zaterdag 12 maart 2022

concept betere Grondwet


  1. In het Rijk der Nederlanden geldt gelijkwaardigheid van alle burgers en eerbiediging van hetgeen dieren en planten toekomt. Dit houdt automatisch alle mogelijke vrijheden en recht op deelname aan beraad en besluit via bindende referenda en op volksvergaderingen. Waarna een ondergeschikt parlement zorgt voor uitwerking en controle. Er bestaan plichten, waaronder zich militair bekwamen om hoofd en handen te kunnen gebruiken in tijd van nood. 
  2. De staat is een republiek omdat alleen deze de democratie hoog houdt. Er kunnen autonome deellanden zijn en unies met andere staten om een positieve rol te spelen. Op dorps- en stadsnivo moet zelfbestuur regel zijn. De leiding van de staat wordt gekozen door het volk en die zoekt bekwame ministers uit alle geledingen.
  3. Slechts 1 nationaliteit wordt erkend om bevoordeling te voorkomen. In overheidsfuncties en op de universiteiten wordt ten hoogste tien jaren uit de Schatkist betaald teneinde roulatie met spreiding van macht en ontplooiing ten dienste van de samenleving te bevorderen. De rechtspraak is uiteraard gebaseerd op gelijkwaardigheid en de rechter, als deskundige aangewezen door de volksvergadering, heeft billijkheid te zoeken. Zonder verzuim dat partijdige advocaten willen opvullen. 
  4. Elk dier onder controle van de mens zal voldoende natuurlijke buitenruimte hebben om tenminste drie seconden achtereen voluit te rennen, vliegen of zwemmen. Ter wille van de flora en fauna wordt geen zeggenschap van staten erkend over het westelijk Amazonegebied, de Sahara, de Himalaya, de Noordpoolstreken, Antarctica. Aanplant van hoog opgaand geboomte is verplicht waar door kunstmatige verharding de Natuur vruchtbare grond ontnomen wordt. Ieder in het rijk is onderworpen aan DNA-registratie om sancties te kunnen nemen tegen overbevolking en verantwoordelijke ouders en staten op te sporen bij in de steek gelaten kinderen. 
  5. Particuliere vermogens van meer dan enkele tientallen miljoenen euro's worden naar de Schatkist afgeroomd om redelijke verdeling van ontplooiingskansen zonder dominantie van grote bezitters te bevorderen. Bij ongeschoolde arbeid moet er ruimte gemaakt worden voor opleiding. Op te goedkope producten uit te lage lonenlanden wordt een heffing gelegd bestemd voor gindse AOW potten. Dit alles conform de moraal van beschaving, verwoord in de christelijke religie, het humanisme en de grondslagen der Verenigde Naties en Europese Unie. Punten daarvan zijn geen oog uitsteken voor een uitgeslagen tand en de wang toekeren om het alsnog goed te doen. In acht te nemen is dat de Schepper of Grote Geest planeet Aarde blijkbaar voor fysieke maar ook geestelijke evolutie heeft bestemd. 


Geen opmerkingen: