woensdag 21 februari 2024

SER

                                         Hoeveel verdienen de banken aan ons? Heel veel en dit ook via de kleine spaarder. Dat gaat zo: Die brengt het geld straks nodig voor een grote aankoop naar de bank en ontvangt een percentje rente bij rond tien procent inflatie. Als de inflatie zo groot is moet de bank voor een lening wel 12, 13 % rekenen om niet in de verliezen te komen. Ondertussen wordt het spaarbedrag door de inflatie minder waard en de bank geeft dus minder koopkracht terug. De handige bankiers betonen daarover geen spijt. 
Gingen de leden van de Tweede Kamer er op achteruit? Zij houden dik over en worden geacht voldoende snugger te zijn om dat niet naar de bank te brengen daar zij goede mogelijkheid hebben om te beleggen in aandelen of onroerend goed, welke minder vatbaar zijn voor inflatie. Ook op de universiteit wordt er veel verdiend. De professor zwijgt liever over de benadeling van de kleine spaarder dan zichzelf in de vingers te snijden met overdracht van wat hij zelf eigenlijk teveel krijgt richting minima, waar de kleine spaarders zitten, teneinde de kloof niet nog groter te laten worden. 
Wij behoeven een Sociaal Economische Raad die heel sociaal en economisch zeer onderlegd wijze raad verschaft, bijv.: Richt een staatsbank op die de spaarder compenseert voor de inflatie zodat de kleine luyden niet tekortgedaan wordt. De staat krijgt uit de vele beetjes dan heel wat geld binnen zonder reële behalve administratieve kosten. Niemand lijdt zo werkelijke schade. Of er nog rente aan de spaarder vergoed wordt is vers twee.  De Nederlandse Bank, gehouden om de koopkracht van het geld te bewaken, hoort met instemming mee te werken en ook initiatieven te ontplooien. Waarom hebben Rutte & Co, toch thuis in de wereld van kapitaal en bijeenschrapen, geen advies van de SER ontvangen tot stichting van zo'n goede staatsbank? Als dat niet verstuurd werd lijkt er bij die zich gewichtig vindende Raad ander Bestuur nodig. Het gaat over vele nullen en het thans formerende gezelschap geve acht.

Geen opmerkingen: