Kieskompas,
Bij de overzichten van politieke programma's ontbreken alternatieven die niet door bestaande partijen genoemd worden. Goede voorlichting noemt die wel maar daar schort het aan bij de wetenschappers op de universiteiten. Zij zijn toch de eerst aangewezenen om de leemte te vullen. Zie hieronder hoe het anders kan.
Uit onvrede met de Haagse politiek krijgt de PVV veel stemmen, terwijl zo'n partij met slechte 1 lid toch niet bijster democratisch is. Ook het FvD profiteert ervan dat de mensen anders willen maar niet weten hoe. Daarom is het zaak uit te leggen wat de mogelijkheden zijn welke niet in de huidige programma's van de politieke kopstukken voor komen.
Bijvoorbeeld kan er een kabinet gevormd worden met deskundiger leden dan de partijen kunnen leveren en dat levert beter regeren op met ook minder invloed van ambtenaren die geen verantwoordelijkheid dragen.
Van groot belang is persoonlijke heroriëntatie met kleinere rol van geld, dure auto's, etc. Bedenk dat de helft van de mensheid verstoken is van het automobiel omdat de fabrikanten alleen maar luxueuze prijzige voertuigen produceren. En varkens lijden aan onze obesitas. Collectievere productie is evengoed mogelijk als de kapitalistische, want het zijn tegenwoordig de ingehuurde managers die dirigeren en niet zoals vroeger in het communisme allerlei grote en kleine dictators. Bekijk eens grootgrutter Albert Heyn als toekomstige collectieve schakel tussen boer en consument.
Kieswijzers kunnen nadruk leggen op aanwezigheid van machtsposities; van oudgedienden die niet de beurt aan anderen willen afstaan, van Mammon's vazallen, van het verschil met de Atheense democratie, van het niet begeren wat een ander en ook het dier toekomt zoals verwoord in de Tien Geboden.
Betere aanpak door het Kieskompas is nuttig.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten