zaterdag 7 februari 2015

griekse schulden


       Kan Griekenland onmogelijk de buitenlandse schulden terug betalen? Zulke mening stoelt niet op redelijke gronden, want ginds bezit men doorgaans eigen huizen en als de waarde ervan gemiddeld een ton bedraagt zit daar totaal een vermogen van een kwart biljoen euro in; een 250 miljard euro bij doorsnee woningbezetting van 4 personen. Bij ons komt huren veel meer voor en zijn er enorme hypotheeksommen. Kortom vallen grieken allesbehalve armer te rekenen dan vele nederlanders en het deels naar het buitenland gebrachte vermogen, mede ontstaan uit belastingontwijking, van rijke grieken is misschien wel tegen de honderd miljard euro groot. Men kan met terugwerkende kracht niet afgedragen belasting opeisen en waar er bij ons de hypotheek afgelost moet worden valt er in Griekenland door de staat bijv. een eenmalige vermogensbelasting van gemiddeld een ton per huis te innen. De schuld van de staat/Schatkist wordt zo verschoven naar het volk, dat profiteerde van begunstiging op andermans kosten door knoeiende regeringen. Vervolgens dienen de particulieren deze schuld (waarop inflatie dekkende rente) af te lossen. Op diverse wijze kan zo'n regeling uitgewerkt worden met ook een rol voor de ECB, die een bedrag gelijk aan de griekse staatsschuld tevoorschijn tovert uit de drukpers en overmaakt aan de schuldeisers. De jaarlijkse terugbetaling door de grieken van een telkens een deel der schulden wordt dan compenserend door de ECB vernietigd. Dit betekent ondermeer een tijdelijke injectie van geld in de europese economie; iets dat verscheiden voorstanders heeft.
Gelet op buurlanden zoals Bulgarije is er geen reden om de relatief rijke grieken hun gemaakte schulden kwijt te schelden. Het zou zeer oneerlijk zijn.
Er is nog een ander middel:
Nederland heeft plm tien miljard? euro tegoed van de grieken. Dit bedrag kan vereffend worden door ginds op de kale bergen de grieken plantgaten te laten maken, bomen te planten, die te bewateren en hun geiten weg te houden. De opbrengst van het hout zal dan voor NL zijn. Intern kan Griekenland wel een methode vinden voor beloning van de te verrichten werkzaamheden, want de vele werklozen eten nu ook en bij arbeid is er slechts weinig extra nodig. Stel dat een boom planten (met eerst beschutting tegen felle zon, extra aanplant ter compensatie van verliezen ,etc.) honderd euro kost. De opbrengst van het hout kan hoger uitvallen, zie het geboomte op Rhodos! en ondertussen krijgt het land een het klimaat verbeterende groene deken. Bij een investering van een ton per hectare, evt aankoop van grond erbij gevoegd, valt er dan op duizend vierkante kilometer aan te planten (gelieve deze schatting te verbeteren). Bij deelname van meer landen lijkt tienduizend vierkante kilometer nieuw groen haalbaar. De Natuur draagt aldus bij aan vereffening van de schulden. Extra ware, liefst in de hele EU, in te voeren dat bij elk kunstmatig verhard oppervlak, hetzij dak, erf of straat, er hoog opgaand geboomte aangeplant moet worden ter compensatie van voor de Natuur verloren gegane vruchtbare aarde. En kijk eens op het industrieterrein van IJmuiden.
                                     

Geen opmerkingen: