vrijdag 16 maart 2018

stuntelen in het engels om hoger te lijken?

          Moedertaal

Amsterdam hoort niet de zoveelste engelstalige stad te worden, zoals reeds gaande is in de Leidsestraat en op beide universiteiten. Hoofdstad van Nederland zijnde moet het nederlandstalig funktioneren als economische, sociale en culturele marktplaats. Bezoekers uit den lande dienen niet geconfronteerd te worden met een buitenlandse taal, want dat betekent ontvreemding van een stukje eigen land. Weshalve voorgesteld wordt wet in te voeren om alle openbare aanduidingen in het nederlands te verplichten met eventueel in maximaal half zo grote letters daaronder een vreemde taal, bijv. in groen voor engels en in blauw voor frans. Het personeel van de NS valt bij te scholen in korte duidelijk verstaanbare uitspraak van bestemmingen met verwijzing naar een in de trein opgehangen topografische, dus niet schematische, spoorkaart i.p. van ongeveer hetzelfde in naburige talen te brullen.

Het universitair onderwijs is niet gediend met instroom van buitenlanders die op hun topuniversiteiten niet toegelaten werden, want zo komt eigen jeugd in een slechts middelmatig milieu. Daarentegen moet de poort open staan voor "kleine luyden" uit minder ontwikkelde gebieden, die best even nederlands willen leren en niet verhinderd worden door hoog collegegeld. Hiertoe dient per september al het onderwijs voor eerstejaars in het nederlands te geschieden met als sanctie inhouding van het geld uit de Schatkist. Zeer kwalijk is dat op verschillende universiteiten de vrijheid van kennisoverdracht belet wordt door beperkingen in de biebs op het gebruik van het Internet. Planken voldoen allang niet meer. Tegen een kleine vergoeding terecht kunnen zoals met betaling voor een abonnement bestaat geen bezwaar.

Het nederlands heeft oude wortels met heel vroeger in het proto waarschijnlijk de mogelijkheid om systematisch kleine woorden te vormen voor nieuwe begrippen; met een klinker die vorm weerspiegelt, de beginletter gebruikend voor scherpte van de begrenzing en de slotconsonant dienend om iets te zeggen over de bewegingstoestand. Dit valt nader te onderzoeken en te reactiveren, terwijl ook het esthetisch aspect aan de orde kan komen met ondermeer afschaffing van het lelijke voorvoegsel ge-,  dat al in het gronings niet voor komt, en herwaardering van de i na een klinker voor mooiere klank.

Men hoeft niet te menen dat het onderwijs in NL op hoog peil staat en verlaging der salarissen mag gelden voor de slecht presterende docenten. Op deze site werd behandeld de onwetendheid of domheid aangaande het recht op bindende referenda van een vrij volk en de luiheid van filosofen en beta-wetenschappers om met goede logica de foute algemene relativiteitstheorie te verwerpen.


Geen opmerkingen: