vrijdag 2 december 2016

Eemsstee

BNA,

              Men spreekt over inschakeling van het grasvliegveld van Lelystad alsof er geen goede betonnen banen liggen te Soesterberg en een groter Eelde onmogelijk zou zijn. De Vrije Universiteit te Amsterdam verloochent tegenwoordig de christelijke achtergrond, is niet meer voor kleine luyden, maar stelt carrière maken, medemensen voorbij streven en baas over hen worden op de voorgrond. De onderwijsinstelling werd ontstolen aan de christelijke achterban en daarom is te overwegen een nieuwe rood-christelijke universiteit te stichten in een stadje op en in windkerende sierras op de hoek van wad en Eems. Dit kan tevens centrum van de Eemshaven worden en hierheen ware dan vliegveld Eelde te verplaatsen; met een grote piramide als stationsgebouw, ook voor trein en veerboot. Een boot richting Scandinavie maar ook naar een vergroot Rottum met daar, nu nog buiten de groninger horizon gelegen, strand waarlangs in de Waddenzee opgewarmd schoon water spoelt. Dit vergroot de werkgelegenheid en vermindert de armoe bovenop de aardgasbel. Hiertoe is een autonoom noordelijk landsdeel gunstig, het liefst binnen een unie van de Benelux en de Scandinavische gebieden. Momenteel kent NL een piramidale maatschappij met hogeren en minderen en is de door de Europese Unie beleden gelijkwaardigheid ver te zoeken. Brussel verwaarloost de grondslag van de Europese Verdragen, te weten art 1 der Verklaring van de rechten van de mens en Den Haag saboteert deze met instemming van de Justitie. Ook daarom is een autonoom Noorden wenselijk, behalve om de uitbuiting door afroming van de opbrengsten van het aardgas te stoppen. De nieuwe Eemsstad kan derhalve tevens bestuurscentrum worden.  

Willen architecten alvast beginnen met ontwerpen van nieuwe bouwkunst voor deze stad? En voor Rottum ,dat een compacte badplaats dient te krijgen in eco coco_(collectief, coöperatief) beheer met een vijfduizend bedden, maar zonder vaste bewoners omdat die met hun  honden overal rondstruinen en klein wild op- en verjagen na thuis van de bio-industrie gevreten te hebben. Vos en wolf houden zich koest na verzadigd te zijn en de westelijke helft van het tot een vijftig vierkante kilometer vergroot Rottum ware te bestemmen voor de Natuur, deel uitmakend van een groene zone met arboretum allure tot voorbij de hoogvenen van Emmen. In zee, want er zijn  toch al zware funderingen nodig, kan een electriciteitscentrale gebouwd worden als zwarte vulkaan met onder het glazen dak tropische tuinen en een winterbad op het eiland verwarmend.

De stad op het vasteland, ofschoon voor een klein deel boven wad-water en met het vliegveld pal aan de zuidkant, behoort geen centrum te krijgen voor commercie van winkelketens. Maak niet een winkelcentrum het middelpunt en ook niet een bestuurlijk centrum  maar laat vooral de zondag dienen voor geestelijke ontwikkeling en bijbehorende contacten zodat een Psalmenhuis er op zijn plaats lijkt, waar joden, moslims en christen en wie ook de betreffende erfenis kunnen zingen, reciteren, musiceren op sabbath, zondag en vrijdag. Wie weet de overige dagen samen. Het kan heel gewoon worden dat daar op zondagmiddag een voor ieder toegankelijke, niet karige vegetarische maaltijd zal zijn en waarvoor onderdak nodig is buiten de uren met warme zonneschijn. Dit in plaats van een miniem stukje brood in de kerk, waarna ieder zich huiswaarts spoed om in apartheid biefstuk, resp. gehaktbal te nuttigen. De toe te passen architectuur moet duidelijk kenbaar makend zijn en kies mooi gesteente in plaats van lomp vergankelijk beton. Het nabije estuarium leent zich voor versmalling met een heuvelrij, waarin industrie zowel als recreatie plek krijgen. Als men in Oostgroningen goede kustvaarders weet te bouwen zal dit ook wel lukken met trams en treinen. Dat scheelt een veertig procent aan loonbelasting en sociale premies die niet in een buitenlandse schatkist verdwijnen en zelfs dienstauto mogen zo nominaal 40% "duurder" zijn. Na een vijftien jaren op school is dit vaak nog weinig bekend. Het onderwijs is dermate beneden peil dat 19 van de 20 mensen zonder vooraf zich grondig onder de douche te reinigen het zwembad induiken. Kan men dan inzicht verwachten over de verhoudingen welke genoemd art 1 regelt? Wenst men zich van den domme te houden over de besteding van de aardgasopbrengsten? Hebzuchtig Amsterdam wil een in West-Europa overbodige nieuwe zeesluis om grotere kolenschepen! door te laten; de betonbaronnen bouwen voor anderhalf miljard een onnodige tunnel bij de Zuidas, welke leeft van parasitisme  en de KLM laat u een paar honderd kilometer reizen alvorens een vlucht aan te bieden. In het Noorden denkt men zelfs nog niet aan een eigen Algemene Lucht Transport Onderneming. Als men op de rijksuniversiteit te Groningen achterover leunt met levenslang een vet salaris dan zou een nieuwe universiteit best goed kunnen uitpakken. Aan de slag dus om te ontwerpen en schakel ook de maquettebouwers te Delfzijl in.

 

Geen opmerkingen: