zondag 8 mei 2022

ALTO

              een parlement van veelverdieners blokkeert een meer egalitaire samenleving 
                                                   Een tien procent loonsverhoging; misschien zelfs 20% voor het lagere personeel op Schiphol? Dan zullen ook wel hogerop de salarissen stijgen en niet met dezelfde hoeveelheden euro's, waardoor geleidelijk het welvaartsverschil vermindert, maar eveneens in procenten. Met als resultaat voor die categorie nog meer overbodig geld, behalve natuurlijk om handhaving van het Verschil te benadrukken. Dat is immers wat wie aan de macht zijn willen. Tussen haakjes is dit vrij eenvoudig te veranderen met een linkse regering, die je kunt krijgen door elke burger te belonen met honderd euro als ie naar de stembus gaat. Die centen als beloning voor je inspanning om je oriënteren en een bewuste keuze te maken. VVD-ers blijven nu niet thuis, de zwerver wel onder zijn brug. 
De reputatie van de KLM is slecht bij velen door de enorme inkomensverschillen daar, de krappe stoeltjes en de bijna gratis vluchten voor wie daarvoor in aanmerking komen, al dan niet op kosten van de fiscus. 
In hun boek over arme en rijke landen schreven Acemoglu en Robinson rond 2012 iets uitgebreider dan hun voorgangers over instituties gericht op het onttrekken van welvaart aan de lagere klassen ten behoeve van de welgestelden. Daar stemt de structuur van de KLM mee overeen. Maar ook het nederlandse pensioenfondsensysteem: Dik betaalde managers zorgen daar voor schevere verdelingen in strijd met het belasting betalen naar draagkracht, zoals het volk wil! En besef dat de bevolking van Slochteren, Pekela, het Hoogeland niet zo profiteerde van het aardgas als de aandeelhouders. De titel van genoemd boek is niet helemaal juist want in de arme landen is er doorgaans een superrijke top. Terwijl ook in rijk Amerika de macht van het geld verschuift naar enkelingen. Tweeduizend miljard zit er in de pensioenpot en toch zijn er voedselbanken nodig? Bij afschaffing van het huidig oneerlijk pensioenfondsensysteem met terugwerkende kracht vloeien er honderden miljarden in de Schatkist en verdwijnen staatsschuld en couponknippers. De gelijkelijk verdelende AOW kan dan met honderden euro's per maand omhoog en er blijft genoeg geld over voor collectivisering van de grote bedrijven met beter loon voor de werknemers en vooral zeggenschap. Welke tot uiting moet komen ook in vermijden van onnodige concurrentie en vervuiling.  
Die KLM valt te vervangen door een betere maatschappij, een Algemene Lucht Transport Onderneming. Je kunt vliegtuigen en piloten huren en de verdere technische zaken zijn ook gemakkelijk te regelen, maar moeilijk is het om goede organisatie van de grond te krijgen. Wel heeft ons land daarvoor de krachten, maar hoe die te bundelen? De vakbonden geven vooralsnog niet thuis en zijn tevreden, de bobo's tenminste, met wat procentjes meer. 

Wat is het verschil tussen russische oligarchen en nederlandse rechters?
Sommigen van die buitenlanders zijn niet corrupt terwijl men dat wel is bij de hollandse rechtbanken, waar de beheerders der Schatkist toegestaan wordt om onderscheid te maken tussen 1e en 2e rangs burgers. 

           

Geen opmerkingen: