dinsdag 25 augustus 2020

stikstof

uitstoot elders
            Bij het CDA staan boeren niet hoog op de maatschappelijke ladder. Lager nog dan bij de PvdA die hen dikwijls ziet als kleine landarbeiders uitbuitende kapitalisten. Een republikeinse boer dat gaat niet bij het CDA want dan zou de parasiterende elite in gevaar komen en oranjegezindheid is er een dogma. Die boeren moeten hard werken en daarvoor zijn zij op de wereld. Maar de Mammon mag van de "christendemocraten" hun vriend zijn en kolossale bio-industrie verschaffen om een lekker saldo op de bank te krijgen. Dat schept hen groter plezier dan echte zorg voor God's beesten. Hoe meer er geslacht kan worden, hoe korter het leven van het dier, des te beter rendeert het tegenwoordige boerenbedrijf.
Bij geringere bevolkingsomvang valt zulk voordeel weg en krijgt de VVD minder arbeidskrachten die met laag, laag loon genoegen moeten nemen. Dus moet dubbele nationaliteit gehandhaafd blijven want anders vertrekken er veel turken en marokkanen. Economische migranten behoeven huisvesting en dat is gunstig voor de bouwwereld. Maar voor hetzelfde geld dat verdichting van de Randstad kost kunnen tegenover de Canarische Eilanden drie prachtige metropolen gebouwd worden, waarvan de tweede weg te geven is aan Marokko en de derde aan de West-saharanen. Vergroting van het Rijk met een tienduizend vierkante kilometer woestijngrond in ruil voor verblijf van bijna een miljoen marokkanen in de Benelux; een stad onder nederlandse wetgeving dus, want anders wil er niemand naar toe en met rondom allerlei groen gedrenkt in afvalwater. Ginds regionale welvaart stimulerend. Wie hebben daar baat bij?
Het scheelt stikstof hier. Ondertussen kunnen in plaats van ruimtevretende nieuwbouw bestaande huizen meer verdiepingen krijgen; met werkruimte en ook voor opa en oma. Scheelt ook wat stikstof en dorpen worden er mooier van.
Hoe krijg je minder vieze geurtjes uit de ter wille van de export zo enorme varkenshouderij? Dat kan door de andere kant op te gaan: in de bossen van de Baltische staten zullen de vetbuiken prima gedijen, net als de wilde zwijnen op de Veluwe. De ultieme oplossing van de problemen in de agrarische sector bestaat uit een verdubbeling van de prijzen voor ons voedsel, zodat u geen geld overhoudt voor telkens een grotere, zwaardere, gevaarlijker auto. Dan zal er geen overdreven productie meer nodig zijn en kunnen velen een mooie baan op het platteland krijgen. Daar heeft het CDA blijkbaar geen boodschap aan -de CDA jongeren presteren ook al niks- en de boeren moeten maar tevreden zijn met hun plekje ergens onderaan op de Haagse ladder.


Geen opmerkingen: