woensdag 30 november 2022

het Noorden compenseren?

                        Ontvangen de Groningers, die toch een universiteit hebben, wel voldoende onderwijs, zodat zij zelfstandig hun zaakjes kunnen behartigen en hun gebied weten in te richten?
De stad Groningen, vol filialen uit de Randstad, wilde een zweeftrein; dat is zich verder onderschikken aan Den Haag en omgeving. Men klaagt er over aardbevingen, terwijl er overal elders kennis bestaat om schadevrij te bouwen en er nog voor honderden miljarden in de grond zit. Mogelijk is bijvoorbeeld een stad op de hoek van Eems en wad met universiteit en hierheen verplaatst vliegveld Eelde. Als nieuwe welvaart brengende kern ook voor omringende dorpen. Toevoer van "vreemdelingen" is niet nodig want de bevolking van Nederland hoeft niet te groeien. En misschien past een centrum voor Hoogezand, Veendam en Winschoten waar de spoorlijn afbuigt naar het zuiden en te verlengen is tot Emmen alsook noordwaarts bij te maken. 
Toch maar adviseurs uit Dubai of Qatar aantrekken omdat de eigen bestuurs-elite niet presteert? Voor de hand liggen autonome landsdelen in een Benelux Unie, samen met de Scandinavische landen een sterk progressief blok vormend. Want in Westerwolde stemt men uit ontevredenheid wel op Wilders maar uit de EU kan niet omdat België er de hoofdstad van heeft. Die niet kwijt wil en wij geen grens met de zuiderburen wensen. Te Den Haag zitten in het parlement slechts veelverdieners, tuk op nog meer in het baantjescarrousel, zodat grondige nieuwe staatsinrichting favoriet mag zijn. 
Tuurlijk moet je de opbrengst van het aardgas een beetje delen, maar dat niet laten gebeuren door de Shell met toekijken van naar de voedselbank gaande Slochteranen. De bodem en de schat in de ondergrond in het Noorden bieden voldoende stevig frame voor compleet nieuwe prachtige dorpen op terpen tenminste tien meter boven naburig groot water. Maar als je liever gemakzuchtig Bijstand ontvangt....   Schakel AI, kunstmatige intelligentie in als je zelf niet weet hoe voor je belangen op te komen. Wel opletten wie er aan de knoppen komt te zitten. Niet de PvdA die indertijd de monarchie verkoos boven de republiek van gelijkwaardigen. Niet de Christen Unie die hoewel de nationale productie niet afnam toch mee zorgt voor schevere verdeling en voedselbanken. Wat is billijk aan vereffening van de slavernij in Suriname en de koloniale uitbuiting van Aardgasland? Bepaal dat geen bestuurder, vertegenwoordiger, ambtenaar, professor meer dan tien jaren uit Onze Schatkist pakt en er komen nieuwelingen met minder vriendjespolitiek en hoogstwaarschijnlijk meer kennis van zaken; hopelijk tamelijk vrij van geldzucht en bereid macht te spreiden, Dan wordt het oude "herenakkoord" met de Shell overhoop gehaald en met terugwerkende kracht geraakt het Noorden net zo rijk als de rest. 

Geen opmerkingen: