zaterdag 22 oktober 2022

helpt een congres om wakker te maken?

            krokootjes ook op het Binnenhof

                                Veel geld in de zak of op de bank hebben betekent nog niet dat een ander verplicht is daarvoor iets te leveren. De EU heeft als credo dat ieder goederen en diensten kan verwerven voor dezelfde lage prijs als waarop die anderen aangeboden worden. Dat klopt dus niet bij de internationale handel in "gevoelige" spullen. Bij ons haalt Albert Heyn miljoenen binnen van buitenlanders die niet weten dat je voor een bonusaanbieding een bonuskaart (= dus verboden) nodig hebt. Buiten op de kassabon kijkend verzuchten ze: dutch Albert Swine. 
Het is mogelijk om een overmaat aan geld of goud weg te nemen. Dat doet Dagobert Duck met succes en in Duckstad heerst kennelijk geen ongenoegen over het functioneren van het resterende geld behalve bij drie bijzondere figuren. Zijn nieuwste onderneming, een lopende band met "eat as much as you can voor een vaste prijs" leverde eerst slechts lege bakjes op voor de hongerige neef en neefjes, maar dat kwam omdat Gijs Gans bij het startpunt zat. Die heeft altijd enorme honger maar straks krijgen de anderen ook hun portie. Er zijn evenwel reptielen zonder empathie, die niet verdrietig kunnen zijn als een paard en meedogenloos alles naar zich toetrekken en overheersen (zoek het op in een leerboek psychologie). Inflatie, geldontwaarding, hogere prijzen worden in grote mate aangedreven door hebzucht, hetzij evenveel of meer dan de buren willen hebben. Dit stimuleert de centrale Bank met geldschepping. 
Hoe krijgen wij in onze maatschappij redelijk gevulde bakjes en daarvan genoeg voor iedereen? Dan moet je dus goed opletten dat er voordat jij aan de beurt bent niet te veel afgeroomd wordt, verdwijnt naar een pakhuis of verspild aan een te dikke buik of mevrouw Starbucks blij makend, die niet voor beneden-modaal schenkt. In een prettige tevreden samenleving hoort geld te stromen gelijk de bloedvoorziening in een gezond lichaam. Dat vergt wel enig regelen!
Ieder is vrij om zijn geldpakhuis te stichten. Maar daar is een mouw aan te passen om het ruilverkeer op orde te houden. Een maximale grootte valt bij wet te regelen teneinde reptielachtigen in te tomen. Ergo is particulier vermogen te beperken; tot zeg tien miljoen euro en wat erboven is afromen richting Schatkist of collectieve bedrijven. Zo'n bedrag volstaat voor ontplooiing en ondernemen, al dan niet samenwerkend. Daarom niet nog meer varkens in de bio-industriële schuur, die toch al afgebroken moet worden. Het kalf hoort bij de koe en Adam gaf niet namen als speklapje, drumstick, gehaktbal. Het geld dat nertsfokkers ontvingen moet teruggehaald worden want dierenmishandeling hoort niet beloond te worden, evenmin als vervuiling met stikstof.
Speculeren wordt moeilijk als er niet meer dan een beperkt aantal miljoenen ter beschikking staan, tenzij er gebundeld wordt zoals thans dagelijkse praktijk is. Het is een kwaad om transacties te belasten voor de Schatkist, maar die moet gevuld worden en gebundeld speculeren leent zich daar wel voor. Niet alleen levensmiddelen en arbeid komen in aanmerking voor enige afdracht aan de immer hongerige fiscus. Ook de handel in goud, geld, waardepapieren lijkt geschikt om de staatsbegroting te ondersteunen, vooral als er begeerte in het spel is om snel rijkdom naar zich toe te hevelen zonder daarvoor een zinvolle prestatie te leveren. Zo kunnen kapitaalstromen gebreideld worden met wettelijke regelingen, doch altijd duiken er slimmeriken op om gaatjes te exploiteren. Daarom hoort regeling met terugwerkende kracht niet te ontbreken, gelet op het vereiste om billijkheid te bewerkstelligen. Dit omvat een groot terrein, zeer verschillend bebouwd. Denk aan Monaco waar belasting ontdoken wordt. Denk aan Luxemburg en Zwitserland die voor u weet wel bestraft moeten worden. Zeg met een boete gelijk aan een jaar nationaal inkomen. De Zuid-As niet vergeten!
Thans hebben op onze planeet de veelverdieners, overmatig vertegenwoordigd in de parlementen en dictaturen, het nog voor het zeggen. Dat verandert grondig met bindende referenda van soevereine volkeren. Die natuurlijk elkaar wel het licht in de ogen moeten gunnen en haast je rep je loonslavernij afschaffen en DNA-registratie moeten invoeren. Sancties tegen overbevolking zijn nodig ter wille van de leefbaarheid voor mens en dier en evenzo is de omvang van de bevolking van een staat te beperken tot een half miljard om de buren geen schrik aan te jagen. 
De theorie over geldstromen en hoe die onder controle te brengen hapert nog steeds ondanks de vele geleerde economen en wijsgeren. Of doen filosofen tegenwoordig niet meer mee / helpt een congres om ze wakker te schudden? Geld hebben is bewijs bezitten dat medemensen verplichtingen jegens jou hebben. Maar die zijn dikwijls niet vrijwillig aangegaan. De rijkaard kan voor jouw neus wegkapen en je bent gedwongen om dat te aanvaarden, tenzij de macht van de wet die kracht van het geld overtreft. Wel, dan moet er wet gemaakt worden door de meerderheid van het volk die niet zwemt in het geld en zich niet wenst te laten "bestelen". Die meerderheid is echter niet homogeen en de individuen willen bijna allemaal graag hogerop. De nederlandse vakbondsbonzen met prima salaris gaan zelfs zo ver om hun eigen achterban via de aftrek pensioenpremie geld af te troggelen (De welgestelden betalen minder belasting en dat moet elders gecompenseerd worden). Nagenoeg alle economen op de universiteit, waar de jeugd onderricht moet worden, zitten flink boven modaal en willen zich niet "benadelen" door in een genivelleerde maatschappij lager, passend salaris te accepteren. Geldt ook voor de redacteuren van de media. Hun financiële soort houdt over om voor of na het ontbijt met de computer handel te drijven op het internet en zo vliegen kapitalen heen en weer. Nog onbelast, hoewel het mogelijk is om met fiscaal afromen te temperen en minder onrust te krijgen op de markten. 
Is Nederland of beter de EU daartoe bereid? Dan is er andere leiding in "Den Haag" nodig. Daar moet men zich inspannen om een sterk progressief blok te krijgen van de Benelux en Scandinavië. Men weet dat als er voor iedereen een vol vingerhoedje beschikbaar is er steeds weer sommigen een handvol willen bemachtigen. Dat was zo in de feodale maatschappij, in het regententijdperk en weer nu, want anders zouden er geen voedselbanken bestaan. Die zijn er dankzij de Tweede Kamer, waar - denk eens goed na- een meerderheid het kennelijk met de krokodillen houdt. Die zich graag vermommen om beter toe te kunnen slaan. Hoe ging de slang te werk bij Eva? Om een radicaal andere samenleving te krijgen is het nagenoeg zeker dat bindende referenda nodig zijn. Het soevereine volk kan een organiserende president kiezen, die vervolgens bekwame bestuurders zoekt buiten het baantjescarrousel. 
Het zal nog wel even duren voor het zover is; de nederlanders weten niet eens een eind te maken aan de akelige radioreclame met hersenspoelende herhalingen. En dat nare duitse deuntje na elven vinden ze mooi, net als het storende geklets van het personeel. Zet het toestel dan even uit. Ja, dat doe ik.

Geen opmerkingen: