donderdag 27 december 2018

Hoeveel is een miljard euro?


                                 Hieronder een notitie waarin de slinkende en verkeerde rol van de meeste parlementariers even aan de orde komt. Het lijkt erop dat politieke partijen met hun programmas's noodzakelijk blijven aangezien veel mensen geen tijd hebben om zich in staatszaken te verdiepen, maar dat verkiezingen niet met stemmen op partijen doch op personen de voorkeur verdient. Die moeten zich dan inspannen, waar voor hun geld leveren in plaats van uitgezocht te worden als volgelingen van de grote leiders. Een resultaat zou kunnen zijn dat men minder te doen krijgt aan het bekritiseren van foute personen en instellingen, dat goede oplossingen gemakkelijker tot stand komen, namelijk buiten achterkamertjes.

         redactie Het Parool,
 Te Amsterdam willen Groen Links, D66 en nog een paar kleinere partijen een overbodige autotunnel onder de Zuid-As. Dat is niet nodig vanwege geluidshinder, wordt door de mensen op de Zuid-As verworpen vanwege de overlast bij de aanleg en is ook overbodig qua doorstroming, want bij 20 meter/ seconde over een soort boulevard met fraaie entree naar de hoofdstad heeft een wegvak maximale capaciteit. Met honderd kilometer per uur door een enge tunnel jakkeren spekt onder meer duitse betonbaronnen, doch als van de begrote 1,3 miljard euro driehonderd miljoen besteed worden aan heuvelige wallen met bebouwing aan weerszijden van de verkeersader plus een kolossale piramide met publieksfunkties boven station Zuid -dat niet vergroot hoeft te worden als de regering het forensisme terug dringt- is er een miljard voor betere doelen beschikbaar.
Voor dat geld kun je vijfduizend woningen bouwen. Of tienduizend bestaande woningen in de stad vrijmaken door buitenlanders met een ton terug te laten keren. Verhuispremies richting buitengewesten zijn ook mogelijk en niet te vergeten een sabbathsstad op duizend meter hoogte in Suriname, waar ook hollandse scholieren kunnen vertoeven om over de tropen te leren. Dan hebben we het nog niet gehad over opheffing van de voedselbanken middels verhoogde uitkeringen, enz. enz. Maar het huidig bewind op het stadhuis komt de verkiezingsbeloften van veel doen voor de gewone bevolking niet na en haalt het Europees Medisch Agentschap naar de stad, zodat de prijzen voor koop of huur van een woning zullen stijgen. De medewerkers van dat instituut dat niets met Amsterdam te maken heeft gaan niet naar Bratislava, hoewel toch het grote Wenen naast de deur ligt en Amsterdam al genoeg heeft. Zo wordt de stad nog voller en onaangenaam, behalve voor de lieden met tweede huis of jacht waaronder goed betaalde bobos van Groen Links en D66.
In ons land wordt door feitelijk overbodige concurrentie veel arbeidskracht verspild en de werkweek zou gemakkelijk verkort kunnen worden tot vier dagen bij beter beleid van de gezeggers. De kosten van benzine zijn vergeleken met de stijgende prijzen van alsmaar grotere en zwaardere automobielen flink achtergebleven en bij verhoging kunnen bus en tram gratis. Wat een gemak. Maar onbekwame wethouders verminderden de haltes en zelfs in de stad moet je daarheen soms een kilometer lopen. Wie uit Amstelveen willen met lijn 5 naar de Staatsliedenbuurt? Als de Noord-Zuidlijn over gedaan wordt aan de NS scheelt dat forenzen een tien minuten overstappen per dag. Een uur per week, een week per jaar, een jaar...... Bezoekers van de hoofdstad hebben veel meer aan een frequente Linksom-Rechtsom tram, samengesteld uit de lijnen 5, 16 en 24. Met veel haltes , voorrang op kruispunten en geen trappen lopen. Hierbij past een semi-Doorloper metro, uitgebreid met lus Bijlmer en complete Ring, ook via Muiderpoort. Het is dus zaak om op het stadhuis aan vervanging te doen teneinde de hoofdstad beter te besturen en let vooral op dat er aandacht besteed wordt aan verfraaiing: afbraak van lelijke buurten, scheve viaducten, aanplant van een arboretum en.... een Grote Ark waarin wetenschappers oplossingen aandragen voor mondiale conflicten met ruggesteun van de amsterdammers. Die past prima op het water bij het Centraal Station. Daar is nog zo'n zee van ruimte dat de Zui-As -architectonisch snel verouderend en onvriendelijk voor beesten- wel zal krimpen. Vooral als de daar gepleegde belastingontwijking gecorrigeerd wordt. Maar de rechters doen dat helaas niet en daarom is er ook te Den Haag verandering noodzakelijk. Het Binnenhof wordt gedomineerd door enkele partijleiders die de overige leden van de "volksvertegenwoordiging" strikte discipline opleggen. Die lui worden allemaal bovenmodaal betaald uit de Schatkist, zijn uit op carrière maken, medemensen voorbijstreven en baas worden, en vertegenwoordigen de gewone mensen helemaal niet, want anders zou het egoïstisch kapitalisme met forse bestrijding te maken hebben en wordt de staat omgevormd tot een werkelijk democratische republiek met bindende referenda. Nu hebben die partijbonzen, de regering samenstellend en met de Justitie in vrijwillige houdgreep besloten om de middeninkomens het meest te doen stijgen. Dat is noodzakelijk want anders dreigt er een tekort aan tweedehands auto's voor beneden-modaal.
Op die referenda hebben wij recht krachtens de preambule der Verdragen van de Europese Unie waarvan wij burgers zijn. Daarin wordt immers de grondslag van art 1 der universele Verklaring van de rechten van de mens beleden met iedereen gelijkwaardig en derhalve gerechtigd tot deelname aan beraad en besluit. De voorloper, het bijbelse Tweede Grote Gebod over respecteren en helpen van de ander, is te lande al duizend jaar bekend doch kennlijk niet te Den Haag en voorheen onder Karel V ook niet te Brussel. Als je hierover wilt nadenken en wellicht tot actie gaat komen doe je dat in je moedertaal het nederlands. Zo'n taal behoeft uitbreiding voor nieuwe begrippen, want anders raak je achterlijk. Maar op de universiteiten zijn ze engels gaan praten om hoger te lijken en tussen haakjes ook om afstand te scheppen met het lagere volk dat die taal niet zo goed machtig is. O ja, als hier minder amerikanen studeren die op eigen topuniversiteiten niet toegelaten werden, is er eveneens minder woonruimte nodig. Maar daar staat tegenover dat er in de wereld nog veel kleine luyden zijn die desnoods in de weekends en de vakanties in de bij ons dan ongebruikte wetenschappelijke instellingen graag hun kennis willen vermeerderen. Daartoe zijn er bekwame docenten te over; helaast houden de zittende dikkonten de poort dicht. Of kan er een nederlandstalige universiteit ergens in gindse streken opgericht worden? Al zal wegens de verschuiving in besteding van gelden dat niet in de smaak vallen bij de betonbaronnen.

Geen opmerkingen: