zondag 18 september 2022

Houdt de dief

Partij voor de Dieren,                
                                                   Als de nationale productie dit jaar ongeveer gelijk is aan die in 2021 en het CBS forse koopkrachtdaling bericht: Waar gaat het verschil dan heen?
Veranderende im- en export spelen een tamelijk geringe rol. En het energieprobleem valt door huishoudens gemakkelijk te verwerken met een kleinere auto en wollen truien, net als vroeger; meteen enorme verspilling uit gemakzucht en statusoverwegingen tegengaand. Drie keer duurder melk en vlees vermindert op kleinere boerderijen drastisch het plagen van dieren zoals het kalf weghalen bij zijn moeder. Voor een mensenkind stelt de wet strafbaar wie het jong aan de moeder onthoudt. De wet hoefde vroeger dit niet op te nemen voor dieren omdat zulke misstanden toen niet voorkwamen. 
Die koopkrachtvermindering voor beneden-modaal kun je grafisch weergeven als een kleinere basis van een "piramide" die staat voor de nationale productie. Bij gelijk blijven in omvang moet deze hogerop  -bij de betere inkomens- dan ruimer worden. Maar daarbinnen zijn er burgers die het goed of slecht gaat zodat wie er met voordeel gaat strijken dikwijls niet vlot uit te maken valt. Dat profiteren van de geldontwaarding op een onrechtmatige wijze, armelui tekort doende, geeft aanleiding tot de titel van dit stuk. 
Van groot belang is dat het huidige kabinet, niet gesteund door de meerderheid van het volk maar door vet gesalarieerden in de "volksvertegenwoordiging", geen plan heeft om de kleine spaarder voor de inflatie te compenseren. Die is niet thuis op de aandelenmarkt of in onroerend goed. Voor af en toe een grote aankoop spaart hij, maar de bank wint door de inflatie een stuk van zijn koopkracht. Billijk lijkt oprichting van een Rijksspaarbank die de kleine spaarder bijschrijft het bedrag overeenkomend met het inflatiepercentage minus ontvangen rente. De regering krijgt zo veel geld ter beschikking tegen slechts de administratie als werkelijke kosten. 
Een kabinet dat geld gaat lenen is uit den boze, want zo worden de lieden die al geld over hebben nog rijker met ontvangen rente. Daarom moet er bovenin de piramide meer belasting geïnd worden zodat de door de inflatie misvormde verdeling gerepareerd wordt. Nederland zit in het EU-schuitje en kan er niet uit omdat we "samen met de Belgen?" de nederlands-franstalige hoofdstad ervan hebben en die willen we niet kwijt. Uit zuidelijke lidstaten rukt evenwel inflatie op en daarom is slechts compenserende loonsverhoging realistisch. Met uiteraard niet te vergeten dat op peil houden van klein spaargeld. Toeslagen vergen ambtenarij waar het dikwijls fout gaat en zijn niet van linkse signatuur omdat voldoend salaris de volwaardige burger past. Niet "Den Haag" maar "Brussel" is in staat om de inflatie terug te draaien. Dan moet je geen geld naar Italië sturen zodat, toch al niet aan de fiscus afstaand, ze daar Ferrari's kopen. Ook niet naar Spanje met z'n vele miljardairs en laat de Grieken voor ons geld gaten graven in de kale rots om bomen te planten. Waarvan wij het hout krijgen en zij de schaduw. 
De heidenen hadden een kalf als voetbank voor de godheid. Dat viel slecht bij de echte Grote Geest die niet wenst te zitten waar de mensen Hem willen hebben, voor hun karretje spannen. De Israëlieten maakten er eentje van goud en toen.... Toen gingen velen dat goud als hun god zien. Ook nu, prijzen opdrijvend om meer, meer binnen te halen. 

Geen opmerkingen: