donderdag 13 juli 2023

het educatieve echec van de Artis dierentuin

Het is daar als vanouds "aapjes kijken". Het gaat niet primair om zorg voor de ontplooiing van gevangengehouden dieren maar ter verlustiging van het mensenpubliek. Daarom zijn er speelplekken voor kinderen. Die al uitgekeken zijn dus op de beesten. Van de dieren weggekaapte ruimte wordt gebruikt voor een gazonnetje of een bloemperk. Mooi, maar hier niet op zijn plaats. Het gevarieerde bomenbestand verdient waardering, maar heel veel klimmende en vliegende wezens zouden daarin graag vertoeven doch mogen niet. Vaak hebben ze in hun hok met uitloop geen zicht op andere dieren, laat staan dat er contacten zijn. Welke indien van vreedzame aard toch niet beperkt horen te worden. Met het oog op de centen worden kinderwagens toegelaten terwijl het mensje helemaal nog niet rijp is om zich goede houding tegenover de fauna aan te meten. Met hulp van de ouders wordt het aapjes kijken van vreemde wezens aangeleerd. En als iets oudere jeugd klassikaal binnenkomt is de meester vaak niet opgewassen om de aandacht van de visite zuiver op de gastdieren te houden, zodat er om de hiaten te vullen wel snoep en andere afleiding geboden wordt.
Nederland heeft voor vogels en vissen overmatig grote meren. Achter een opgespoten heuvelrug tussen Almere en Hoorn kan tot Lelystad droog terrein gewonnen worden voor groot wild. Voor zeilers zal er dan een aantrekkelijk randmeer overblijven en op de waterkerende rug is plek voor (volks)buitens. Rond de monding van de IJssel met aangrenzende polders is inrichting mogelijk voor opvang van de bedreigde Siberische tijger. Dat beest liep hier vroeger misschien ook al rond. Maar zoiets is niet passend in het beeld dat de mens altijd voorrang moet krijgen en zijn hebzucht dan kan botvieren. Normaal lijkt dat tweederde van het landoppervlak der Aarde toekomt aan wilde flora en fauna, want alleen de mens kan met techniek de voedselproductie verhogen op kleiner veld. In ons land, zo centraal gelegen, zou de bevolking tweederde mogen gebruiken maar zorg dan wel dat het Amazone-oerwoud, de Sahara, de Noordpoolstreken, de Himalaya los gemaakt worden van staten gelijk Antarctica. De anderhalf miljard Indiërs hebben het meeste van de groene, hitte temperende deken gekapt voor landbouw. Daar en overal is verplichte DNA-registratie nodig om sancties te kunnen nemen tegen overbevolking. Zo'n leidende duitse figuur in Brussel met zes kinderen, die allemaal een mooie baan moeten krijgen en van de bio-industrie leren eten, moet weg. Grote families drukken alleenstaanden weg en het is onbegrijpelijk van de ChristenUnie dat men daar zo voor het gezin opkomt, anders dan Christus die doelde op heel andere broers en zusters. Een familie is vaak uit op een grotere auto dan de buren, enz. Prioriteit moet hebben het vrijkopen van politieke gevangenen zoals daar zijn ook in NAVO-land Turkije. Desnoods met omkoping. Het is beter om geld te besteden aan tien kinderen bij het Lilianefonds dan een migrantengezin spekken met onderdak.
Tussen Stavoren en Enkhuizen ook nieuw land met over de waterkering een expressetrein Eemshaven-Groningen-Den Haag-Scheveningen-Londen? Met klassiek uitsmijter in de restauratie. Die bij een drenkplaats even langzaam rijdt. Eigenlijk kan de zuidwest hoek van Friesland er ook wel bij want koeien houden ter wille van export is tamelijk passé en een kleiner Friesland valt wel te besturen vanuit Groningen. Van Artis valt na vervanging van de directie een park te maken met harmonieuze bevolking van planten en dieren, waar tieners en ouderen veel kunnen opsteken. Voor de echt wilde beesten heeft NL blijkens goed onderzoek heel wat in te richten ruimte. Misschien ook met safari genot. 

Geen opmerkingen: