zaterdag 22 februari 2020

een beetje verder kijkend


       Opinie
                               Tussen Almere en Amsterdam passen wel wat eilandjes, gemaakt door uitdieping van de meerbodem en met het gewonnen zand een heuvelige wal daar omheen. Waarop luxe herenhuizen en dat in Trouw genoemde fietspad, terwijl verder vervoer per boot gaat. Koeien op het gras in de diepte en een waterbekken met installaties voor stroompieken.
Iets verderop is een heuvelrij tussen Almere en Hoorn mogelijk met baaien en volksbuitens en daarachter tot Lelystad droog terrein voor groot wild. Want IJsel- en Markermeer zijn overmatig groot voor vogels en vissen en weinig aantrekkelijk voor zeilers. Scheelt ook in het stikstofprobleem.
En als er bijna een miljoen marokkanen in de Benelux verblijven die hun oude paspoort niet opgeven ware in ruil tegenover de Canarische eilanden een metropool onder NL wetgeving te stichten. Vergroting van het Rijk dus, anders wil er niemand naar toe. Met rondom een tienduizend vierkante kilometer gedrenkt in afvalwater voor tuinbouw, recreatie en wetenschappelijk onderzoek. Voor hetzelfde geld dat verdichting van de Randstad kost kunnen ginds drie nieuwe grote steden gebouwd worden waarvan de tweede weg te geven is aan Marokko en de derde aan de Westsaharanen.  Heel goed voor de regionale ontwikkeling en scheelt weer aan stikstofverbindingen.
De bouwwereld schijnt in ons land tot 2030 nog een miljoen woningen te willen fabriceren. Zullen wel weer veel rijtjeshuizen worden, saai op poldergrond deels onder NAP en niet zwemmen in een gracht vol atlantisch water. Maar daarna kan men natuurlijk niet stoppen en de bouwvakkers werkloos maken. Dus op naar een gezellige hollandse versie van Shanghai, Cairo, Londen, enz.
Nog meer nieuwe dynamiek? Als Amsterdam wegzakt in het verlengde van de Noordzeeslenk misschien een Megastad op de horst waar de grote rivieren daar doorheen breken? Wat zijn de meningen aangaande plattelandshuizen van 4 hoog met de begane grond voor werk, en de verdiepingen erboven voor wonen, opa en oma, logies, net als in de mooiste delen van Zwitserland?


Geen opmerkingen: