zaterdag 8 oktober 2022

onjuiste subsidie op verbruik energie

         Wie in een huis woont met 3, 4, 5, 6, 7 kamers doet er goed aan maar eentje te verwarmen. Dat is prima voor het milieu en brandstoftoeslag is dan niet nodig. 
Middenmoters kunnen een nog iets kleinere auto nemen dan met het voornemen om flink meer voor vlees en melk te betalen, lees het kalf bij zijn moeder laten.
Voor de meeste bedrijven is het weinig bezwaarlijk om hun prijzen te verhogen op de markt. Als de consument hun spullen echt nodig heeft is er niets aan de hand. Bij sommige ondernemingen ligt het wat moeilijker; de enorme ruimte van café Loetje op temperatuur houden voor een paar uurtjes klanten vergt aanzienlijk meer dan wat nodig is voor de ouderwetse bescheiden gelagkamer. De bieb wordt betaald door de staat en is onze zorg niet, behalve qua openingstijden voor mensen die thuis minder willen stoken. 
Het echte wringen betreft de 1-kamerwoningen. Maar verplicht middels subsidie niet tot verwarmen als vanouds na de oorlog, doch laat kiezen met vrij besteedbare loonsverhoging. Misschien wil de bewoner elders bij een relatie een stoel of bed benutten of een synthetische bontmuts opzetten en liever een piano kopen dan gas. Houd dus op met die subsidiedwang, een vrije zelf kiezende burger onwaardig.
De beneden-modale landgenoot heeft dikwijls enig spaargeld op de bank voor latere grote aankopen. Bij inflatie met compenserende loonsverhogingen geeft de bank straks echter minder terug aan koopkracht. Voorkom dit door het spaarsaldo onder te brengen bij een op te richten Rijksspaarbank, die de inflatie compenseert minus rente. Dit vult de Schatkist tijdelijk zonder werkelijke kosten behalve de administratieve en is beter dan geld lenen bij de rijken of door niets te doen de commerciële banken te spekken. Het Rijk moet wie over hebben niet rijker maken door geld van hen te lenen en daarover rente te betalen doch liever de fiscus activeren.
Schaf voorts de reiskostenvergoeding af en help bij het ruilen van baan en woonplaats.

Geen opmerkingen: