vrijdag 10 juli 2020

meer huizen?

     of vooral andere?
                            Als je terug komt uit Zwitserland valt meteen op hoe klein en dikwijls armetierig de huizen in ons land zijn. "Gelukkig" waren er in het verleden grote uitbuiters die gezorgd hebben voor ook mooie panden. Moeten we nu de woningvoorraad vergroten omdat de bevolking groeit? Een huis kost hier al gauw een paar ton en in divers buitenland maar de helft. Emigratie bevorderen door een huishouden een honderdduizend euro in de hand te stoppen valt wellicht te bespreken. In de Benelux verblijven bijna een miljoen Marokkanen die hun oude paspoort niet opgeven. Is het billijk om in ruil een tienduizend vierkante kilometer woestijngrond tegenover de Canarische Eilanden te verlangen en daar een stad onder NL wetgeving te stichten? Vergroting van het Rijk dus; met rondom gedrenkt in afvalwater tuinders, wetenschappers, recreatie. Ook zwemmen in grachten vol atlantisch water. En met een wijk in passende woestijnstijl, dus niet met open tuinen doch in hoogbouw om de zon buiten te houden en dat met groen in binnentuinen. Voor hetzelfde geld dat verdichting van de Randstad kost kunnen ginds drie nieuwe metropolen gesticht worden waarvan de tweede weg te geven is aan Marokko en de derde aan de Westsaharanen.
Onze dorpen bestaan vanouds veelal uit laagbouw, maar nieuwe generaties zouden kunnen kiezen voor vier verdiepingen om zaak, gezin, ouders en gasten te herbergen. Prijsvragen voor architecten zijn hierover gewenst en misschien komt er nieuwe bouwkunst te voorschijn zoals honderd jaar geleden de beroemde Art Deco.
De krant kan over een en ander vast wel interessante pagina's schrijven.
Vandaag gaan de autonome regeringen van de Antillen geld vragen uit onze Schatkist. Daarvan zal een groot deel vermoedelijk gaan naar gindse bovenlaag en zo rijst de vraag of beneden-modalen niet beter af zijn met Curacao, Aruba en St Maarten als gemeenten. Dan is de wet op bijstand er geldig en zal niemand honger hoeven te lijden. Bovendien moet iedereen daar in staat zijn om over de oceaan te vliegen teneinde de rest van zijn land te bekijken en daarom valt op die Bijstand niet te korten wegens ontbreken van bijv. stookkosten. Een neveneffect zal wellicht zijn verhuizing van allerlei Antillianen naar Europa om daar een baan naar hun keuze te krijgen en dat vergt woonruimte. Minder volk op die eilanden met toerisme als blijvende inkomstenbron lijkt niet eens zo gek! Autonomie dient vooral gezocht te worden voor Noord-Nederland dat dan het herenakkoord kan opzeggen en villa's laten bouwen in Slochteren voor de boven het aardgasgebied achtergestelden.

Geen opmerkingen: