zaterdag 2 februari 2019

evaluatie NL politiek

De weg ligt open naar collectief bezit van de produktieapparatuur. Want er is kapitaal genoeg, nu bij de pensioenfondsen, om over te nemen en te investeren. Maar hiertoe is wel een beter, een ander parlement nodig. De zittende dames en heren krijgen elk een ton uit de Schatkist en zijn gaan behoren tot de financiële bovenklasse. Dat willen zij naar uit hun handelen blijkt zo houden en ze dringen het volk een piramidale maatschappij op. Remedie is dat het volk gebruik maakt van zijn souvereiniteit en bijvoorbeeld middels een referendum dat het zelf kan organiseren zorgt voor een nieuwe volksvertegenwoordiging om de lopende zaken te behandelen nadat per referenda over hoofdzaken beslist wordt. Het nieuwe parlement moet veel groter worden terwijl de afgevaardigden aan vergoeding niet meer ontvangen dan modaal. Groter om taken te verdelen en eventueel tijd over houden voor andere werkzaamheden die geld opleveren, al zullen daar de nodige restricties bij moeten gelden. Tegelijkertijd valt wellicht het Rijk op te delen in autonome gewesten. Die met Vlaanderen, Wallonie, Suriname en de Scandinavische landen een progressief blok in de wereld gaan vormen. Van groot belang is het om bij de Europese Unie te blijven horen, want deze statenbond heeft als leidend beginsel gelijkwaardigheid der burgers en zulks opgenomen in de preambule. Brussel was in de 16e eeuw ook al een zeer belangrijke hoofdstad van uitgestrekt gebied en toen ging het meeste fout. Wat er thans hapert valt te corrigeren en wisseling van de wacht, roulatie na ten hoogste tien jaren, helpt hierbij enorm. Men moet de EU niet opgeven, want dan krijgen kwalijke hoofdsteden als Den Haag, zie de geschiedenis, teveel invloed. Vooral als daar men er achterkamertjes op na houdt.

                                                           koel collectiveren
                 De werknemers hebben gigantisch veel gespaard en dat ondergebracht bij pensioenfondsen. De managers daarvan zorgen voor schevere inkomensverdeling bij ouderen en hinderen dikwijls ondernemers met het vragen van hoge vergoeding voor uitgeleend kapitaal. De aftrek pensioenpremie is in strijd met het door het volk gewilde belasting betalen naar draagkracht. Dit rond het jaar van inkomstenverwerving omdat anders de boel verwatert. Zo komt het huidig pensioenfondsensysteem neer op overhevelen uit de zakken van laagbetaalden naar welgestelden. Die al genoeg hebben behalve om hun hebzucht te stillen. Bij afschaffing van de aftrek met terugwerkende kracht komen er honderden miljarden in de Schatkist, verdwijnen staatsschuld en couponknippers en kan de gelijkelijk verdelende AOW met honderden euro's per maand omhoog. Waarvan een deel zal doorvloeien naar kinderen. Subsidies en voedselbanken zullen inkrimpen en er zijn minder ambtenaren nodig. Hieronder een copie met waar men op moet letten bij de aanstaande verkiezingen. Dit kan aangevuld worden met een notitie over gebruik van de spaargelden, nu beheerd door de pensioenfondsen, om bedrijven over te nemen; daarvan de directies en hun streven te bepalen en zo gelijkmatiger inkomensverdelingen te verkrijgen. Ook zonder verspilling door overmatige concurrentie en met rem op vervuiling. Hier alvast een begin:
Gelet op art 1 der Verklaring van de rechten van de mens is het onjuist dat een gemeenschap ontzettend veel verschil in ontplooiingsmogelijkheden toelaat welke bepaald worden door bezittingen en of contant geld. Honderd miljoen euro als eigendom dient een maximum te zijn en de rest valt in de Schatkist te storten. De opbrengst is onder te brengen bij een rijksinvesteringsbank doch hoe de directie daarvan samen te stellen is blijft vooralsnog een vraag. Namelijk heeft ons land thans een piramidale maatschappelijke structuur met volksvertegenwoordigers die dik betaald worden en de belangen van beneden-modaal verwaarlozen. Een groter parlement, evt met werken in deeltijd en honorering van zeg ten hoogste modaal uit de Schatkist pakt stukken democratischer uit. Dat leidt eveneens tot betere verhoudingen in het bedrijfsleven. De chefs van bijvoorbeeld Albert Heyn kunnen worden vervangen als de aandeelhouders dat willen en daarom streeft de zittende directie naar grote winst voor de huidige welgestelde bezitters van de winkelketen. Hiertoe worden managers aangesteld die de zaak goed kunnen leiden met behalen van grote omzet. Zulke managers zijn er volop en passen ook zeer goed in bedrijven met collectief of staats-eigendom. Tenminste als vriendjespolitiek geen spaak in het wiel steekt. De rijksinvesteringsbank kan aandelen AH verwerven en alvast aankondigen de prijzen van de produkten te zullen verlagen zodra er meerderheid van het aandelenkapitaal verkregen is. Dat drukt uiteraard de winstverwachtingen en de koers op de beurs zodat er relatief minder kapitaal nodig zal zijn om het hele bedrijf in collectief of -staatsbezit te doen overgaan. Dat overige benodigde kapitaal zit in de Schatkist als die aftrek met terugwerkende kracht opgeheven wordt. Men kan geen brood en geen kleding sparen, en sparen voor pensioen behelst het vergaren van aanspraken op een deel van de toekomstige produktie. Maar dat kan evengoed bij wet geregeld worden, zoals via de AOW. Er is helemaal geen bezwaar tegen zelf sparen maar doe dat niet zoals tegenwoordig op kosten van laagbetaalden, die niet beseffen dat zij belazerd worden. In feite gaat het hier om een soort fraude waaraan bovenmodaal zich schuldig maakt en zeg niet dat ze niet weten wat ze doen. Tussen haakjes  wordt een andere fraude of corruptie momenteel belicht in de krant waar gerapporteerd werd over parlementariers die met hun electrische grote auto's bijna gratis rijden. En daarom vervolgd moeten worden wegens bedrog en oplichting, misbruik van het gaatje in de wet. Willens en wetens pakken zij wat hun niet toekomt en daar moet sanctie op toegepast worden. Immers dient een evenwichtige situatie uit de bus te komen.
Albert Heyn roomt af naar verre welgestelde aandeelhouders terwijl de kleine kruidenier terug pompte in de eigen streek. Dit corrigeren vormt een goede reden naast betere inkomensverdelingen om tot collectivisering over te gaan. In den lande is collectief bezit niet iets nieuws want in Drente en elders bestonden gemeenschappelijk gebruikte marken. Daartoe waren er verschillende regelingen en zo zal er ook aangaande de overname van bedrijven uiteenlopend gehandeld kunnen worden. Er zijn hiervoor modellen te ontwikkelen. Op de bestaande universiteiten domineert het kapitalisme en zelfs op de Vrije Universiteit heeft men de kleine luyden vergeten. Het is daar carrière maken, medemensen voorbij streven en baas over hen worden. Ze willen bommelliaans groter worden en trekken amerikanen aan die op eigen topuniversiteiten niet toegelaten werden. Zo komt eigen jeugd in middelmatig milieu terecht, nog versterkt door steenkoolengels op te dringen in plaats van de eigen hoog ontwikkelde taal te gebruiken. Vandaar het voorstel om een nieuwe rood-christelijke universiteit te stichten op de hoek van wad en Eems met ook hierheen verplaatst vliegveld Eelde en vergroting van Rottum tot een eco coco (collectieve,coöperatieve) badplaats. Bij ontduiking van belasting is het aanvaardbaar dat er boete betaald wordt en dat oplopend tot honderd procent van het zelf ingebrachte deel van de pensioengelden is mogelijk. Het is het meest eenvoudig als de Schatkist het hele gespaarde pensioenvermogen in bezit krijgt, hoewel dat niet nodig lijkt. Denk eens aan een recht voor iedere volwassen nederlander op een grondstuk voor een woning, dat ruilbaar is en een waarde heeft en beschouw dit tegelijk met inkomen en andere bezittingen waaronder gespaard pensioengeld. Hierbij valt op te merken dat NL nagenoeg vol is wat betreft prettig samen leven, ook met de dierenwereld. Het aantal nodige woningen en dus grondstukken kan verminderen door stichting van nieuwe steden in een vergroot rijksgebied. Dat lijkt redelijk eerlijk tegenover de Canarische Eilanden onder nederlandse wetgeving in ruil voor verblijf van marokkanen hier die hun oude paspoort niet willen opgeven. Voor hetzelfde geld dat verdichting van de Randstad kost kunnen ginds drie nieuwe metropolen gebouwd worden, waarvan de tweede weg te geven is aan Marokko en de derde aan de West Saharanen. Alle met een groene ring rondom, gedrenkt in afvalwater. Als Groen Links de overbodige, duitse betonbaronnen spekkende autotunnel onder de Zuid-As laat vallen komt er een miljard vrij voor een sabbathsstad in heerlijk klimaat op duizend meter hoogte, per trein bereikbaar van Paramaribo en Zanderij. Niet in de laatste plaats voor hollandse schoolkinderen om de tropen te leren kennen.

Burgers van de EU hebben vanwege hun gelijkwaardigheid, vastgelegd in de preambule der Verdragen, automatisch recht op deelname aan beraad en besluit. Zoals middels bindende referenda.  Men moet niet knoeien door dit ter discussie te stellen. Eenvoudig samen gevat: Stem niet op wie veel hoger inkomen heeft dan u, want die persoon blijkt immers niet genegen om aan u af te staan, noch centen noch macht (want dit laatste leidt tot het eerste!)
  
 

                                                                                                                                                                                                                                       

Geen opmerkingen: