maandag 3 maart 2014

fout pensioenfondsensysteem

en slecht toezicht
                                                           Men vraagt een nieuw bestuurslid te kiezen voor een pensioenfonds. Twee kandidaten dienen zich aan en beiden zijn reeds lang bezig in de pensioenwereld. Daar doen zij het fout, want ondersteunen het huidige systeem dat verworden is tot een renteniersstelsel met managers die bezig zijn om de inkomensverdeling na het werkend leven schever te maken. Die zijn niet geschoold in het opzetten van welvaart brengende produktieprocessen maar hinderen veeleer echte ondernemers met hun begeerte naar hoog rendement op uitgeleend kapitaal.
Nog erger is dat met de aftrek pensioenpremie het door het volk absoluut gewilde (rond het jaar van inkomstenverwerving) belasting betalen naar draagkracht doorkruist wordt. Aldus ontstaat er overheveling uit de zakken van laagbetaalden naar welgestelden die het niet nodig hebben behalve om hebzucht te stillen. Dat dergelijke lage streken bestaan is te danken aan de bovenklasse met de veelverdienende parlementariers voorop. Bij afschaffing van die aftrek met terugwerkende kracht vloeien er honderden miljarden in de Schatkist, verdwijnt de staatsschuld en kan de gelijkelijk verdelende AOW met honderden euros per maand omhoog. Dat vertaalt zich in grotere koopkracht, meer bestedingen, minder werkloosheid. Wie hoort er op het pensioenfondsensysteem toe te zien, te informeren hoe dat werkt, vertellen wie er voordeel aan over houden en voor wie omgekeerd de rekening is? Dat is de Nederlandse Bank. Vanwege terzake falen moet de directie weg. Natuurlijk ook de ministers van Financieen en Economische Zaken.
Rentenieren is riskant en helemaal niet nodig bij goede herverdelende wetgeving. De oudere vermeende elite gelieve de zondag niet te gebruiken voor extra uitgaven in luxe winkels doch te overdenken hoe de beoordeling van de gaande practijken zal zijn op de Jongste Dag. Misschien al eerder na een verkiezingsdag.
Ondertussen verdwijnen er vele miljarden naar adviseurs en zo, die gaan over beleggingen van de fondsen. Ook kost administratie hopen geld. Met de gemoeide euros had de regering allerlei gunstige initiatieven kunnen nemen of stimuleren, zoals bijvoorbeeld het bouwen van trams voor Amsterdam in Oostgroningen. Men maakt daar prima kustvaarders, dus .... (als die voertuigen iets minder snel optrekken dan de trams van Siemens vallen de passagiers niet om en bezeren zij zich niet). Nu verdwijnt er veel geld aan loonbelasting en sociale premies in buitenlandse schatkisten ofwel is fabriceren in eigen land -ingenieurs kun je gemakkelijk genoeg aantrekken- vaak voordeliger. De Friezen kochten onlangs in China electrische bussen voor Schiermonnikoog om daar niet om te komen in de smog, met voorbijgaan van de eigen fabriek. Niks sturing door een bekwaam kabinet derhalve en daarom ook weg met Rutte.

Die miljarden voor adviezen aan de pensioenfondsen over beleggingen en de kosten van administratie worden geteld als behorend bij prestatie in de dienstverlenende sector. In werkelijkheid is er geen goede dienstverlening geweest aan de mensen die dat het meest nodig hebben, te weten benedenmodaal, maar werd er geld verspild richting veelverdieners. Terwijl dat beter gegeven had kunnen worden aan investerende eco coco (collectieve, cooperatieve) ondernemingen die ervoor willen zorgen dat iedereen tegemoet gekomen wordt in eerlijke materiele behoeften.  
                                     

Geen opmerkingen: