woensdag 9 december 2020

anders


Men hoort tussen het hersenspoelen met reclame over oppakkende politie. 
Nu houden nederlanders van vrijheid en volgens de preambule der EU Verdragen behelst die vrijheid volwaardig deelnemen aan beraad en besluit. Anders heb je op school toch niet goed leren lezen. Maar Rutte & Co blokkeren het referendum als toepassing en moeten zij dan niet opgepakt worden?
Te Den Haag wordt iets georganiseerd over persvrijheid. Als journalisten en politici niet de wantoestanden ter zake van de belangrijkste wet die wij hebben (geformuleerd in die preambule) verzwijgen en niet kwaadaardig zijn moeten wij hen dan als dom beschouwen?
 
straattheater  
                                                  Agenda van een president
                         monoloog
                              Voor een piepklein oud caravannetje loopt een vrouw heen en weer, zich achter de oren krabbend.
Dan stilstaand: Vreemd, ik krab mij achter mijn oren. Dat doen toch alleen maar mannen?
Ze kijkt naar het publiek. 
Ze vouwt de handen voor het gezicht.
Zo verschillend, heel verschillend!
Ze gaat weer heen en weer lopen.
In de grote buurlanden heb je duidelijkheid. Bij ons en in België niet.
Ze leunt tegen een tafeltje dat voor het caravannetje staat.
In Frankrijk kiezen ze de president; in Duitsland en Engeland heb je twee grote partijen om de baas van het land te kiezen.
Bij ons zijn het de Achterkamertjes die bepalen.
Ze stapt naar voren, naar het publiek: Heel verschillend en toch is het resultaat gelijk: schatrijk naast voedselbank.
Ze wrijft langs haar voorhoofd. 
Maar in Zwitserland is niemand arm. Daar heb je het referendum.
Op luide toon: En die zwitsers stelen van de rest van de wereld met bankrekeningen voor belastingontduikers.
Net als de Luxemburgers.
En de hollanders met faciliteiten voor belastingontwijking.
Ze gaat zitten achter het tafeltje waarop een groen kleedje ligt.
Het volk wil belasting betaald hebben naar draagkracht. Dat is een eerlijke, ongeschreven, ijzeren wet. 
Maar weet de rechter dat?
Ze staat op: Dit land, ons Nederland is berucht vanwege belastingontduiking. Multinationals profiteren daarvan en wereldwijd worden arme mensen daardoor gedupeerd. Bestolen kun je zeggen en de hollandse rechters vinden dat prima want ze doen er niks tegen. Sommigen van die rechters profiteren er zelfs van want hebben aandelen in die multinationals.
Ze slaat beide handen voor het gezicht: Ik zie geen veranderingen door de Tweede Kamer.
Schouderophalend: Nou ja, daar zitten ook aandeelhouders.
Herinner je begin dit jaar: Het parlement vond het prima dat de leden ervan een paar duizend euro inkomensverbetering zouden krijgen. Terwijl zij al overhouden. Voor minima en jeugd vonden zij honderdjes en tientjes genoeg.
     liedje
Het is maar dat je 't weet
en niet morgen vergeet:
Bij een dubbeltje passen centen,
bij duizendjes horen krenten.
Dat vindt het Haagse kabinet
ons voorschrijvend de wet.
Velen anders zouden willen
Hoog tijd dus om te gillen.
Rondkijkend: Zie ik daar flessetrekkers?
Brave burgers die niet belasting betalen naar draagkracht maar zich verrijken met de aftrek pensioenpremie?
Dat komt neer op overhevelen uit de zakken van laagbetaalden naar wie al genoeg hebben, behalve om hun hebzucht te stillen.
Wat is het vagevuur toch een mooie uitvinding en hoe passen deze bovenmodalen daarin.
Ze klapt in de handen: Duivel, word wakker; er zijn klantjes voor je vuurtje.
Ze gaat zitten en neemt een slok coca cola uit het bekende flesje. 
Kijk, dit is lekker spul en er hoeft geen suiker in. Dat scheelt obesitas en ziektekosten.
Waarom is coca cola zoveel duurder dan andere cola?
Dat weet ik natuurlijk best. Ze willen winst maken, zoveel mogelijk winst. Het gaat hen niet in de eerste plaats erom iedereen lekkere drank te bezorgen.
Ze heft de handen omhoog in semi wanhoop: Daarom zijn er miljoenen mensen, miljarden misschien die geen cola kunnen drinken. TE ARM!
Wel koffie, thee, melk en dan zijn ze toch niet echt arm of tekortkomend.
Behalve als er ook geen goed drinkwater is.
Kleine pauze. 
Maar daar kunnen ze zelf wel wat aan doen, toch. Daar hoeven wij niet voor te zorgen.
Waterleiding aanleggen kost wat. Dan moeten wij hen niet onderbetalen als we producten door hen laten maken. De regering, de regering, die laat het maar zo.
En toch hoor en lees je telkens van bobo's dat zij anders willen. Maar de regering komt gewoon voort uit het parlement en waarom wil die regering dan niet anders? Of praten die kamerleden maar wat om stemmen van kiezers te trekken en spelen ze ondertussen mooi weer met de Achterkamertjes die de samenstelling van de regering uitmaken? En meestal ook de kandidatenlijsten voor de Tweede Kamer opstellen!
Wat is hun agenda? Wat wil de VVD, het CDA, de SP en al die anderen? Vaak is het één pot nat tegen het bindend referendum, al zeggen ze er voor te zijn. Want dat beperkt de zeggenschap van die 150 man in Den Haag.
Ze willen natuurlijk ook geen voedselbanken  maar voldoende inkomen voor iedereen.
Ze lacht: Nou, dat verschilt nogal in hun opinie wat voldoende is. Zelf wensen ze een ton uit onze Schatkist en riante pensioenvoorzieningen. Zo haal je je schaapjes op het droge. Die SGP-er heeft in 22 jaar wel een paar miljoen bij elkaar gesprokkeld. Die partij heeft dus geen andere geschikte mensen of anders moeten bekwame mensen daar wel afkerig zijn van de eurootjes die je in het parlement kunt vangen.
Ha, ha, hun voorman van tweeduizend jaar geleden zei............
Ze brengt een vinger boven het oor als teken van nadenken: Links en rechts, zakkenvullers en uitgemolken woninghuurders, ze komen allemaal volop voor Anno Domini 2020/21. De meerderheid wil waarschijnlijk wel nivellering. Wat remt dat toch?
Vingertje omhoog: Luister, we hebben burgemeesters die baas willen spelen. Ze zijn helemaal niet gekozen door het volk maar tegen de Grondwet in door politieke vrienden aan hun baantje geholpen. Deze baronnen, er op uit om ons als ondergeschikten te behandelen, veroorzaken neo-feodalisme. Met de gewone mensen in de rol van niks te zeggen hebben maar wel moeten gehoorzamen.
Vooral de jeugd is daarvan de dupe. Die wordt op school en universiteit bijgebracht zich aan te passen, te gehoorzamen. Hoe anders zou het land tevoorschijn komen als die jongens en meisjes naast leren rekenen en gamen ook een vorming zouden krijgen om hoofd en handen kundig te gebruiken bij het zelf handhaven van orde en verdediging. In plaats van door politie en boa's, knechten van de overheid, zich te laten degenereren tot domme sufferds. In de Oudheid kregen jongemannen een militaire opleiding, niet slaafs zoals in onze tijd in een huurlingenleger, maar om zelfstandig gezamenlijk zich te verdedigen tegen kwaaie rakkers.
Zoals die neofeo's, die wel eventjes gebruik zullen laten maken van schietwapens en gummiknuppels als je het niet met hen eens bent in de dagelijkse praktijk. 
Ze hamert met de vuist op het tafeltje: Dat is de tegenwoordige tweedeling: baronnen en horigen. Politici voor wie het hemd nader is dan de rok en die ook voedselbanken laten ontstaan tegenover suffe Nederlanders die geconcentreerd zijn op een volle buik.
Terzijde: En menen dat dieren naar het slachthuis moeten.
Hun buik is een doods kippenhok gevuld uit de bio-industrie en ze willen die buik vervoeren met een steeds grotere, zwaardere, meer het milieu belastende auto.
Ze gaat zitten: Wat nu?
Ze staat op, beent heen en weer; haalt een spiegeltje tevoorschijn en kijkt er in. Tegen het publiek: Ben ik dat?!
Ze haalt uit het caravannetje boeken en bladert er door. Ze zucht.
Ze wijst op de caravan: Dit kleine oude ding is groot genoeg om... om geschriften te bevatten die als leidraad te gebruiken zijn. Daarvoor hoef je niet naar Parijs. Al helemaal niet in een half uur door de buis van de Delftse studenten.
Nadenkend: Sinds er technische hogescholen bestaan is het land een stuk lelijker geworden. En die tgv rijdt voor een groot deel tussen beton.
Ja, dit caravannetje zou oplossingen kunnen bevatten voor grote problemen. Geen congressen dan nodig van zeer geleerde dames en heren.....  en van rijke sponsors.
Een zie je wel gebaar.
Een goed boek maakt duizend mindere overbodig, bespaart ook geleuter van jonge broekjes die zo nodig moeten promoveren om zich boven de massa te kunnen plaatsen.
Bijvoorbeeld een echt goed boek over staatsinrichting. Want de staat zorgt voor onderwijs. Met leerplicht! Ouders moeten maar zien dat zij de kinders wat beters bijbrengen als die op school en universiteit opgevoed worden tot slikkers van een zogenaamde rechtsstaat met neo-feo's aan de macht en de gewone mensen zonder werkelijke inspraak, laat staan zeggenschap.
Lied van de kwakende kikkers in de Haagse vijver
Ze kunnen het kwaken niet laten,
luid overstemmend heel het volk.
Meestens zo hol als in vaten
in d' Haagse vijver, niet op een wolk.
                Wij zijn de prinsen, kus onze reet.
                Drinkend een glas, latend een scheet;
                hamerend erin: u bent proleet.
                Wij zijn de baas, pas op dat u dit niet vergeet!
Ze gaat zitten op de grond: 'k Moest maar eens wat.
Maar wat?
Ze gaat languit liggen met de handen onder het hoofd.
Ik
Ik droom
Ik droom van
Ze gaat rechtop zitten: Van een sterke man?
Ze staat op.
Ik bedoel een president.
Duim tegen de kin: In Frankrijk kun je die kiezen. Eigenlijk ook in Duitsland en Engeland, al heten die minister-president of zoiets, want je hebt er maar twee grote partijen. Dus kies je die met het beste programma.
Opzij kijkend: Bij ons? Achterkamertjes! Daar wordt de dienst uitgemaakt. En die parlementariërs? Die wensen een ton salaris en moeten zich dan voegen naar de Achterkamertjes
Met de handen in de zij: Een president kan bindende referenda houden. Zo is de wet eigenlijk al of liever de Verdragen van de Europese Unie. Verdragen gaan vóór nationale regelgeving. In de preambule van de door Brussel te handhaven Verdragen staat dat we allemaal gelijkwaardig zijn. Dan heb je automatisch recht op deelname aan beraad en besluit zoals middels bindende referenda en het ondergeschikt parlement mag dit uitwerken en controleren.
Ze klapt boven haar hoofd in de handen: Tuurlijk een president voor de nederlandse republiek!
Hmmm, wat zou zijn programma zijn? Dat zal hij of zij toch moeten afstemmen op wat de mensen wensen.
Ik denk dat als het een goede president is, dat hij die bobo's in Den Haag , die baronnen, die neo-feo's, de neo-feodalen weg zal sturen. Zij passen immers niet bij gelijkwaardigheid en referendum.
Wellicht zet zo'n president zich ook in voor regionale autonomie. Dan kan Groningen zelf een deel van de aardgasopbrengst bestemmen in plaats van dat het overgeheveld wordt naar de aandeelhouders van de Shell en haar zuster. Net als in Amerika zou het goed zijn dat de president niet langer dan acht jaar in functie blijft. Dat moet liefst gelden voor alle belangrijke functies die betaald worden uit de Schatkist. Daarna is de beurt aan anderen. Veel meer mensen kunnen zich dan ontplooien en dat is goed voor de samenleving. Je krijgt er een meer egalitaire economie door ook. De goede president zal miljardairs hun overmatig, anderen schadend, bezit afpakken. Niemand hoeft meer te hebben dan een honderd miljoen. En die pensioenfondsen? De bestuurders ervan menen over 1500 miljard te gaan maar dat is deels schijn. Want een kwart ervan moet terug naar de staat als compensatie voor de onrechtmatige  bevoordeling van de bovenmodalen via de aftrek pensioenpremie.
Ingewikkeld? Nee hoor! Met de rest van het kapitaal kan het grote bedrijfsleven gecollectiviseerd worden en de lonen aan de onderkant gaan omhoog terwijl daar ook van de winst zal belanden.
Want denk eens na: Pensioen genieten is in wezen consumeren wat werkers later presteren. Dit kan net zo goed via flink hogere, voor iedereen gelijke AOW. Er is niets tegen zelf sparen maar doe dat niet op andermans kosten zoals via die oneerlijke aftrek die de gefortuneerden gratis extra op hun tegoed verschaft. En daarom heel lelijk is.
Hè, misschien wordt de gekozen president wel president van de hele Benelux en kunnen wij ons ontplooien in een groter domein. Dan sta je ook sterker in de Europese Unie. Nog sterker als de Scandinavische landen mee doen. Onze zuiderburen zullen nooit de Europese Unie verlaten omdat de hoofdstad ervan Brussel is.
Wacht eens. Ze duikt in het caravannetje en komt terug met een grote lei en krijt.
Ze schrijft met hoofdletters AGENDA en daaronder van onze gekozen president:
          Republiek van autonome deelstaten
          Bindende referenda met daaraan ondergeschikt parlement
          Gekozen president voor hoogstens acht jaar
          Afbouw superrijkdom
          Opbouw collectieve aanpak
Hierna staat ze naar het bord te turen en zegt:
Italianen kunnen wel in kleine Fiatjes rijden, Spanje heeft tientallen miljardairs. Beter is geld naar Suriname sturen, bijv. voor vakantiedorpen op die hoge berg daar met aangenaam klimaat. Ook schooljeugd kan er heen om de tropen te leren kennen; vier weken daar weegt op tegen twee maanden in de klas.
Ze voegt toe: Leuke militaire vorming om met hoofd en handen te leren orde te bewaren = minder politie.
Ze schrijft BOA's en haalt er meteen een streep door.
Vergeet ik de dieren? Is verbod om jonge dieren te doden rechtvaardig? Moet het Amazone-oerwoud mensenvrij blijven? Of weer worden? Voor elk dier onder controle van de mens ruimte om drie seconden achtereen voluit te rennen, vliegen zwemmen?
Uit het caravannetje klinkt plotseling luid in mars tempo:
           't Is plicht dat ied're kerel
            aan de gerechtigheid
            in het geliefde vaderland
            zijn beste krachten wijdt.
            Hoezee, hoezee, voor Nederland hoezee.
            Voor republiek en president
            doet man en vrouw nu mee;
            voor republiek en president
            doen alle meiden mee.
Ze lacht en mengt zich bij het publiek.


Geen opmerkingen: