woensdag 11 april 2012

concept MSN 2

Over de nieuwe astronomische theorie van Vasily Yanchilin, zoals hij deze zeer didactisch en wiskundig gefundeerd uiteen zet in zijn boek The Quantum Theory of Gravitation (2003). Deze russische wetenschapper wordt geboycot door ondermeer Wikipedia gelijk men -om gevestigde autoriteit te sparen- in de duistere Middeleeuwen onwelkome boeken op de brandstapel gooide.
 
Waarom is de algemene relativiteitstheorie onjuist?
Toen Einstein deze theorie opstelde werd het principe van least action in de wetenschap nog niet belangrijk geacht. Een foton van Mercurius dat de zon passeert zal dit doen met zo groot mogelijke stappen of oscillaties, dus met de laagst mogelijke frequentie van zijn trillingen, en met een minimum aantal van die stappen. Iedereen in de wetenschap is het erover eens dat nabij massa de lengtemaat kleiner wordt en de afstand daardoor groter. Als het foton vlak langs de zon scheert legt het in eenheden van lengte gemeten een langere weg af dan wanneer het de zon met een boogje passeert. Volgens Einstein verstrijkt de tijd nabij massa langzamer en als dat waar zou zijn zoekt dat foton de zon op, beschrijft het een hyperbolische baan. In werkelijkkheid wordt -ofschoon het foton in eigen geometrie zich rechtlijnig voortplant- door de verre waarnemer een parabolische baan geconstateerd en dit bevestigt dat verder van de zon af de seconde langer duurt.
 
Is de speciale relativiteitstheorie nog wel geldig?
Ja, mits zo opgevat dat de lichtsnelheid onafhankelijk is van de bewegingstoestand der waarnemers. Namelijk hangt de voortplantingssnelheid van electro-magnetische golven volgens de nieuwe theorie af van de potentiaal der totale massa van het heelal en die is op een bepaald tijdstip en een bepaalde plek in alle richtingen hetzelfde. Door de uitdijing van het heelal neemt die potentiaal af en zo ook de lichtsnelheid om aan de "rand van het heelal" tot nul te dalen. Daar verliest alles snelheid en richting, raakt onbepaald. Einstein nam honderd jaar geleden constantheid van de lichtsnelheid slechts aan als voorlopige werkhypothese; hij kon zich niet voorstellen dat zoiets essentieels volkomen onafhankelijk zou zijn van al het andere in het heelal. Reflecteer over de termen electro, magnetisch, golven.
 
Hoe zit het met de maatsterren supernovae IA?
Doordat de lichtsnelheid in het verleden bij een meer geconcentreerde massa van het heelal groter was moet er gecorrigeerd worden aan de gangbare maat welke gebaseerd is op constante lichtsnelheid. Bij berekening blijkt dan versnelde uitdijing van het heelal te vervallen. Dat is jammer voor de ontvangers van de Nobelprijs natuurkunde 2012, want zij kregen die prijs juist voor hun theorie van accellerated expansion. Nu dat niet klopt horen zij de Nobelprijs terug te geven. Inflatie van het heelal in een vroeg stadium, negatieve energie, de cosmologische constante en zwarte gaten verdwijnen ook uit beeld met de nieuwe theorie. De Erasmuspremie van 2,5 miljoen euro werd toegekend aan professoren te Amsterdam en Nijmegen die nog in zwarte gaten geloven en dat zit dus eveneens fout.
 
Wat is die nieuwe zwaartekrachtstheorie?
Newton en Einstein gaven slechts kwantitatieve beschrijvingen, maar Yanchilin komt met een kwalitatieve verklaring die in harmonie is met de kwantummechanica. In feite is gravitatie een puur kwantummechanisch verschijnsel volgens de grondleggende hypothese dat de Heisenberg onzekerheid nabij massa afneemt. Heisenberg onzekerheid is een fundamenteel begrip uit de kwantummechanica en houdt in dat van een zeer klein deeltje niet tegelijk plek en snelheid te bepalen zijn, of in andere termen niet de energietoestand 100% vastligt. De bestanddelen van het deeltje zwalken als het ware binnen een klein domeintje, verspringen van her naar der. Van een deeltje in de buurt van een andere massa zullen in de dichtst bij de externe massa zijnde helft minder verspringingen naar de verste helft voorkomen dan van de verste helft naar de dichtstbijzijnde helft. Netto resulteert er beweging naar die externe massa toe en dat heet in gewone taal aantrekking door de zwaartekracht. Merk op dat bij afwezigheid van andere massa's er als het ware evenwicht is tussen de verspringingen zodat er niets gebeurt.
 
Toch is er voortdurend nieuws over zwarte gaten!
Neen, ze hebben het dan over grote massa's en die bestaan wel degelijk. Tijdens de Big Bang met zijn grote concentratie verliepen de processen zeer snel. In tegenspraak hiermee is dat bij zwarte gaten de tijd tot stilstand komt. Maar voor wie nog in zwarte gaten blijft geloven hier een tip: Neem tweelingstekjes van een telepathische geranium en stuur na opkweken eentje de ruimte in. Als die dan verslonden wordt door de Aanstormende Zich Verenigende Zwarte Gaten zal het broertje op de vensterbank sidderen van ontzetting, hetgeen met verfijnde apparatuuraan de blaadjes valt waar te nemen. Er rest u dan nog net genoeg tijd voor een schietgebedje.
 
In "kennisland" heeft haast nog niemand van die rus, van Vasily Yanchilin gehoord.
Klopt. De studenten krijgen ook geen tegenargumenten voorgeschoteld die zijn theorie zouden ontkrachten. Alsof dat niet mogelijk is, zo lijkt het. Ondertussen werd op de Universiteit van Amsterdam zijn boek verbannen naar een afgelegen magazijn om het promoten van een eigen vage theorie niet in gevaar te brengen. Zie "kattekwaad" op deze site. In elk geval bent u nu op de hoogte en meer: weet wat zwaartekracht eigenlijk is. De algemene relativiteitstheorie geeft een benadering als de meespelende factoren weinig verschillen, zoals op Aarde waar met toenemende hoogte de klok een pietsie langzamer of sneller gaat. NIST te Boulder, USA heeft een heel precieze laser ontwikkeld. Als die laserstraal gesplitst en op verschillende hoogtes door prisma geleid wordt zullen de brekingen iets verschillen doordat de frequentie met toenemende hoogte verandert. Wellicht valt later dit met trigonometrie te meten om te zien wie er gelijk heeft.

Geen opmerkingen: