donderdag 8 september 2022

wat te doen tegen de inflatie?

         redactie Spraakmakers,
                                               Bij inflatie treedt er verschuiving op van financiële armslag met verarming van beneden-modaal en een grotere kloof ten gunste van bezittende welgestelden. Factoren als variërende nationale productie, loonsverhogingen en het gecompenseerd krijgen van koopkrachtvermindering der spaartegoeden op de bank spelen een grotere rol dan minieme wijziging door de Centrale Bank van het rentepeil. Die is meer van belang op langere termijn. 
Laagbetaalden hebben nagenoeg geen mogelijkheid om beleggend de inflatie de baas te blijven. Zij zouden door de overheid gecompenseerd moeten worden met bijschrijving op hun spaarsaldo - dat dikwijls bedoeld is voor later grote aankopen- van een bedrag gelijk aan de inflatie minus ontvangen rente. Dit kan via een Rijksspaarbank, waar dan veel geld naar toe vloeit en door de regering te gebruiken valt zonder echte kosten behalve de administratieve. Dit nalaten is kwalijk in de ogen der meerderheid van het volk. 
Bovenal moet die verschuiving met relatief grotere koopkracht voor de rijken tenietgedaan worden en wel door forse belastingen in die sector. Lenen bij wie geld over hebben betekent hen nog rijker maken met ontvangen rente. Belastingverlaging zoals in Engeland door velen voorgestaan komt nauwelijks ten goede aan de armen en jaagt bij gelijkblijvende productie de inflatie op doordat de "haves" meer te besteden krijgen. Niet eens zo lang geleden werd er veel minder aan verwarming gedaan, kocht men 's winters geen bloemen uit kassen en werden in eigen land dikke truien gebreid. Ofwel is nu dure energie geen punt om van wakker te liggen. Krimp van zulke uitgaven schaadt vaak niet. Schaf ook de reiskostenvergoeding af waar men aan overhoudt en daarom graag in de auto stapt. 
Een probleem is dat het bedrijfsleven zeer verschillend te maken heeft met inflatie, zodat algemene grotere belastingheffing nadelen meebrengt en specifieke heffing vaak als onrechtvaardig ervaren wordt door wie het treft. 
Het is niet nodig om het Rijk extra kosten te laten maken met toeslagen verlenende ambtenaren; die fouten maken. Voedselbanken waar fouten gemaakt worden kunnen weg door loonsverhoging -soms is extra nodig zoals de bij Appie werkende onderbetaalde jeugd- die de inflatie compenseert. De burgemeester van Amsterdam is eigenlijk van Groen Rechts met al die subsidies, want aalmoezen geven is typisch een verschijnsel van ter rechterzijde. Echt links wil genoeg in het loonzakje om niet afhankelijk te zijn. 
Nederland zit in de Europese Unie en kan er niet uit omdat België de hoofdstad ervan heeft en wij geen dichte grens met onze zuiderburen willen. Men zal in de zuidelijke Europese streken wel niet ophouden met belastingontwijking om in Ferrari's te rijden zodat de geldontwaarding niet aan onze grens te stoppen valt. Daarom lijkt in ons land de inflatie compenserende loonsverhoging plus het geschetste op peil houden van de koopkracht der kleine spaarders het best.
Dit kunt u voorleggen als stelling van de dag. 
Wie reageren daarop? Beneden-modaal vormt een minderheid van de bevolking en heeft moeite om verbeteringen via de Tweede Kamer te verkrijgen omdat daar veelverdieners zitten. De meerderheid van de Nederlanders wordt volgens de opiniepeilingen allang niet meer vertegenwoordigd  en ondertussen spekt het kabinet met steun van de evangelische ChristenUnie wie in de fout gingen met mishandeling van nertsen, kalveren en koeien, kippen en varken; met mestoverschotten, stiekeme belastingdeals, "herenakkoorden". Uit onze Schatkist. Het geld moet teruggevorderd worden!
Men heeft opgemerkt dat verhoging van de AOW rijke ouderen in de kaart speelt, terwijl zij niks extra nodig hebben. Wel: het volk wil belasting betaald hebben naar draagkracht en dat rond het jaar van inkomstenverwerving omdat anders de boel verwatert. Dit nu wordt doorkruist met de aftrek pensioenpremie en hierdoor verdwijnen miljarden uit de zakken van laagbetaalden (die de verminderde belastingopbrengst moeten compenseren) naar de welgestelden ter stilling van hun hebzucht. Bij afschaffing met terugwerkende kracht vloeien er honderden miljarden in de Schatkist, verdwijnen staatsschuld en couponknippers en kan de gelijkelijk verdelende AOW met honderden eurootjes per maand omhoog. Netto resulteert er inleveren voor de rijkelui, maar dat hoort toch de bedoeling te zijn van een nieuw beter kabinet.

Geen opmerkingen: