donderdag 27 juni 2019

autonomie lost problemen op

    deelrepubliek
                                                         Luxemburg is niet echt groter dan de provincie Groningen en veel kleiner dan Groningen-Drente samen. Maar behalve bindingen met Brussel is het landje behoorlijk autonoom en daardoor? rijk. Euro's uitgeven aan defensie is er niet bij doch vooral faciliteiten scheppen voor belastingontwijking leverde veel geld op. Dat hoort beboet te worden; zeg met een jaar nationaal inkomen afdragen voor AOW in ontwikkelingslanden. Waar wij de werknemers ongeveer uitbuiten en niet aan pinsparen doen voor hun oude dag als we te goedkope kleding inslaan. Je wilt toch eerlijk heten, nietwaar? Idem straf voor de makker in het kwaad Zwitserland en vergeet niet Monaco met terugwerkende kracht een beurt te geven.
Voor Groningen bestaat er een "herenakkoord" en met daar uit verkregen winsten wordt slechte bedrijfsvoering elders van de Shell gecompenseerd. Dat mag wel eersteklas uitbuiting van een wingewest genoemd worden. Tuurlijk, de Pekelders krijgen ook wat van de aardgasopbrengst, maar dat is vooral in de vorm van Bijstand. Er zijn daar geen villa's met alle kamers voor een spotprijs verwarmd. Adviseurs uit Dubai zullen tegen de groningers zeggen dat er nog genoeg geld in de bodem zit voor prachtige projecten, zelfs geheel nieuwe fraaie dorpen in plaats van opgelapte oude kleine huisjes. Maar wie het in de provincie voor het zeggen hebben zijn door de Achterkamertjes in Den Haag geselecteerd en het hemd is nader dan de rok.
Toch is een volksvergadering van het souvereine volk voldoende om een autonome deelrepubliek uit te roepen. Ook al omdat "Den Haag" niet deugt met verwerping van art 1 der universele Verklaring van de rechten van de mens .... nota bene onze werkelijke grondwet en daartoe opgenomen in het voorwoord der Verdragen van de Europese Unie waarvan wij burgers zijn. Het art tekent gelijkwaardigheid en dit behelst automatisch recht op deelname aan beraad en besluit zoals via bindende referenda en in bijeenkomst op volksvergaderingen.
Een autonoom noordelijk landsdeel wordt florisanter dan de provincie en bouw met meer gewesten uit tot een federale Benelux Unie. Liefst ook nog de scandinaviers erbij om een sterk progressief blok te vormen in de wereld en waarom zou Suriname er geen deel van gaan uitmaken? Zelf kunnen de groningers onder meer beslissen tot stichting van een nieuwe universiteit nu de voorheen christelijke Vrije Universiteit los is van de Schepper. Volgens de logica is er niets in het heelal dat geen oorzaak heeft en dus zullen de kabouters wel geschapen hebben en onderhouden. Voor deze nieuwe hoger onderwijsinstelling -dringend nodig om alternatieven voor het kapitalisme te ontwikkelen en de jeugd niet te verderven met carrière maken, medemensen voorbij streven en baas over hen worden- lijkt er goede nog tamelijk lege plek op de hoek van wad en Eems in een stadje met nieuwe architectuur. Waarover de heren architecten zich alvast achter de oren mogen krabben. Vliegveld Eelde valt hierheen te verplaatsen en per non stop trein, behoudens halte in Stad, zul je via een ringwal met daarachter groot wild in het voor vogels en vissen overmatig grote IJselmeer naar de Randstad kunnen reizen. Wellicht ook chinezen die in Groningen landen en van Schiphol vertrekken met de volgende groep in omgekeerde richting. Want moeten zij niet de prachtige hereboerderijen in het Oldambt bezichtigen. Op de foto bij het standbeeld te Heiligerlee en naar vesting Boertange? Bij autonomie elders zijn daar minder banen nodig en banken, verzekeringsbedrijven kunnen regionale basis hebben. Files worden kleiner of verdwijnen en vierduizend euro voor een vierkante meter woonruimte zakt naar een stuk minder. Al met al zal er geen sprake zijn van beëindiging van samenwerking met overig Nederland maar de burchten in het Westen worden kleiner en ook krimpen de media te Hilversum omdat het landsdeel zelf wel een en ander kan.

Geen opmerkingen: