woensdag 21 augustus 2024

de christelijk-humanistische staat

redactie Ad Valvas,
                                      In de optimale staat geldt regeling als verwoord in het verhaal over de barmhartige Samaritaan. Zo wil het Christus in de hele wereld en heerst de Gezalfde met zijn wetgeving. In de westerse samenleving wordt het Tweede Grote Gebod beaamd met erkenning van gelijkwaardigheid en daaruit voortvloeiende plichten en rechten. Natuurlijk geldt ook het Eerste en voor atheïsten zo dat mensen niet alles voor zich mogen opeisen doch hebben te respecteren de gekregen Tuin der Aarde. Men leze in Genesis dat God niet biefstuk, gehaktbal, etc. als in de bio-industrie schiep. Helaas weten ze dat niet zo goed op de VU met kip, kip, plofkip. Volmaakt is 's HEEREN wet luidt de psalm.
Rond het begin van onze jaartelling was er het Romeinse rijk, dat een grote verscheidenheid aan volken en culturen omvatte; meer dan voorheen bestond. En toen kwam de Messias, de Boodschapper van de Schepper van het heelal. Biologen worden gauwer atheïst dan natuurkundigen omdat zij niet nadenken en dat niet hoeven over het wonderlijke koolstofatoom, al in het Begin bedacht en sedertdien onveranderd; leven zoals wij kennen mogelijk makend. Die scheppende Grote Geest heeft anders dan onze geest geen lichaam en is daarom van ons uit niet kenbaar. Hij - geen Het vanwege de eraan gekoppelde intelligentie- had uiteraard alle vrijheid voor zus of zo in de ontwikkelingen op onze planeet. Het resultaat is verbluffend gelet op onze mogelijkheden, maar wat was de bedoeling? Daar zoeken mensen toch naar!
Tweeduizend jaar geleden waren wie tot het eigen volk behoorden meer gelijk dan anderen en dat dikwijls nog in menig land of bij geestelijke stromingen. Sedert evolutie bekend is daagt dat dit niet alleen fysiek het geval is. Wellicht heeft de Grote Geest belangstelling voor lager gezelschap van Zijn boerderij Aarde. Waartoe wij lief en leed moeten doormaken teneinde geen zombies of automaten te worden. Dat heet dan in termen van de Boodschapper, poëtisch uitgedrukt kinderen van de Vader worden. Met vanzelfsprekend enige toegang tot diens portefeuille en aan tafel (in het Paradijs) zittend. Onze status verhogend van knechten die hoger loon wensen (dikkere buik, grotere auto). Dit is de kern van het Nieuwe Verbond (Nieuwe Testament) gebracht door de Messias. Die daarvoor helemaal geen godje hoeft te zijn. Drie-eenheid is strijdig met de Tien Geboden. Ook zegt de psalm dat God vergeeft om niet en eigenlijk afschuw heeft van bloed (zal ook van de slachthuizen der bio-industrie zijn). Merk op dat in het Onze Vader beleden wordt dat schuldig zijn jegens de goddelijke wetten voor goed gedrag verdwijnt bij het nietig verklaren van andermans schuld mits erkend. De roomsen en vele protestanten kunnen dit in de Bijbel terugvinden en dienen uit te vissen waar daar dwaalleer gebezigd wordt. Het is niet pluis om in de kerk een miniem stukje brood te delen en zich dan huiswaarts te reppen om apart biefstuk of gehaktbal te nuttigen. Ondertussen kan God niet op de televisie verschijnen want dan zou alles vast komen te liggen en verdwijnt onze keuzevrijheid. Die keuze was er altijd en overal reeds zoals het verhaal over bokken en schapen voor het Gericht onderwijst en als sleutel fungeert voor de hemelpoort. 
Vanouds telde men de jaren in die van de regerende vorst. In het christelijk jargon heeft Jezus van Nazareth die functie, namelijk geldt als Wet zijn uitspraak conform de barmhartige Samaritaan. Daar moet ook de wetgeving van een goede staat op afgestemd zijn. En wie maken zulke wetten? Die zullen gemaakt of verbeterd worden door wie thans scholier, student zijn. Ergo moeten zij op de hoogte gebracht worden van de toestand in de wereld en weten hoe het zit met dat christendom, hetwelk behelst waar het goede te vinden. Spruit humanisme lijkt prima mee te doen, ook gezien die bokken en schapen, maar wat dieper graven daar zijn school en universiteit toch voor. Zijn daar grote hiaten dan vermindert in de praktijk bovendien de kans om de NAVO te vervangen door een Democratische Alliantie, die schenders van mensenrechten aanpakt. Gelijkwaardigheid is de inhoud van die rechten en oh wee dan moet het schendende Den Haag der regenten met hun "koning" belust op poen en vleierij er aan geloven. De Messias als Gods Gezant om het vriendelijke Nieuwe Verbond te brengen werd door de Romeinen op verzoek van wat joden (die kruisigen niet, maar stenigen) gedood, maar het evangelie is dat de Schepper daar wel een oplossing voor weet en wat resteert is solidariteit met wie het slecht hebben en nadien beter. Als dan naar 's hemels paradijzen Uw volk verlangt, HEER laat ons toe. Mogen wij vrolijk af gaan reizen; van welkom wordt Gij nimmer moe. Om beter te verstaan moet er dus ook op de openbare school veel meer uit de Bijbel gelezen worden, want andere bronnen hebben niet die kwaliteit. Dan valt op dat de Ene van het Oude Testament behoorlijk streng is en gehoorzaamheid eist. Waaraan bijvoorbeeld David in zijn mindere ogenblikken helemaal niet aan voldeed doch de opvolgende Middelaar dus wel. Die in het evangelie geldt als twee handen op één buik met God, in Midden-Oosterse terminologie als vader en zoon. Tuurlijk niet fysisch want zie de Tien Geboden, etc. Mooi is dan het Grote Gebod en het Tweede daaraan gelijk, dat elke jongere moet kennen. Daarin betekent liefhebben respecteren met toewijding. Laat kinderen geen Hi ha ho over ene boer zingen doch psalm 82; daar hebben ze later wat aan. Ook svp geen kwezelversjes in de kerk met een de gemeentezang wegdrukkende egotripper op het orgel. In het Nieuwe Liedboek der kerken staat veel prut van rijmelaars. Het oude Liedboek is te zuiveren, waartoe het bovenstaande bedoeld is te dienen. 
Terug naar de positie van de staat valt te constateren dat de rechterlijke macht in Nederland ons bedriegt en fungeert als knecht van regenten en vooraanstaanden die zichzelf hoger achten en een groter deel van macht en geld opeisen dan hen in een christelijk-humanistische Republiek toekomt. Daarbij hebben zij als verhullend gordijn een schertskoning. Geen echte leider zoals in het Oude Testament of als president in een republiek maar een hond die pootjes geeft. De zittende rechters moeten daarom weg of zich beteren, zich "bekeren" tot de Wet, art 1 der Grondwet (welke voor het overige deels uit knutselarij bestaat). De trias politica is in ons land stiekem vervangen, voor zover niet altijd reeds gesaboteerd, door de alleenheerschappij van een hogere kaste, die handig de vermeende lageren weet te bespelen om macht van hen af te pakken en naar zich toe te trekken. Met als gevolg forse denivellering! Dit behoort te veranderen en wakker gemaakt zal het volk mogelijk gaan demonstreren of staken of hulp uit het buitenland vragen. De voorheen christelijke Vrije Universiteit wil niet meewerken maar kenniskwartier zijn van de kapitalistische Zuid-As waar men tracht wat bij gelijkwaardigheid hoort teniet te doen. Alvast ware daarom te Uithuizermeeden-Roodeschool een nieuwe universiteit voor de toekomstige Eemsstad -poort naar Scandinavië- te beginnen met de faculteiten rechten, sociologie en politicologie. De professoren daar zullen uiteenzetten dat het onze prinsjes en prinsesjes te Baffelt, Leeuwarden, Zoeterwoude zijn die in de Gouden Koets mogen rijden. 



Geen opmerkingen: