vrijdag 2 november 2007

stoute Sinterklaas

50/500 euro (+10.000, + 25 miljoen, + 25 miljard
stoute Sinterklaas
29 oktober televisiespel/straattheater
                            Pietje de Grote
 
 
De acteurs lezen aanvankelijk hun tekst flegmatisch van papier. Elk heeft daartoe een eigen soort blad.
 
Stem: Er was eens een land waar men heel veel van de kinderen hield en die kregen regelmatig snoep en cadeautjes. Bijvoorbeeld op het Sint Maartensfeest, 11 november, van wildvreemden nadat ze bijgelicht met hun lampions een liedje zongen. En eind december, midden in de winter, lagen er, als ze niet christelijk waren, pakjes onder de kerstboom, gebracht door de kerstman met zijn trouw rendier Rupert. Zo ook van Sinterklaas, die goedheilig man. Dit keer niet van een vreemde, al lijkt het zo. Dat is maar schijn, want in werkelijkheid krijgen alleen de familie en vrienden chocoladeletters en varkentjes van marsepein. Je begrijpt dat er ook een keerzijde is: Zwarte Piet komt met Sinterklaas mee om stouterds in de zak te stoppen en af te voeren.
 
Ondertussen worden flitsen getoond van "St Maarten", i.e. bewegende lampions, een ruitersoldaat die zijn mantel in tweeën hakt en een helft ervan aan een kleumende zwerver overhandigt, van kerstbomen waaruit pakjes regenen en een tekening van de Sint te paard met Piet op een dak bij een schoorsteen.
De camera switcht en eerst vaag doemt Sinterklaas op, gezeten op een hoge stoel en met een boek op zijn schoot waaruit hij hardop leest:
J P Balkenende wegens bewezen diensten tienduizend euro extra; Wouter Bos wegens bewezen diensten tienduizend euro extra; Rouvoet, gereformeerd, wegens bewezen diensten tienduizend extra.
Piet kucht ahum en leest van zijn blaadje met tekst: Zo kunnen ze in de pas blijven met de graaiers.
Sinterklaas: Groenink Rijking wegens bewezen diensten 25 miljoen extra.
Piet: Foutje.
Sinterklaas: Overigen allemaal 0,25 à 0,75% extra, gewoon wegens gewenning aan verhoging.
Werkende weduwe met hoofddoek en bezem komt op: Beste Sint, liever voor iedereen hetzelfde bedrág erbij!
Piet, terzijde: Een half procent is voor de minima 50 euro en voor de welgestelden vijfhonderd.
Sinterklaas: Beste mevrouw, daar ga ik niet over. Vijftig euro erbij is toch mooi? Weest u niet zo hebberig.
Werkende weduwe: Ja maar voor 50 euro koop je in de winkel en op de markt minder dan voor 500 euro.
Sinterklaas: Ach, wie weet krijgt u het volgend jaar meer.
J P Balkenende, in streepjespak komt op en klimt op de knie van Sinterklaas.
Ondertussen Sinterklaas tegen Piet: Zeg Piet, ik lees in mijn boek dat Nederland een goede democratie is en geen referendums nodig heeft.
P: De mensen willen wèl referenda; met het parlement ondergeschikt aan de uitslag.
S: Dat meen je niet. Al dat moeilijke nadenken hoe je moet besluiten en beslissen. Dat is toch niets voor gewone mensen, hè Jan Peter? S klopt JPB op de schouder.
S tegen JPB: Ben jij braaf geweest? Anders kom je in de zak van Piet hoor. S klopt JP nog eens op de schouder.
Wouter Bos, met steek op het hoofd, komt binnen, gebaart naar JP dat die van Sint's knie af moet, trekt hem ervan af en gaat er zelf op zitten.
S: Zo Woutertje, vijfentwintig miljard voor de aandeelhouders van de ABN Amro, dat is meer dan zij ooit konden dromen. Waar haal je dat geld vandaan?
WB: Het personeel is bereid om harder te werken (terzijde: Voor zover niet ontslagen) en de klanten willen ook meer betalen.
P tegen WB: Waarom richt u geen Rijksbank op? Dan verliezen de grote jongens in de bankwereld klandizie en zakken de koersen van de aandelen.
WB: Maar dan is er geen overheveling van geld naar de aandeelhouders; geld dat het personeel verdiend heeft en van het verder uitknijpen van de klanten.
P: Precies, dan is het een zaak van de aandeelhouders onder elkaar. Wat de één erbij krijgt verliest de ander.
JPB: Daar is de regering níet vóór. De aandeelhouders zijn hard werkende mensen en die hebben recht op wat extra.
P: Op 25 miljard?
JPB en WB knikken heftig van ja. S lachend: Kleine deugnieten; die Piet van mij is slim hoor; hij had best minister kunnen worden maar nu is ie Zwarte Piet, mijn knécht.
P haalt de schouders op, kijkt om zich heen en zegt: Er is een rechter die ook wat van u wil. Hij geeft de opkomende rechter, in toga, een tekstbriefje.
Rechter schudt S de hand en steekt een hand op tegen P bij wijze van groet.
R: Heb ik de eer St Nicolaas uit Spanje te ontmoeten?
S: Zeker, en ook mijn Piet met zijn zak voor de boeven. Hebt u nog wat veroordeeld?
R: Och, als het zo uitkomt.
P: U doet niet alle misdadigers recht?
R: Ach, wie is zonder zonde. Als de criminaliteit beperkt blijft zijn wij al tevreden.
R tegen S: Ik heb flinke pensioenpremieaftrek en zou dat geld graag beleggen in Spanje.
P: U moet dat geld teruggeven aan de schatkist. Ieder moet belasting betalen naar draagkracht..
R: Ach, dat het pensioenfondsensysteem een verkapte methode is om geld over te hevelen uit de zakken van laagbetaalde mensen naar wie het niet nodig hebben. Behalve om hun hebzucht te bevredigen... Hij stokt, kijkt op: Dat is niet míjn tekst; wel foei. Sinterklaas, heeft uw Piet dat gedaan?! Hij gaf mij het blaadje met de tekst.
P: Ja, dat deed ik. Het is waar wat er staat, nietwaar? Hij lacht.
Sinterklaas kijkt bedenkelijk: Foei Piet, je mag een rechter niet tegenspreken. Die weet wat het beste is en hoe het hoort.
R stapt naar JPB en WB die op een bank zitten.
R: Dit is ongehoord, u dient hier werk van te maken.
JPB: Wacht, laat die Piet maar kletsen. Wij hebben nog een presentje voor u: Gewoon een hypotheek nemen op uw villa en met het vrijkomende geld arme mensen helpen aan een huurhuis.
R: Waar zit dan het presentje? Moet ìk die arme mensen aan een huis helpen? Geen denken aan; we leven in een vrij land waar iedereen zelf voor zijn onderdak mag zorgen.
WB: Maar rechter, u krijgt 52% belastingaftrek op hypotheekrente en hoeft slechts 30% boxbelasting te betalen op de winst uit verhuur aan die minima.
Sinterklaas: Kassa! Geld scheppen lijkt het wel. Knap hoor!
P: Geld roven bedoelt u. Er hoort toch te gelden dat iedereen een plekje om te wonen of te verblijven toekomt zonder dat huisjesmelkers daar munt uit slaan?
JPB: Nee, zo is het niet. Onze waarden en normen liggen hoger. Er bestaat vrij ondernemerschap, ook om aan anderen te verdienen (terzijde: al willen ze niet). Dit is een groot goed van het kapitalisme.
Op komt een Marokkaanse Jongen, met capuchon, zeggend tegen P: Hè Afro, wat een mal pakkie heb jij an. Wat is dat voor sekte waar jij bij hoort?
P lacht: Dat is van de goedgelovigen. Het hele land hoort erbij.
MJ: Nou, ik geloof er niks van.
P: Kleren maken de man, denken de mensen. Kijk naar die streepjespakken (hij wijst op JPB en WB):  Als zij doodgaan moeten ze uit hun pak en uit hun lichaam stappen. En wat komt er tevoorschijn? We weten het niet. Zal het veel soeps zijn? Hij schudt het hoofd. Maar je hebt gelijk. Met het pak dat ik nu draag ben ik nog minder dan een loonslaaf met een stropdas om zijn nek. Hij trekt zijn zwartepiet-spullen uit en opeens staat er een mooi meisje.
MJ klapt in de handen, al lachend tegen het meisje en zoenende gebaren makend.
MJ daarna: Heeft die ouwe (wijst op S) soms wat voor mij? Nee toch?!
S: Hier word ik zo moe van. Hij zakt onderuit en zijn hoofd valt opzij.
P loopt naar hem toe, inspecteert en kijkt verschrikt om naar de camera: Hij is dood. Leest dan van zijn tekstbriefje: Het zal zo zijn dat z'n tijd gekomen is.
De anderen condoleren elkaar.
P pakt het Boek van Sinterklaas dat op de grond gevallen was en leest erin. Zij laat het van verbazing vallen: Die man, Sinterklaas, heeft altijd alles al geweten. Maar ik mocht nooit  ook maar één van hen (wijst op JPB, WB en de rechter)in de zak stoppen. Nou vooruit, daar gaat ie dan. Ze grijpt de rechter en stopt die (laat hem stappen) in de zak. WB krabt zich achter de oren, aan het hoofd, draait heen en weer en zijn steek tolt rond; heel verward is hij. JPB wil weglopen, maar WW laat hem over haar bezem struikelen. P die achter JPB aanzit vraagt aan WW: Waarom deed je dat?
WW: Omdat hij oneerlijk is. Het is helemaal niet zo dat iedereen er evenveel op vooruit gaat. Zich naar de camera wendend: Of is 50 euro voor mij hetzelfde als 500 euro voor hem?
P: Plus tienduizend euro extra voor hem.
P brengt de tegenstribbelende JPB in de zak.
WB gaat langzaam uit zichzelf in de zak.
Dan kijkt P besluiteloos naar MJ; als die opkijkt glimlacht ze en wenkt hem met gebaren om ook in de zak te gaan.
MJ: Zeg meid, jij bent echt zwart dat je mij in die zak wilt hebben. Echt zwart van binnen, nietwaar mevrouw (wendt zich tot WW)?
P, maakt afwerend gebaar: OK, OK, ik kruip er zelf ook niet in, in die zak.
De drie geven elkaar de hand en zingen:
 
         Sint Maarten is een jofele man
         Hij geeft aan wildvreemden,
         aan kleumers en ontheemden.
         Wie houdt daar niet van?
         Wie houdt daar niet van? Toch?
 
WW: De helft, 50% van zijn warme mantel weggeven aan een zwerver in de kou.
P en MJ: Petje af!
 
Muziek zet in, eerst vaag en zacht wordt meegezongen. De acteur van de Sinterklaas rol komt tot leven en gooit de tabberd uit. De acteur van JPB trekt de streepjesbroek uit. WB gooit de steek weg. WW zet haar bezem aan de kant. M trekt zijn capuchon eraf. R ziet het aan en loopt hoofdschuddend weg in zijn toga, die hij bij het schrijden ophoudt om niet over de grond te laten slepen.
 
               Naakt, naakt, naakt, naakte waarheid!
               De zielen zijn gelijk.
               Waakt, waakt, waakt, wordt ook bevrijd
               van outfit arm of rijk
               Gordt u aan het samen delen
               Geef als die Maarten blijk
               Behoedt elkaar voor stelen,
               ontsnap aan 't aardse slijk
               Bloot, bloot, bloot; botterikken
               ontdek de werklijkheid              
               Sla af nog meer te slikken
               van Haags' onzaligheid
               Het land is van ons allen
               ter woon en zonder (vesting)wallen
               Duw niemand in de goot 
               Het morgenlicht is rood
               Soldaat, bevecht de nood
               word als Maarten groot
               enz.

 
                    Bijvoorbeeld met melodie: c e g a g f e
                                                       a b c d'b a g
                                                       b a a g f g 
                                                       f g a a g f g g
                                                       a a g f e d c
                                                       g g e d c g g 
                                                       c' b a g e g  
of beter
 
 

Geen opmerkingen: