donderdag 2 september 2021

zo gepiept, hoor!

         na vertraging om af te dingen bij links

een politieke analyse
                                  Houd Jesse Klaver een vette worst voor: hij kan best minister van volksgezondheid worden; hij weet toch nergens veel van af en kan daar geen kwaad - de dokters weten gewoon beter- hoewel er vele miljarden omgaan. Dan voor een PvdA-er Buitenlandse Zaken, waar ie wel in het gareel gehouden wordt. En verder twee CDA-ers, drie bewindslieden uit D66 die niet tot de top van deskundigen hoeven te behoren en vier VVD-ers. Met verdeling van staatssecretariaten nauwkeuriger in te vullen.  Dat leidt tot voortzetting van de huidige gang van zaken zoals de VVD-kiezers willen met steun van iets meer "menslievende" D66 lieden. 
Dus groei met meer omzet, meer winst, meer consumenten en meer werkers. Gejuich uit de bouwsector dan. Kabul is een miljoenenstad geworden; de bevolking van het land groeide in een eeuw van 6 tot 36 miljoen en die mensen moeten toch ergens wonen. Afghanistan zelf heeft maar beperkt vruchtbaar gebied tussen de kaal gestroopte bergen. Het in Nederland bij te bouwen miljoen woningen -met steun van de Partij voor de Dieren- raakt heus wel vol. Er blijft nog genoeg ruimte voor villa's als je maatschappelijk succesvol bent en voor hongersnood straks in overvol Egypte hoeven wij niet bang te zijn met de franse graanschuren in de buurt.  In ruil mogen de fransen vakantie bij ons houden; wat anders?
Met zo'n nieuw kleurig kabinet van groen, rose, paars en grijs (D66) zal het pensioenstelsel voortbestaan met overheveling van honderden miljarden uit de zakken van laagbetaalden naar wie al overhouden doch als een soort flessetrekkers gebruik maken van de aftrek pensioenpremie, welke in strijd is met het belasting betalen naar draagkracht. (Dat weten ze heus wel). De kloof blijft dus bestaan, ook al omdat zoiets als SP en vakbonden het vertikken de 1500 miljard gespaard kapitaal te gebruiken voor collectivisering met dan hogere lonen en winstdeling. In plaats van gelegenheid blijven bieden de kloof verder te vergroten. Een andere kloof, die met onderbetaalde werknemers in aziatische regio's blijft idem niet gedicht. Geen sprake van aanvulling middels stortingen in gindse AOW potten. Oudjes daar blijven afhankelijk van veel kinderen, waarvan er eentje naar Europa gestuurd wordt om de bestaansbasis van de familie te verbreden. Ook moet een monument de slavernij in Suriname goedmaken, zodat profiterend nageslacht, dat zelf geen schuld draagt, niet hoeft te dokken.
Och, men kan gewoon doorgaan met het Haagse baantjescarrousel en de preambule der Verdragen van de Europese Unie wordt gelukkig niet erkend door de nederlandse rechters: Niks gelijkwaardigheid in een republiek met bindende referenda doch rang- en standsverschillen, ook zo begeerlijk voor de bonzen van Groen Links en PvdA.

Geen opmerkingen: