dinsdag 4 maart 2014

kies (je) pijn?

 
                   straattheater
Op de Dam staat een oud, piepklein caravannetje (beschikbaar uit stalling De Ganzenhoeve te Zeewolde). Straatmuzikanten, spelend op accordeons roepen publiek op. Uit het caravannetje komen mensen (acteurs) met verkiezingsaffiches op hun rug en ze gaan die ook plakken op de caravan, erboven en ernaast.
Verderop staat een ronde zuil beplakt met "waar of niet waar" thema's.
Iets later komt een grote fraaie auto aangereden met daarachter een enorme luxe caravan. Een bediende in livrei snelt toe en opent de portieren van de auto. Eruit komen eeen VVD-er, dik en met hoge hoed; een gezette PvdA-vrouw, een dominee van het CDA in toga; een smurf (D66) en een mager klein persoontje van de Christenunie in driedelig pak. Allen met de partijnaam op de rug. De grote en de kleine caravan illustreren het welstandsverschil tussen de politici met een ton aan inkomen en gewone lieden.
De VVD-er stapt naar een opgestelde microfoon en zegt: Beste mensen, het gaat goed in ons land met het huidige kabinet. Hij wijst naar het kleine caravannetje. Kijk eens wat een schattig caravannetje. Heerlijk toch om daar met vakantie in te zitten of zelfs om erin te wonen. Hij stopt de sigaar weer in zijn mond.
De PvdA-se roept: Dat caravannetje is veel te klein. Als u op ons stemt (ze draait haar rug naar het publiek zodat de partijnaam zichtbaar wordt) dan zorgen wij ervoor dat die groter wordt. Het zijn moeilijke tijden en misschien kan het niet allemaal opeens maar toch elk jaar een procentje groter. Net zo lang totdat u evenveel geld krijgt als bijvoorbeeld Wouter Bos. Eens kijken op mijn i-pad: dat zal dan ongeveer zijn in het jaar ..... 2093. Maar, ze kijkt heel monter en glimlacht,
misschien al in 2091 of 2092!
CDA-er: Wij houden vast aan het Tweede Grote Gebod uit de Bijbel. Dat is je naaste liefhebben als jezelf. Art 1 van de Verklaring van de rechten van de mens is daarvan een afgietsel: "Ieder wordt geboren vrij en gelijk in rechten". Uitgezonderd natuurlijk degenen die hoog in onze piramidale samenleving zetelen.
CU-er:
Zoals onze koning, onze grote Leider, van God gegeven. Dus we hoeven geen Uittocht uit de piramidale maatschappij.
CDA-er: Dat zou ons maar naar de woestijn brengen. Nu hebben we biefstuk en gehaktbal. Natuurlijk kunnen de lagere inkomens niet elke dag biefstuk eten, maar dat is onze, eh, eh, Gods wil.
D 66-er:
Klets, wij zijn allemaal gelijkwaardig en iedereen heeft het recht om mee te doen aan beraad en besluit. Leve het referendum. Nou ja, als dat overeenstemt met ons partijprogramma. Wij staan rechts van het midden en accepteren net als de VVD ongelijkheid.
De PvdA-se applaudiseert maar houdt verschrikt op.
Er komt een SP-er in overall aanfietsen met een Groen Links meisje (groen gekleed) achterop. Groen Links meisje tegen SP-er:
Begin jij of begin ik?
SP-er: Dat mag geen raadsel zijn. De SP is groter en sterker. Met stemverheffing:
En we willen loonsverhoging. Misschien wel drie procent. Hoera!
Groen Links-se: Bij brood alleen zul je niet leven. Denk toch eens ideologisch: Weg met kapitalisme en zo.
Een PVV-er komt uit het gezelschap bij de kleine caravan, dat nog druk plakt, ook over andermans affiches heen, naar de microfoon, opent een enveloppe en leest:
Geachte PVV, Een staatsmoskee op het Museumplein in de vorm van een hele grote zwarte kubus zou mooi contrasteren met het groene gras en de witte Badkuip.
Hij trekt een verschrikkelijkm lelijk gezicht, verscheurt het papier en wil de luxe caravan binnen. Maar daar wordt hij tegengehouden door de uit de caravan komende partijen met hierbij VVD-er en PvdA-se in omhelzende verstrengeling. De PVV-er loopt naar de zuil, leest en krabt zich achter de oren.
De acteurs bij de kleine caravan gingen naar binnen en weer tevoorschijn komen een piraat (Piratenpartij), iemand in geruite pofbroek met vlag en oranjewimpel (Trots), een grijsaard met stok(OPA), een OMA, iemand met zwemvest (Red Amsterdam), een persoon met een bos tulpen, een jongedame met een lammetje op de arm (Partij voor de Dieren), sommigen met gezichtsmasker zonder gelaatstrekken, met boerka, met lange zwarte baard en verder grijze muizen (minder bekende partijen of onduidelijk programma). Na afloop van de voorstelling dienen dezen gelegenheid te krijgen om zich iets nader te afficheren).
Het meisje met het lammetje nadert de microfoon (zo mogelijk door het dier even op de grond te zetten; dat vervolgens in de richting van die microfoon loopt en weer opgepakt wordt): Is het rechts of links om goed voor de dieren te zijn? Het kan allebei. Maar de Partij voor de dieren heeft netzoveel zorg voor de mensen, hoor.
Opeens duikt een jongetje op, in het wit gekleed en met groot bord sjouwend waarop staat:
iedereen-een-villa-partij
De muziek zet weer in en een tenor zingt op ongeveer de wijze van Ich bin ein armer Wandergesell:
Mijn naam is Piet Snot en ik weet wel waarom
want bobos koos ik en da's stom
Zou je toch liever dat lam willen zijn?
Vertroeteld en niemand veroorzakend pijn.
Zo'n Dierenpartij is niet dom!
Na 't stemmen ben ik voor de heren Jan Lul
met haast lege ruif voor de sul
Maar als 'k op programma's nu ijvrig studeer
en tot referenda mij thans ook bekeer
De muziek stokt en de acteurs roepen: Nou, wat dan?
De tenor, pratend: Dan is bij de stembus
en verder zingend: een meier beloning niet te gul!
Misschien ook zwaaiend met een briefje van honderd euro. 
Een soprane lost de tenor af en zingt:
Humain par la sagesse
de Dieu le Créateur
nous cherchons en noblesse
la liberté d'tout coeur
Le droit pour chaque tête
s'appelle égalité
Sur Terre se rend une fête
plein de fraternité
(Dit op een originele reeds gemaakte melodie; wordt evt nog toegezonden of zoek ver terug op de bovengenoemde site) en idem:
Edel en hoog geboren
als mens naar Godes beeld
zoek ik rechtens behoren
de vrijheid onverheeld
Om 's HEEREN aardse gaven
te proeven met verstand
bied ik mijn broeder haven,
deel oogst in dit rijk land
Tot slot zingen alle acteurs al dansend het lied in het nederlands. Het publiek mag meedoen.
 
Op de zuil plakkaten:
Waar of niet?
Het volk wil dat er naar draagkracht belasting betaald wordt en wel rond het jaar van inkomstenverwerving. In strijd hiermee is de aftrek pensioenpremie die uiteindelijk neerkomt op overheveling van geld uit de zakken van laagbetaalden naar welgestelden die al genoeg hebben, want wie moeten per saldo de tekorten in de Schatkist aanvullen? Bij afschaffing met terugwerkende kracht vloeien er honderden miljarden in de Schatkist, verdwijnt de staatsschuld en kan de gelijkelijk verdelende AOW met honderden euros per maand omhoog.
Waar of niet?
Miljonairs mogen niet hun hele leven parasiteren. Daarom elk jaar 5% van grote vermogens naar de Schatkist of richting coco (collectieve, cooperatieve) ondernemingen, behalve wat door eigen arbeid vermeerderd wordt.
Verandering?
Het staatshoofd is gehouden de wet te handhaven en wel de universele Grondwet: art 1 der Verklaring van de rechten van de mens, basis ook van de europese Verdragen. De huidige is een fake en weg ermee; naar een verantwoording dragend president zonder duistere figuren op de achtergrond.
Amsterdam kan best nog voller?
Nog meer studenten doet de huren stijgen; kan wel duizend euro per jaar schelen. Liever een nieuwe universiteit benoorden Uithuizen in combinatie met een centrum voor de Eemshaven?
Wat is een Linksom/Rechtom tram?
Die vervangt de lijnen 5, 16 en 24 in een achtvormige lus en heeft hoge frequentie. Hierbij past een semi-Doorloper metro met route A'veen-Zuid-Muiderpoort-CS- Sloterdijk-Zuid-lus Bijlmer-CS.
Als de Noord-Zuid metro overgedaan wordt aan de NS scheelt dat forenzen tien minuten overstappen per dag, een uur per week, een week per jaar, een jaar eerder met AOW.
Maximaal zes jaar in overheidsdienst?
Lees betaald krijgen uit de Schatkist. Daarna is het de beurt aan anderen. Met ook herverdeling van overige arbeid en de werkloosheid dalend tot nul. Zo kan iedereen zich ontplooien en bereikt de natie maximale welvaart.
Koop in den vreemde niet wat Oostgroningen u biedt.
Als ze daar prima kustvaarders maken zullen ze ook wel trams voor Amsterdam kunnen fabriceren. Indien die iets minder snel optrekken dan wat Duitsland levert vallen de passagiers niet om en bezeren zij zich niet. Zo verdwijnt er niet enorm veel aan loonbelasting en sociale premies in vreemde schatkisten!
Kinderen en Natuur
Honden uit het Amsterdamse Bos want die krijgen thuis van de bio-industrie te vreten en jagen daarna klein wild op en weg. Vos en wolf houden zich koest na verzadigd te zijn.
Ark met internationale Ronde Tafel?
Voor twistende en vechtende partijen. Met publiek erbij voor matiging en wetenschappelijke staf om oplossingen aan te dragen. Zo wordt A. van meer betekenis dan hoofdstad der onderbuik. (Dat lichaamsdeel hoort er ook bij maar doorgaans meer of minder bedekt).
Bieb op de Dam?
In het grote gebouw daar; met 's avonds ook feesten.
En wat al niet? Is het raadzaam om wat eerder te beginnen met wensen van zich organiserende partijtjes en vervolgens in de Arena of het Olympisch Stadion te kijken of je op één noemer kunt komen?
 

Geen opmerkingen: