zaterdag 25 juli 2020

naar een betere vakbond

KFNV, KCNV,
             Het is in deze Corona-tijd goed mis met eerlijke verdeling door het kabinet. KLM piloten krijgen grotendeels doorbetaald op kosten van Onze Schatkist en houden over, terwijl kleine ondernemers en freelancers tekort komen voor boodschappen en huur. Professoren van de universiteit ontvangen hun riante salaris en kunnen thuiswerken op het strand. Nota bene geeft de regering miljarden weg die vooral ten goede komen aan het op peil houden van de bestedingen der welgestelden in zuidelijk Europa. Het parlement wil in meerderheid niet de betere aanpak met minder luxe en meer belasting voor de rijken ginds, hetgeen normale gang van zaken moet zijn in een democratisch land als er financiële problemen ontstaan. Straks mogen de italianen met ons geld kalfsvlees van de nederlandse bio-industrie kopen. Dat ons land een betalingsoverschot met Italie heeft betekent dat bij ons allerlei produkten goedkoper zijn en dat hoort te veranderen door harder werken in het zuiden van de Europese Unie. De exporteurs vormen momenteel een succesvolle pressiegroep, die zich samen met de Achterkamertjes bedient van Rutte als loopjongen. Zie hiervoor.
Ter zake zwijgt de vakbond tot dusver en komt te weinig op voor redelijker verdelingen, ook voor betere betaling van arbeidsmigranten in Spanje en aanvullende betaling voor goederen uit telagelonenlanden. Dit laatste kan bijvoorbeeld via extra afdracht volgens de ABNAMRO methode van pinsparen richting gindse pensioenpotten. In eigen land is het een schande dat de huidige vakbondsbestuurders het inhalige kapitalisme accepteren en niet de enorme hoeveelheid geld bij de pensioenfondsen willen gebruiken om de grote ondernemingen te collectiviseren. Hoe zit het met de solidariteit met de werkers in Suriname, die het allesbehalve breed hebben. Waarom wachten op kapitalistische investeerders die met vakantiedorpen op de Tafelberg het personeel kleine loontjes wensen te betalen? Onderzoekt de vakbond of er overmatig grote inkomensverschillen zijn op St Maarten en beneden-modaal daar beter af zal zijn met het halve eiland als gewone nederlandse gemeente? Bekommert het bestuur van de vakbond zich om de relatieve armoe boven op de aardgasbel en neemt het genoegen met dat verfoeilijke "herenakkoord"? Voor verkoop aan de deur behoef je vergunning, maar doen Bolcom en Amazone in wezen iets anders zonder dat papiertje? Daar is men puur uit op winst en zo groot mogelijke uitbuiting in hun pakhuizen, terwijl de kleine winkelier zich doorgaans primair richt op met tevredenheid z'n vak uitoefenen. Kortom hebben de bobo's van de Koninklijke Nederlandse Federatie van Vakbonden -in dat straatje zitten ze toch!- geen kaas gegeten van opkomen voor de belangen van de gewone werkende bevolking. Die moeten maar tevreden zijn met een paar procent loonsverhoging, enige tientjes voor jeugdloners, duizend euro voor de welgestelde leden van de Tweede Kamer, zo was het begin dit jaar de bedoeling. Bovenal moeten zij knechten blijven van de kapitalistische bazen terwijl met al die centen nu onder beheer ad enige miljarden kosten van evil managers -zij zorgen voor scheve verdelingen na het werkend leven!, een omslagstelsel heeft dit bezwaar niet en kan op ieder moment aangepast worden om te passen in een beschaafde natie-...........vul zelf maar in!
Is er een andere conclusie mogelijk dan dat zulke vakbondsbestuurders moeten verdwijnen? Staak hier desnoods voor en daarna evt. voor het verkrijgen van een werkelijk democratische republiek met veel collectieve productie en distributie, het bindend referendum en afroming van te rijke lieden die met hun geld teveel in de melk brokkelen.

Geen opmerkingen: