vrijdag 23 augustus 2024

huis-vesting

                                         Een miljoen woningen bijbouwen in Nederland zoals veel politici roepen en zelfs soms eisen betekent vooral meer flats en rijtjeswoningen, terwijl de meeste mensen liever in een vrijstaand huis verkeren. Wie goed zit valt niet te dwingen om zijn woning te ruilen voor een mindere. Rouleren wordt bovendien onnodig bemoeilijkt door de fiscus. Er wordt veel minder dan voorheen geaccepteerd dat wie voor een dubbeltje geboren is geen kwartje zal worden en algemeen tracht men zich zo duur mogelijk te verkopen. Categorieën met minder macht zoals jongeren en gastarbeiders lukt dat niet; evenmin werkers in lagelonenlanden die voor de Nederlanders producten maken en waarvoor de vakbond helemaal niet opkomt. Zij moeten inleveren evenals de dierenwereld via de bio-industrie en in het bos, waar de mensenhond klein wild op- en verjaagt. Blijkbaar is de overheid niet van goede wil om te verbeteren en dat verbaast eigenlijk geenszins omdat zelfzuchtige regenten het als vanouds voor het zeggen hebben. Er is geen werkelijke trias politica in ons land doch de welgestelden in de Tweede Kamer hebben de Justitie aan een touwtje en vinden dat het volk maar tevreden moet zijn met hun schertskoning en voetbal. Niets te Den Haag wijst op voortgang richting een democratische republiek met voor elke burger deelname aan beraad en besluit via bindende referenda. 
In dit klimaat doen rijke huizenbezitters momenteel woningen van de hand omdat het rendement uit huur achterblijft bij de absurd hoge koopprijzen. Wat dan te koop aangeboden wordt is voor mensen met relatief laag inkomen onbetaalbaar en dus is actueel wat er ten goede te veranderen valt. Zeer belangrijk is dat huursubsidie in feite ten goede komt aan de verhuurder, die al rijk te achten is wegens het "over" hebben van woonruimte. Afschaffing van deze en vaak ook andere subsidies met ter compensatie verhoging van de lagere lonen lijkt goede maatregel. Want het doet de huurder overwegen of hij elders goedkoper onderdak kan krijgen en meer overhoudt voor andere zaken waaronder prettige dingen. Mogelijk zullen oude Marokkanen remigreren met als gevolg leegstand in Amsterdam- west! Turken kunnen beseffen dat je het best Turk kunt zijn in Turkije, hetgeen overeenstemt met het feit dat de meerderheid van de Nederlanders in eigen land geen klein-Turkije wenst. Maar ook valt verhuizen van autochtonen uit de dure grote stad naar wellicht goed platteland te verwachten. Of naar de Oekraïne als de oorlog gestopt wordt, want daar nam de bevolking flink in omvang af. Ondertussen is het tegendraads dat Amsterdam asielzoekers zou moeten huisvesten omdat die niets bijdragen aan de hoofdstadfunctie. Wie dat wel doen ondervinden hinder. Op sommige universiteiten zijn domkoppen bezig goede ruimtelijke ordening te torpederen en denk hierbij vooral aan de VU, waar men goede vierkante of rechthoekige zalen en kamers wil vervangen door nieuwbouw bij de overmatig drukke Zuid-As omdat de medewerkers zich wel eens in een wat andere omgeving willen neervlijen. Beter is het om te rouleren met bekwame mensen nu aan de kant die ook wel eens een beurt willen. 
Art 1 der Grondwet verbiedt uitdrukkelijk elke vorm van achterstelling maar de hollandse rechters hebben er lak aan met het portret van een nietsnut, uit op vleierij en poen, boven de groene tafel. Dan is het niet verwonderlijk dat zij ook dubbele nationaliteit met dubbel stemrecht en ontplooiingskansen in twee landen niet begrijpen als uitermate discriminerend en onmiddellijk af te schaffen. Omdat vreemdelingen niet dezelfde rechten als eigen burgers toegekend kunnen worden zal daardoor een uitgaande migratiestroom ontstaan, waarvan het volume evenwel niet te voorspellen is. Algemeen ware enige balans per land tussen in- en uitgaande migratie voor te staan. In Friesland hoeven er dan geen tienduizend woningen bijgebouwd worden voor nieuwe Friezen. Vluchtelingen opvangen is plicht, maar vaak kan dat goedkoper en beter -gelet op cultuur en taal- in buurlanden. Dat vergt een uitgaand geldstroom en kost Albert Heyn omzet maar we zijn rijk genoeg en eventueel kan er later rendement uit komen. Ook vertrek van autochtonen valt financieel aan te moedigen omdat het land dan minder flats en rijtjeshuizen behoeft. Er zal meer gebouwd (en vervangen) kunnen worden in bijvoorbeeld Zwitserse stijl met vrijstaande woningcomplexen waaronder stal met koeien die warmte afgeven. 
Omdat de politieke partijen zich doorgaans vastbijten in eenmaal ingenomen standpunten ware er conferentie te organiseren over de bouwpolitiek. Met deskundigen in de zaal en geïnteresseerden op het Internet eerst. Daar mag men ook een motie aannemen om architecten van rijtjeshuizen hun licentie te ontnemen.

Geen opmerkingen: