zaterdag 22 juni 2019

grootgrutter

         Albert Heyn
                                      In de Europese Unie geldt het Verdrag van Parijs uit de jaren vijftig, al eerder bevestigd in het oprichtingsverdrag der Europese Gemenschap. Het garandeert dat ieder goederen en diensten kan verwerven voor dezelfde lage prijs als waarop die anderen aangeboden worden. Beperkende voorwaarden zijn niet toegestaan. Dit is normaal in een beschaafde maatschappij maar indertijd werd er gedumpt door de kolen- en staalsector zodat dit verdrag tot stand kwam. Helaas vindt ook thans schending plaats: KLM en Lufthansa bieden stellen soms tickets aan voor de halve prijs terwijl de alleengaande het volle pond moet betalen of thuisblijven. Op grote schaal knoeien de evil managers van de spoorwegen met verschillend geprijsde kaartjes voor naast elkaar gezeten passagiers. Dit op gronden die niets te maken hebben met de totstandkoming van het vervoer. Het gaat hier niet over inschikkelijke kinderen die bij drukte op een leuning willen zitten. Buitenlanders noemen de grootgrutter uit Zaandam dikwijls Albert Zwijn omdat zij buiten de winkel gekomen en op de kassabon kijkend merken geen bonuskorting te hebben ontvangen. Volgens het genoemde Verdrag is een bonuskaart verboden wegens verstoring van de open, eerlijke markt. Dit zal bij de Europese Commissie en marktautoriteiten aangekaart worden. Er zou een boete kunnen volgen. De Justitie in Nederland wil niet van het Verdrag weten, maar daar deugt meer niet en zie hierover meer op deze site.
Eertijds pompte de kleine kruidenier terug in eigen streek; de grootgrutter daarentegen roomt -maatschappelijk ongezond- af naar verre al rijke aandeelhouders; derhalve is een soort collectivisatie nodig. AH en wetenschappers kunnen daartoe een plan opstellen.
Nog steeds zijn in winkels produkten van de bio-industrie te vinden, die zeer verlagend inwerken op goede status. Waardering voor AH winkels is niet aanwezig bij verdringing van kleine concurrenten en het is een raadsel waarom gemeenteraden en de NS daar aan meewerken.
Nooit eerder waren er zoveel produkten voor een redelijke prijs verkrijgbaar als thans. Met name kleding wordt evenwel grotendeels gemaakt in landen met te lage lonen. Mogelijk is een vrijwillige of opgelegde pintoeslag (zoals bij de ABN Amro om te sparen) waarvan de opbrengst ten goede komt aan gindse AOW. Dit kan een verlagend effect hebben op overmatige bevolkingsaanwas omdat kinderen dan niet hoeven te zorgen voor de grootouders.
De brandstofprijzen zijn laag en wordt er teveel onnodig over de Aardbol versleept. Minder loonbelasting en hogere heffing op energie komt ten goede aan de regionale ondernemer. Albert Heyn zou in zijn winkels het standaard aanbod deels kunnen vervangen door meer exclusieve regionale waren. Dan is er eveneens minder transport van water nodig (in bier of in het flesje).
Twee gelijke (bederfelijke) produkten voor een lagere prijs -teveel voor één klant- getuigt van slecht koopmanschap. En krijgen de vakkenvullers wel voldoende toeslag op hun loon om dit op een spaarrekening te zetten voor een later eigen huis? Internetwinkels zijn van den boze wegens slechte omstandigheden voor veel werknemers en verkeerde afroming. Het is prettiger en socialer om jongeren te laten helpen bij vervoer naar een echte winkel. Die als het een XL is ook wel eens op een mooie zomeravond een echte braai mag presenteren zonder vleesresten van dit en dat maar met een grote lap bief plus heerlijke vruchtensalade.

Geen opmerkingen: