dinsdag 4 oktober 2022

nuttig mekkeren

"De wet is een soort gebruiksaanwijzing. Voor mensen die het zelf allemaal al weten is zij overbodig. Volgens Plato komen goede mensen erop hun eentje wel achter wat ze horen te doen"  :Jos Defoort, Wet en geweld. 
In Nederland wordt hoog opgegeven van het onderwijs. Dat beslaat buitenshuis meer dan tien jaar en verschillende kinderen krijgen thuis ook nog een en ander mee. Waardering wordt uitgedrukt in hoge salarissen voor het onderwijzend "personeel", dat zich op de universiteit gaarne voorziet van fraaie titels. Maar er zijn wel wat oneffenheden die gladgestreken moeten worden om tot tevredenheid te geraken. Zo is er die vervelende preambule van de Verdragen der Europese Unie met uitspraak, wet, grondregel dat we allemaal gelijkwaardig zijn. Dat is bij ons in Nederland niet het geval want dan zouden er bindende referenda zijn omdat elke vrije burger toegang heeft tot beraad en besluit. In werkelijkheid zijn de mensen gewoon onderdanen van het parlement, van medemensen die daar zitten en veel ontvangen uit de Schatkist zodat zij kunnen doneren aan de Voedselbank. In Utrecht en elders willen de besturen uiteraard niet aan discriminatie doen en vreemdelingen voortrekken bij de huisvesting. Maar de rechter blijkt geen bezwaar te hebben als er een noodmaatregel getroffen wordt. Dat is dan niet opvang in buurlanden van staten met akelige regimes, waar met ons geld meer mensen geholpen kunnen worden. Internationaal is er niets dat zulks verbiedt. Erover zwijgen is een vorm van misleiding. Maar wie uit een welgestelde positie starten op de woningmarkt deert deze stilte niet. Wat fijn toch, jij wel een huis en andere landgenoten niet? De villabewoner verkast ook niet naar een hok. Op het Catshuis vindt ondertussen doorlopend beraad plaats hoe het baantjescarrousel moet draaien ter wille van ons welzijn. Zijn er dan mensen, ook op hoge posten die onvoldoende onderwijs kregen en uit zichzelf er niet achter kwamen wat zij horen te doen? Waar kan dat toch aan liggen, zo vraagt men zich af. Misschien is de eenvoudigste oplossing van dit probleem gewoon met hollandse nuchterheid die preambule, maatgevend voor de EU-verdragen, te beschouwen als een intentieverklaring. Daar staan geen sancties op en niemand maakt je wat; ook de europese rechters niet. Hoe mooi kan een intentieverklaring zijn vergeleken met geweld dat bij handhaving van wet niet ontbreekt. Wel moet er eventjes een wetje gemaakt worden voor medewerking om binnenkomende migranten plek te verschaffen. Waaronder vluchtelingen, maar dat zijn niet minderjarigen, want een kind loopt soms wel weg van huis doch overschrijdt geen landsgrenzen omdat het daar geen benul van heeft. Het is strafbaar om een kind van zijn moeder af te houden en daarom is opsporing van de verantwoordelijke ouders en staat eerste vereiste. Moet natuurlijk ook gelden voor het kalf maar vroeger was er geen bio-industrie en werd hiervoor geen wet gemaakt. 
Welke sancties horen bij het wetje met strekkende discriminatie? Eens kijken naar de anti-discriminatie van de Grondwet: Starters met centen en VVD stemmend hebben nergens last van en zitten op een bevoordeelde positie. Willen ook hun omgeving behouden en dus is het vol bouwen van de heidevelden in het Gooi taboe. De initiatiefnemer van de straks afgedwongen voorrang wil kennelijk niet weten van art 1 en lijkt te menen niet strafbaar te zijn wegens obstructie van de toepassing. Dat is in lijn met de pogingen op het stadhuis om de voorheen steeds bloeiende kleine Big Ali Sportvereniging in het Westerpark te Amsterdam kapot te maken na uitspraak door de Raad van State waarin de club in een kleine kwestie in het gelijk gesteld werd tegenover de gemeente. Wederrechtelijk want handelend op basis van uit het stadhuis verspreide laster en leugen drong hij gelijk Achab het clubhuisje binnen om dat in handen te spelen van een organisatie voor daklozen en verslaafden die al tal van panden had. De honderd leden en nog meer sympathisanten schofferend, hen willen laten buigen voor de heersers op het stadhuis. Daarbij support krijgend van de plaatselijke rechters met chef Wiertz die niet weten van de vrijheid van vereniging, zodat de aangifte loopt maar niet opschiet. Wie bij de fijne club een maatje vonden, tennisinstructie kregen, af en toe speelden in het luchtkasteel en al wat erbij hoort willen BAS terug.
Hou je vast: Geleerden op de universiteit staan niet bekend als protesterend tegen de minachting en verwerping van wat die preambule betekent en aan zulke knoeiers is de jeugd overgeleverd. Kern van de EU is wat wij weten en bindend verwoord hebben in die preambule. Voorgangers ervan zijn de Verklaring van de rechten van de mens en het bijbelse Tweede Grote Gebod. Hoe zou de beschaving anders kunnen zijn zonder op te houden beschaving te heten? In de polder is men nog niet zover om zelf aan de slag te gaan zodat hulp uit het buitenland welkom moet zijn. Hoe daartoe te prikkelen? Ach, NL is niet interessant want neem die gratis toeslag kinderopvang: De dames van de heren parlementariƫrs krijgen zo meer uren voor prima betaald werk. Zij worden geen werksters, die ook meer uren bezig kunnen zijn tegen fors lager loon. Hoe slim om aldus de kloof te vergroten en de wereld of "Brussel" bemoeit zich er niet mee.

Geen opmerkingen: