dinsdag 17 februari 2015

een commentaar

           wat eraan schort
                                                 Het verhaal in de Telegraaf op 14 februari  van die ex-rechter uit Leeuwarden is maar een halve waarheid. De man zal later waarschijnlijk te boek komen te staan als een domme bedrieger. Net als zijn collega's, dit gemeten aan onze universele grondwet, art 1 der Verklaring van de rechten van de mens. Het art vormt grondslag van Verdragen der Europese Unie en die gaan voor nationale wetgeving. Maar het wordt volop gesaboteerd en velen hebben na tien, twintig jaar onderwijs er nog geen benul van. Zo achterlijk is dat onderwijs, de docenten inbegrepen.
Drieduizend jaar geleden zal het in de drentse esdorpen wel eens voorgekomen zijn dat een zeker persoon of familie probeerde alleenheerser te worden met alle kwalijke gevolgen vandien, maar de essen en ook de boerderijen -kastelen ontbraken- wijzen nog op een soort consensus samenleving van gelijkberechtigden, van gelijkwaardigen. Al bestond er kans slaaf te worden na misdrijf of schuld. Kortom had men daar in die boerendorpen een hogere beschaving dan in de juridische faculteiten van de nederlandse universiteiten. Want een natie is niet beschaafd als de mensen de inhoud van dat artikel niet "in hun hart geschreven" hebben. NL is te kenschetsen als een piramidale maatschappij waarin hoger op lager neerkijkt, met thans de Vrije Universiteit te Amsterdam voorop. Ooit bedoeld voor de kleine luyden is tegenwoordig carrière maken, baas worden over anderen, status en poen incasseren de voornaamste drijfveer. Vandaar ook het overgaan op engels, nota bene in nederlands culturele hoofdstad. Dat helpt rang- en standsverschil te accepteren zoals in Engeland naar afkomst, in Amerika volgens bankrekening en te Kaapstad met een zes sterren hotel onder het huidige engelstalige regime.
Dat art 1 valt te beschouwen als een verzwakte weergave van het bijbelse Tweede Grote Gebod. Het Eerste verzet zich ondermeer tegen bio-industrie; gaf Adam de beesten soms namen als gehaktbal, drumstick, kiloknaller? De Tien Geboden schrijven sabbath voor aan de ezel, ontspannen rondscharrelen in een natuurlijke omgeving. Zou de Schepper Zijn kippen en varkens mishandeld willen zien? Dat Zijn toorn zal losbarsten, ook tegen de consumenten in de VU-mensa.....
Gelijkwaardigheid houdt vanzelf normale rechten in en die hoeven dan niet apart vermeld te worden. Art 1 omvat materiële aspecten zoals recht op een eigen minimale plek om te wonen of te verblijven zonder dat een ander tegen je wil daar munt uit slaat. Idem op deelname aan het produktieproces zodat werkloosheid tot nul daalt en tevens op roulatie van betere en mindere banen. Daarom maximaal zeg acht jaren betaald krijgen uit de Schatkist en daarna de beurt aan een ander. Dit geldt voor presidenten, kamerleden, ambtenaren, professoren, blauw-op-straat. Jeugd hoort militaire vorming te ontvangen -geen kadaverdiscipline maar opleiding- om hoofd en handen te leren gebruiken in tijd van nood en daarna mee te helpen gewone orde te handhaven. Nu gebeurt het dat fascistische politie over gaat tot onrechtmatige vrijheidsberoving -vrijheid is het hoogste goed in de EU- en gedekt wordt door Rechtbank en Gerechtshof teneinde de daders uit de gevangenis te houden. Vervolgens zwijgt de Hoge Raad en keurt zodoende goed.
Wil gelijkwaardigheid in de dagelijkse practijk werkelijk gestalte krijgen dan moet natuurlijk ieder mee kunnen doen aan beraad en besluit zoals via referenda over hoofdzaken, waarna een ondergeschikt parlement zorgt voor uitwerking en dagelijkse controle. Dit past niet in een piramidale maatschappij en zelfs dominees zijn tegen Uittocht, propageren de gevulde vleespotten voor de honden, voor de lageren. Bij de laatste verkiezingen stonden PvdA en VVD tegenover elkaar en verwierven zo stemmen. Dan samengaan was kiezersbedrog en omdat het volk gelet op talrijke peilingen hun kabinet niet wil is er sprake van een soort staatsgreep: Een fascistisch georienteerde minderheid is bezig en bevoordeelt eigen kring ten nadele van de meerderheid van het volk. Welk laatste bar slecht geïnformeerd werd en niet beseft dat bijv. het hele pensioenfondsensysteem bestaat uit een geniepige methode om geld uit de zakken van laagbetaalden over te hevelen naar welgestelden. Die het niet nodig hebben behalve om hun hebzucht te stillen. De rechters horen bij de profiterende categorie. Zij ontvangen een naar vermeende rang en stand geprikt netto salaris maar kunnen dank zij die aftrek nog extra inkomen toevoegen. Dit was nooit de bedoeling en het extra komt niet van Mars doch van beneden-modale ruggen. Overeengekomen was dat er belasting betaald wordt naar draagkracht. Rond het jaar van inkomstenverwerving, anders verwatert de boel en duiken gemeenheden als bovenstaand op. De aftrek hypotheekrente stelt rijken in staat om eenzelfde huis te verwerven voor netto tientallen procenten minder dan een minimumloner kwijt zou zijn. Deze laatste "verdient" in het welvarende land te weinig en mag huren. Dikwijls van de "helpende" kapitaalkrachtige: tegen forse huur. Bij afschaffing van dergelijke aftrek met terugwerkende kracht vloeien er honderden miljarden in de Schatkist, verdwijnen staatsschuld en couponknippers en kan de gelijkelijk verdelende AOW met honderden euros per maand omhoog. Momenteel moeten we waakzaam zijn jegens de Europese Centrale Bank, want die lijkt obligatiehouders te gaan spekken door hun stukken op te (doen) kopen met aan hen uitbetaling van enorme koerswinsten. Art 60 van het Verdrag van Parijs uit de jaren vijftig beoogt een open, eerlijke markt en gebiedt dat ieder op zijn wens goederen en diensten kan verwerven voor dezelfde lage prijs als waarop die anderen aangeboden worden. Dat geldt natuurlijk ook voor een huis, maar Kabinet, Tweede en Eerste Kamer sjoemelen. Bij de staatsspoorwegen trekken de managers er zich ook niks van aan en begunstigen/benadelen naast elkaar gezeten passagiers met verschillend geprijsde kaartjes, hoewel de totstandkoming van het vervoersaanbod daar helemaal niets mee te maken heeft. De rechtbank zwijgt ofschoon op de hoogte en ook nog eens extra op de hoogte gebracht.
Dan rijst de vraag of er niet zozeer domheid danwel kwaadaardigheid in het spel is. Die ex-rechter uit Leeuwarden leidt mooi af en om de tuin met praten over onbekwame figuren die argwaan van het publiek opwekken. Jawel, deze zwarte schapen noemen helpt verhullen dat wolven zich van schaapskleren hebben voorzien. Naar schatting komt de gemiddelde nederlandse rechter volgens objectieve maatstaven een aantal jaren dwangarbeid op Spitsbergen toe wegens de schending van onze rechten in verminkte rechtspraak welke fungeert als bescherming van een bovenlaag met fascistisch karakter, want ten nadele van gewone mensen uit op meer dan evenredige porties macht en geld door list, bedrog en geweld of buitensluiting te pakken. De voor hun "koning", een pias die van God verkregen menselijke verantwoordelijkheid inruilde voor vleierij en poen, buigende kamerleden, veelverdieners!,  niet uitgezonderd; alweer gemeten aan de universele Grondwet. Ieder weet toch dat een goede leider vriend is van de keuterboeren en de elite in toom houdt, die anders alles inpikt.
Je komt er niet met een iets hoger belastingtarief voor de rijken of een vlaktax die de patienten de aanslag voor de dokter laat betalen. In het oude Israel gold dat er regelmatig herverdeling van bezit moest plaats vinden en daar valt niets aan af te dingen wil men echte gelijkwaardigheid. Bij ons kan dat geleidelijk, zeg afbouw van grote privé vermogens in twintig jaar richting Schatkist of eco-collectieve bedrijven; behalve wat door eigen arbeid vermeerderd wordt en enige miljoenen voor erfgenamen. Miljonairs kunnen dan niet hun hele leven parasiteren.  Thans ligt er duizend miljard euro bij de pensioenfondsen. Waarvan de managers niet geschoold zijn in het opzetten van welvaart verhogende produktieprocessen en hier ook allerminst bekwaam toe zijn. Zij hinderen veeleer de ware ondernemer met hun hoge eisen van rendement op uitgeleend kapitaal. Terwijl zij bezig zijn om de inkomensverhoudingen tussen niet meer presterende mensen ongunstiger te maken. Nederland is op weg een rentenierslandje te worden, want de pensioenuitkeringen komen slechts uit opbrengsten van verzameld kapitaal. De hoogste uitkeringen zijn op gemene wijze verkregen door oneerlijke, de welgestelden begunstigenden aftrekregelingen. Zal dan een volgende generatie deze smeerlapperij honoreren? Slechts een klein deel van wat men nodig heeft is duurzaam. Aanspraken op valse gronden zijn te vernietigen.
Maatschappelijk zijn derhalve grote veranderingen mogelijk en op til. Tegen die tijd zal er meer besef komen aangaande de bedriegerij van de rechters, die volgens eed of belofte gehouden waren om art 1 te handhaven, respecterend wat in de harten geschreven hoort te staan, wat duidelijk uit de literatuur, inbegrepen de Bijbel naar voren komt. Waarnaar in het Laatste Oordeel schapen en bokken gescheiden worden. Wat ook hoog in het vaandel van de Ark te Gouda staat. Op beide amsterdamse universiteiten beperken de Colleges van Bestuur en de mede verantwoordelijke chefs van de met belastinggeld betaalde wetenschappelijke bibliotheken de toegang tot onderzoek voor niet-eigen-volk. Lak hebbend aan de grondwettelijke vrijheden, want als je anderen dommer houdt lijk je zelf misschien hoger en de rechter doet of zijn neus bloedt. Om een redelijke mening te vormen is het doorgaans zeer noodzakelijk onderzoek niet over te slaan. Het prikken van salarissen naar rang en stand verschilt weinig van achterstelling van vrouwen, want loon kan opgebouwd worden uit de posten gewerkte uren, inbreng van scholing en ervaring, winstdeling en aftrek bij schadelijke bezigheid. Zo zal men weer samen van dezelfde tafel kunnen eten. De dokter legt de eed van Hippocratus af. De zwakkere, hulpbehoevende beschermt hij. Waar er in een arrondissement bio-industrie voor komt deugt de rechter niet.

 
           

Geen opmerkingen: