donderdag 6 juni 2019

6 juni

                    psalm 119 (berijmd)
                                                                Herdenkingen op 4 mei komen deels waarschijnlijk voort uit schaamte, want in mei 1940 slaagde de duitse agressor niet bij de Afsluitdijk, niet te Den Haag en niet in Rotterdam, terwijl er nog de moeilijk passeerbare Waterlinie lag. Vesting Holland had een enorme geallieerde basis kunnen worden en daarom gingen de duitsers over tot terreur met het bombarderen van Rotterdam. Om niet teveel lijf en goed te verliezen werd er maar gecapituleerd. Als verzachtende omstandigheid geldt dat het niet ons conflict was en waarschijnlijk zouden de geallieerden binnen een paar maanden wel winnen, ofschoon joden daar niet zo over dachten. Dus was nodig 75 jaar geleden de inzet van vreemde jongemannen om de Wet die beschermt en vrijheid geeft te doen respecteren. Al zal daar ook een stukje bravoure bij geweest zijn. Laat 6 juni een europese feestdag zijn met zingen van psalm 119.
En voer het blauw-wit-rood in als vlag om te breken met Hollands akelig verleden van feodaliteit, slavernij, kolonialisme, desertie, hebzucht en semi-fascisme. Dat is helaas nog geen verleden tijd want de dieren wachten op afzetting van zijne excellentie Rutte Van Kistkalf Tot Plofkip. Hoe corrupt is "Den Haag" met het saboteren van art 1 der universele Verklaring van de rechten van de mens, dat in de preambule der EU Verdragen onze echte grondwet is. De daarin beleden gelijkwaardigheid kent automatisch recht toe op deelname aan beraad en besluit zoals via bindende referenda. De nederlanders  blijken een piramidale maatschappij te hebben met Achterkamertjes, waarin ook de kandidaten voor de volksvertegenwoordiging geselecteerd worden. Er is geen sprake van een republiek met echte democratie. Jammer genoeg maakt de Shell geen winst en moeten de groningers het met een fooi doen. Als autonoom democratisch landsdeel zouden ze prachtige nieuwe dorpen kunnen bouwen met dat geld uit de grond. Kortom wordt in Den Haag, waar men goede ervaringen heeft met wingewesten, de Mammon voorrang gegeven boven de Schepper.
Zoals op de camping de buurman van de hollander Dirk Jan opmerkte dient men zorgvuldig met taal om te gaan. Het is niet: ik ben vegetarisch maar ik eet vegetarisch en ben vegetarier. Of ik eet vegetarier gelijk vervolgens geïllustreerd. In de kerk eet men een miniem stukje brood om daarna zich huiswaarts te spoeden en in apartheid biefstuk of gehaktbal te nuttigen. God hoeft zoals de psalm zegt geen bloed en geen offers en zo bezien is de apostel Paulus een halve griekse heiden. De HEERE vergeeft om niet, maar stelt wel Zijn Geboden. Zoals de ezel sabbath gunnen, vrij rondstruinen in een natuurlijke omgeving. Waar het CDA niet aan wil! Het "Nieuwe Testament" betekent Nieuw Verbond, gebracht door de Messias die daartoe helemaal geen godje hoeft te zijn. "Uit het diensthuis geleid" naar verbond is prachtig doch dringt niet door bij gereformeerde dominees die minstens driekwartier kwebbelen over zonde en bloed. Trouwens ook niet bij vakbondsleiders die niet protesteren tegen de Internetbedrijven met hun nare arbeid in pakhuizen. Zij snappen niet dat art 1 niet anders is dan het Tweede Grote Gebod: respecteer en help de ander; al duizend jaar in den lande bekend maar doordeweeks niet zo passend, toch. Op 6 juni vieren we het geallieerde verbond; laat men  in de kerk het Nieuwe Verbond vieren, minder accent leggen op (gods)dienst. In een verbond, ook al zijn de partijen niet gelijkwaardig, bestaat er plicht van de vrije deelnemers; zoals art 1 zegt jegens medemens en dier. Ook al geloof je in scheppende en onderhoudende kabouters, waar je verder niet mee te maken hebt omdat ze niet bestaan.

Geen opmerkingen: