vrijdag 4 februari 2022

stedebouw in den vreemde

     Waar?
                                            Het is van groot belang dat zowel het wilde dier als een beest in de veehouderij meer passende ruimte krijgen in ons land, alles volgens de doelstelling van de Partij voor de Dieren. Hiermee strookt niet bouw van een miljoen woningen, mede om veel immigranten onderdak te bieden. De partij gelieve haar standpunt te wijzigen en bovendien te beseffen dat het IJsselmeer en het Markermeer overmatig groot zijn voor vogels en vissen en met de kale stenen dijken weinig aantrekkelijk zijn voor zeilers. Tussen Almere en Hoorn ware een heuvelige wal op te werpen, met baaien en volksbuitens, waarachter tot Lelystad droog terrein voor groot wild. Evenzo past een ringwal tussen Stavoren en Enkhuizen rondom droog gemaakte grond, mogelijk ook voor de bedreigde siberische tijger, die hier duizenden jaren geleden waarschijnlijk rondliep. Er kan een non stoptrein langs van Groningen, straks van de veerboot in de Eemshaven, naar de Randstad die bij een drenkplaats even langzaam rijdt.  
         Gelet op de stikstofproblematiek en de schaarste aan bouwvakkers valt te overwegen om nieuwe steden in het buitenland te bouwen, bijvoorbeeld in het veilige Jordanië voor een honderdduizend Syriërs, tweederde van hun aantal thans in ons land. Die kunnen later terug naar hun eigen streek -waar de bevolking explosief groeide en men daarom best naar een westers land wil emigreren- zodat de mensen in Jordanië de beschikking krijgen over wat voor tijdelijke opvang gebouwd is tegen de helft van de kosten die het ons land vergt. Dit is prima ontwikkelingshulp en iedereen kan er baat bij hebben. Syriers in Nederland horen niet achtergesteld te worden en zullen een autootje moeten krijgen. Wie naar die nieuwe stad verhuist zal nog wel bijstand nodig hebben uit de nederlandse schatkist en dat geld komt dus niet in onze economie terug. Misschien zullen ze bij het ouder worden ook AOW ontvangen. Er zijn dus heel wat haken en ogen als migranten ons land uit moeten om plek te maken voor de eigen bevolking en de dieren. De partij heeft wel leden die zich daarover kunnen buigen, zodat er een goed voorstel kan komen bij de aanstaande verkiezingen. 
         Eerder schreef ik over nieuwe steden tegenover de Canarische Eilanden. Voor hetzelfde geld dat verdichting van de Randstad kost kun je ginds drie metropolen bouwen, waarvan de tweede weg te geven is aan de West-Saharanen en de derde aan Marokko. In ruil voor het verblijf van een half miljoen marokkanen in Nederland is dan het Rijk te vergroten met een veertigduizend vierkante kilometer kale woestijngrond, waarop een prachtige nieuwe stad onder NL wetgeving. Met rondom groen voor recreatie, gedrenkt met afvalwater, tuinbouw, opwekking zonne-energie en wat al niet. Dit is misschien wel tegen het zere been van nationalisten, maar volgende generaties zijn gediend met goede spreiding en ontwikkeling van kale gebieden voor mens en dier. Het is tamelijk dwaas om je geld uit te geven aan omvorming van het in den lande bestaande voor nog meer mensen in plaats van leeg terrein te ontwikkelen. Voor architecten is de opgaaf om een compacte nederzetting met fraaie architectuur te ontwerpen, waar de zon buiten blijft en er groene binnenplaatsen zullen zijn.

Geen opmerkingen: