zaterdag 10 oktober 2020

joodse kerk

(Geen Stijl,
De Nobelprijs voor natuurkunde stelt zwarte gaten zeker en daarom is het nuttig voorzorgsmaatregelen te treffen tegen Zich Verenigende Aanstormende Zwarte Gaten die alles opslokken. Je kunt die niet zien aankomen omdat ze eerst het licht opslokken en dan jou. Neem gewaarschuwd, als goede gelovigen, daarom een telepathische geranium die werkt op negatieve energie. Pluk een blaadje ervan en stuur die in de ruimte. Als die door de ZVAZG verorberd wordt zal het een kreet van ontzetting slaken dat de geranium op de vensterbank doet trillen van emotie, hetgeen jij kunt waarnemen. Je hebt dan nog net tijd voor een schietgebedje voordat jij met geranium en al aan de beurt bent.
Echter ligt de rus Vasily Yanchilin dwars en beweert dat het Nobel Comité in toverij gelooft, want zwarte gaten met enorme massa en waar de tijd stil staat bestaan net zo min als dat in het jonge zeer geconcentreerde heelal de seconde eeuwen of nog langer duurde. Zie voor meer op deze site, of beter ga naar Hurghada voor een interview met Yanchilin en zwemmen in het warme water van de blauwe Rode Zee). 

                                      De meningen over het begin van de wereld zijn verdeeld. Wetenschappelijk bestaat er geen theorie en merk op dat een punt een wiskundig begrip is, niet in de natuurkunde bestaat omdat het geen afmetingen heeft. Verbazingwekkend is wat wij op Aarde zien voortgekomen uit iets meer dan honderd elementen, waarvan de bouwstenen veel onderlinge overeenkomst hebben. Een ekster trippelt over het gras. Biologen zijn gauwer geneigd tot atheïsme dan natuurkundigen omdat zij niet nadenken over het wonderlijke koolstofatoom. Het geschapene toeschrijven aan een Grote Geest als bron is logischer dan menen dat alles zomaar vanzelf kwam en heeft daarom veel aanhang. Die heeft dus de hemel als basis en waar mag dat zijn. Tussen de atomen is ruimte genoeg maar het Paradijs valt uiteraard ook wel te realiseren op een planeet. Op de Groene Kaas Planeet leven zeer tevreden vette muizen, lichtjaren ver van het kattenzonnestelsel. Satan vroeg aan God of hij een paar roofdieren mocht overbrengen doch dat werd geweigerd. Waarop de Duivel grijnzend opmerkte dat er dan wel dra overbevolking zou ontstaan met alle ellende van dien. Modern inzicht leert dat engelen bij je dood een chipje kunnen maken voor een reprint. Daarom is het zinvol rekening te houden met de Tien Geboden. Onder meer krijgt daarin de ezel sabbath, vrij rondstruinen in een natuurlijke omgeving; anders zijn de practijken in de bio-industrie en bij de consumenten daarvan. De meeste dieren moeten naar het slachthuis is een veel voorkomende opinie.
Nu wil het geval dat de laatste nederlandse bijbelvertaling ketters is met vervanging van het op schoot zitten bij de Vader door "die God is". Dat stemt niet overeen met de joodse visie en Mohammed maakte daar eveneens groot bezwaar tegen toen hij de woeste stammen in de desert wat regels trachtte bij te brengen. Dat evangelie van Johannes begint kennelijk met verwijzing naar Genesis 1: een machtig vorst spreekt een woord en de dingen gebeuren dienovereenkomstig. Technisch prima uitgedrukt als er geen mensenogen bij aanwezig waren. Het Nieuwe Testament bericht over Nieuw Verbond gebracht door de Messias. Van knechten -die loon willen- wordt onze status verhoogd tot "kinderen", alles dichterlijk uitgedrukt. Die bij Pa aan tafel zitten en enige toegang hebben tot diens portefeuille. Maar opgevoed moeten worden en daartoe kennelijk lief en leed hebben door te maken om geen zombies of automaten te worden. De Boodschap bevatte dus niet vooruitzicht op een grotere auto dan de buren. Geestelijke evolutie staat in ons hoekje van de Melkweg op het programma en daartoe hebben wij ons in te spannen. Met minder aandacht voor een overdadig te vullen pens. Johannes vertelt verder -zo kan men het taalkundig lezen- dat de Messias de enige was die reeds vanaf geboorte de nieuwe status ontving. Maar verderop komen er onregelmatigheden voor en net als bij de vele zoetsappige nieuwtestamentische brieven lijkt er bewerking in het spel geweest te zijn. Kant en klaar iets voorschotelen vergt niet veel geestelijke inspanning bij de geadresseerde; oude mensen heffen vaak het vingertje op en doen dat ook in de taal zodat "herschrijving" niet zeker is. Voor het Nieuwtestamentisch Verbond is het niet nodig om Jeso (noordnederlandse naamsuitgang) als zonder zonde uit te beelden, terwijl het Oude Testament, Oud Verbond uitdrukkend, helemaal niet opgeheven hoeft te zijn voor wie niet iets beters wil.
De Grote Geest blijkt in het Aardse domein een koers uitgezet te hebben met heel veel vrijheden en waarom dan ook niet van elkaar verschillende geloofsgemeenschappen. Ons brein krijgt informatie van buiten in stapjes. We zien eerst contouren, dan de berg, vervolgens kleuren en plantjes. Die intocht komt als het ware op een centraal schermpje waar het vergeleken wordt met wat in het geheugen opgeslagen is. Zo wordt een tafel herkend als tafel. Maar uit die cellen in het hoofd komen ook blokkeringen om het wijzigen van opvattingen tegen te gaan. Dat valt deels te verhelpen met inpraten, lezen, ervaren maar de uitkomst staat meestal niet vast. Dikwijls ontstaat er bij zulke inbreng verarming: Toen het koningschap in Israël opkwam ontstonden er hoven en begunstigden. Dat wil men toch niet opnieuw? Maar NL glijdt tussen haakjes af naar meer semi-feodaliteit en de "leider", lees loopjongen van de Achterkamertjes, bevordert dit door een miljoen uit onze Schatkist te halen voor een gunstelinge. 
Waarom oude knellende gebruiken handhaven als de sabbat er juist is om vrij te zijn. Een "zoon van David" op de troon? (Midden-Oosters zoon van = hollands: twee handen op één buik; in woord noch daad van elkaar te onderscheiden). Liever niet iemand in zijn slechte ogenblikken zoals die meneer vroeger. De heidense Drie-Eenheid valt vergoelijkend op z'n hollands te interpreteren en een joodse kerk kan uitleggen dat heilige geest sfeer tekent, een woord dat men vroeger niet kende maar tamelijk goed verbondenheid onder de aandacht brengt. Christus, de Gezalfde (de Benoemde) is de grote rabbi, de spreekbuis van Boven en de psalm zegt dat God vergeeft om niet. Als je dat vraagt. De gereformeerden zouden eens de Bijbel moeten lezen en de roomsen kunnen het gewoon bij wijn drinken laten; zoals de priester toont als hij de lekkere beker ledigt. Nederland had een generatie die prachtige berijmingen van de psalmen maakte, terwijl thans kwezels trachten het nieuwe Liedboek der kerken te vullen. Toen die echte dichters doodgingen en in de hemel kwamen zei God: Dank je wel voor die mooie verzen. Wat presenteert huidig Israël aan de wereld op geestelijk gebied? De opdracht hiertoe zal toch niet vervallen zijn? Begin eens met stopzetten van wapenexport.

Geen opmerkingen: