen kapitalisme en socialisme is ook al vooral van gisteren. Wellicht dat de verschillen tussen stromingen in de islam eveneens aan slijtage onderhevig zullen zijn.
Men mag er van uitgaan dat Mohammed niet voornemens was om een nieuwe godsdienst te stichten doch zich inspande om de ketterse drie-eenheid kwijt te raken plus voorschriften te geven over redelijk gedrag van woestijn- en stadsbarbaren: Zorg dat je niet in het Vuur komt. De hel was bij de germanen vermoedelijk een glinsterende koude watermassa waarin je niet terecht moest komen wegens verdrinken. De laatste nederlandse Bijbelvertaling is helaas ook ketters met vervanging van "in de boezem des Vaders" door "die God is". Het evangelie van Johannes begint met verwijzing naar Genesis: een machtig vorst spreekt een woord en de dingen gebeuren dienovereenkomstig. Dat is technisch prima weergegeven als er geen mensenogen aanwezig waren om nader te observeren. Daarna wordt in dichterlijke taal vermeld dat de Christus de enige is die meteen de nieuwe status kreeg, als "kind van" geboren werd. De Midden-Oosterse uitdrukking "vader en zoon" valt te vertalen als twee handen op één buik, in woord noch daad van elkaar te onderscheiden. De religieuze geschriften van waarde zeggen dat de mens moet zoeken naar God, zijn Maker en Behoeder. De waarnemer ziet precies dit bij de jonge Mohammed. Later ging de oude Mohammed buiten zijn boekje maar overkwam dit niet ook David? Alleen in zijn betere ogenblikken is deze baas voor ons acceptabel. Hij wordt geacht mooie psalmen te hebben geschreven. Die psalmen zijn gemeenschappelijk erfgoed van joden, christenen en moslims. Daarom ware een Psalmenhuis te bouwen, van roestvrij staal en glas in de vorm van naar boven geheven gevouwen handen. Hier kan dan op sabbath, zondag en vrijdag deze poëzie gezongen, gereciteerd en gemusiceerd worden. Wie weet de overige dagen gemeenschappelijk. Daar zou de jonge Mohammed plezier bij hebben. De oude misschien minder omdat de mensen hardnekkig worden. Meezingen is daartegen goede medicijn. De essentie van de Koran is dat het niet naar Mekka wijst maar naar Boven, al helpt het om bij het knielen even richting Mekka aan te houden, te focussen op wat bekend geraakt is binnen je horizon.
Een vraag: Wat is "heiliger", de plek waar Ibrahim die geit offerde en nu de Moskee met de gouden koepel staat of de Klaagmuur aan de steile helling met dichte bush waarin het beest vast kwam te zitten, waar Allah het gaf? Wat is op korte termijn het best voor de palestijnen: Een Israel souverein van de Jordaan tot aan het St Catharineklooster in de Sinaï met Gaza bij Egypte plus veel geld voor nieuwe metropolen bewesten Alexandrie en met ten hoogste een derde van de bevolking op de Westbank joods en idem maximaal een derde aan arabieren in overig Israel? Dit zou economisch en cultureel een enorme vooruitgang mogelijk maken.

Geen opmerkingen: