woensdag 7 december 2016

schending Wet Onderwijs

                                    De wet stelt dat onderwijs gegeven wordt in het nederlands, met afwijking toegelaten bij opleiding in een vreemde taal; bij gastcollege door een anderstalige; bij noodzaak van specifieke aard, kwaliteit, herkomst studenten. Een instelling kan uiteraard niet het in de hoofdzin bepaalde doorkruisen. Bij herkomst der studenten valt te denken aan inburgeringscursussen en het aanleren van het nederlands door buitenlandse studenten. Kwaliteit is geheel en al mogelijk via het hoogontwikkelde nederlands.

Blijkbaar schenden de Vrije Universiteiten en andere, met name door falen van de rechtenfaculteiten, de wet nu er zoveel engels gepraat wordt in de lessen. Wanneer valt correctie te verwachten?

Opgemerkt zij dat de belastingbetalers, de nederlandse burgers, het onderwijs mogelijk maken en uiteraard is dat primair voor hen bestemd, niet slechts voor een selectie die thuis is in het engels. De universiteit hoort als hoofddoel te hebben het verspreiden van kennis; onderzoek komt pas op de tweede plaats. Kennisoverdracht is helemaal niet erg duur, maar docenten zijn begerig en professoren krijgen overmatig veel geld in een voor het leven beschermde positie. Terwijl de grondwet stelt dat elke nederlander benoembaar is en aangezien er veel bekwame mensen zijn is het redelijk om de hebzucht van de zittenden tegen te gaan en te rouleren. Zodat ieder kans krijgt om zich in te zetten voor de samenleving en voor persoonlijke ontplooiing. Dit temeer omdat er niet voldoende goede boeken in het nederlands zijn van didactisch eersteklas kwaliteit. Wie een beurt op de universiteit gehad heeft zou daar aan kunnen beginnen en er inkomen uit halen of anders in de fabriek gaan werken.

In Zuidafrika wordt tegenwoordig het engels gepropageerd, een taal die rang- en standsverschillen doet accepteren; naar afkomst in Engeland en naar geld in Amerika, terwijl Boeren en zwarten vanouds elk een consensus samenleving hadden. Te Kaapstad is er nu een zes! sterren hotel en de scheiding tussen miljonairs/bezitters van winkelketens en het personeel daar is groter dan ooit.

Nog een hint: het nederlands valt te verbeteren en te verfraaien op diverse manieren, onder meer door weglating van het lelijke ge-, net als in het gronings en trek u zich niets aan van dictatuur der pannenkoeken liefhebbers.

In de bieb volstaan planken allang niet meer. Maar de bobo's van de wetenschappelijke bibliotheken, betaald met belastinggeld, willen buitenstaanders hinderen om concurrerend bezig te zijn. Op de Universiteit van Amsterdam kun je als afgestudeerde met abonnement niet eens googlen en zo wordt de vrijheid van kennisoverdracht grondig geschonden. Dit noopt tot vervanging van Bestuur, Toezichthouders en bibliotheekbobo.

Geen opmerkingen: