zondag 18 februari 2024

een Schatting Instituut

                                                              De SER is nagenoeg afwezig bij het tegengaan van te lage lonen voor door ons afgenomen producten uit derdewereldlanden. In Slochteren en te Pekela heeft men ook geen hoge dunk van deze Raad die de Shell buitenlandse aandeelhouders laat spekken terwijl er voor arme inwoners een Bijstandsloket is. Luistert men op de Amsterdamse Zuid-As naar vermaning van de SER om het naar draagkracht belasting betalen in acht te nemen of horen de topadvocaten daar niets? Beseft men op het SER-hoofdkantoor niet dat de aftrek pensioenpremie neerkomt op overheveling van vele miljarden uit de zakken van laagbetaalden naar wie al genoeg hebben? Waar blijft actie van de SER tegen nieuwe bewapeningswedloop terwijl de russen noch in staat zijn noch de wil hebben om West-Europa te veroveren en er misschien een oplossing voor het Oekraïne-probleem te zoeken is bestaande uit een (tijdelijke) nieuwe staat in het omstreden gebied? De oude premier-hond aan het lijntje van kapitalistische bazen is niet geschikt om rust en vrede te bevorderen, dat toch wel haalbaar lijkt met een neutraal blok van Scandinavië en de Benelux-staten onder garanties. Die Sociaal Economische Raad doet ook al niets tegen de a-sociale hersenspoelende radioreclame. Je kunt niet wegkijken zoals bij de televisie en krijsend wordt in je oor gedouwd dat je moet gaan gokken. En akelig gebracht wie niet hoger opgeleid is valt buiten de voordeeltjes. Dat weten ze ook heel goed in de Tweede Kamer met hun baantjescarrousel. Kortom zijn het bij die SER gewoon regenten uit op verschil dat moet blijven. Met voetbal op prime time -in de grond der zaak vooral over wie het hardst kan lopen en wenden- wordt aan den volke onthouden wat de vele facetten van beschaving zijn. De lui kopen vervolgens een steeds grotere, zwaardere, duurdere, meer vervuilende auto in plaats van 3 x meer te betalen voor de melk, zodat het kalf bij moe koe kan blijven.
Er blijkt een af te dragen schatting nodig op spullen gekocht bij de Primarks, de Nike-zaken, enz. om ons een respectvolle houding aan te meten jegens de werkers in de lagelonenlanden. Dat ingezamelde geld valt ginds het best te distribueren via AOW-potten. Die zijn er doorgaans niet; wel veel kinderen om ouderen bij te staan, en zijn door NL op te richten en te controleren via volledige uitvoering in eigen hand. Zodat allerlei begerigen er niet mee aan de haal gaan.  Hiertoe is te schatten hoeveel euro's door ons bijbetaald moet worden -en te storten in de AOW-potten- voor producten met een te laag prijskaartje. Te laag als gevolg van uitbuiting, verkapte slavernij, hetgeen de meesten van ons niet willen en ook vreemden niet mag geschieden. Daarvoor is zonder uitstel een instituut op te richten dat met goed onderzoek schattingen verricht over hoeveel het telkens gaat en vervolgens schatting -nu in de betekenis van gedwongen afdracht- oplegt. Al bij de formatie van het nieuwe kabinet moet het activeren tot concrete aanpak voorop staan; de correctie van de huidige misstand zal jaarlijks enige miljarden kosten. 
De Vrije Universiteit in het gegoede Buitenveldert heeft zich afgekeerd van het christendom en daarmee de achterban bedrogen. Een nieuwe universiteit met christelijk, humanistisch onderwijs -die geen kenniskwartier van de kapitalistische Zuid-As wil zijn- is mogelijk aan de Eemsmond met ook hierheen verplaatst vliegveld Eelde. Men zoeke alvast naar nieuwe architectuur met inheemse rode boerendaken. Die VU kan wel naar een nieuwe metropool tegenover de Canarische Eilanden, alwaar het Nederlandse Rijk te vergroten is met een tienduizend vierkante kilometer kale woestijngrond in ruil voor verblijf van een half miljoen marokkanen bij de grote rivieren. Voor hetzelfde geld dat verdichting van de Randstad kost kunnen ginds drie prachtige steden gebouwd worden waarvan de tweede weggegeven mag worden aan Marokko en de derde aan de West-Saharanen. Met het afvalwater valt er groen te drenken* en de zon levert volop energie. Dus niet in en bij de Randstad een miljoen woningen erbij met meer drukte en hinderlijke volte. Er zit voldoende aardgas in de bodem om in Groningen nieuwe riante dorpen te verkrijgen die wel tegen een stootje kunnen. Om dat te realiseren is een autonoom Noord-Nederland wenselijk. Daar kan ook het schatting instituut huisvesting krijgen en hiervoor komt in aanmerking het kruispunt van spoorwegen Groningen-Duitsland en Emmen-Eemsmond. Met voor de nu niet zo florerende plaatsen Veendam, Winschoten, Stadskanaal, Hoogezand tegelijk een gezamenlijk sterk centrum. 
               *Onder andere voor olijventeelt, zodat Andalusië en de Westbank weer een natuurlijke dertig meter dikke groene deken zullen hebben. 

Geen opmerkingen: