maandag 30 augustus 2021

billijkheidsraad

                 Gij zult billijkheid betrachten
Het Europese Verdrag tot Bescherming van de rechten van de mens is enerzijds gebaseerd op de universele Verklaring van de Rechten van de Mens, dat door de Verenigde naties in 1948 geaccepteerd werd. Daarvan is artikel 1 het belangrijkst met verwoording dat ieder geboren wordt vrij en gelijk in rechten. Dit maakt allerlei volgende artikelen in feite overbodig. Anderzijds bevestigt genoemd Europees Verdrag bezitsverhoudingen welke gemeten aan die gelijkwaardigheid volstrekt fout zijn omdat het splitsing veroorzaakt tussen rijk en arm die niet afhangt van de betrokkenen. Billijkheid is zo niet aanwezig en voor benadeelden verminderen ontplooiingskansen drastisch. Dat geldt idem waar voor goederen uit het buitenland de werkers te weinig loon ontvangen. Bijbetaling kan geschieden met storting in gindse AOW potten. Dat maakt ouderen minder afhankelijk van een groot kindertal.
De billijkheid is ook ver te zoeken waar in het Verdrag misdadigers onevenredig beschermd worden. Zoals de Noor die vele burgers doodde en in Nederland de gevangen liquidateur die na een dertig jaar kosten voor de gemeenschap weer vrij komt. Dit Europese Verdrag deugt daarom niet en evenmin de beslissende rechters. Zij hadden toch met iets beters moeten komen. Dat geldt niet in de laatste plaats aangaande eenvoudige doch belangrijke zaken zoals de in ons land gaande discriminatie. Als Amsberg, Rutte, de kamerleden bij voortduring onze gelijkwaardigheid torpederen past hierop gevangenisstraf en de Europese Wet hoort daartoe handvat te bevatten. Is het nieuw dat gelijkwaardigheid behelst het recht op deelname aan beraad en besluit? Dat kan verwerkelijkt worden op volksvergaderingen en met bindende referenda, waarna een ondergeschikt parlement zorgt voor uitwerking en controle. Let wel: zulks is alleen mogelijk in een democratische republiek zonder opgelegd rang- en standsverschil; de verlichte dictatuur van 150 veelverdieners moet daarvoor wijken. 
Billijkheid vormt de basis van goede rechtspraak. Van dit laatste is dus in Nederland deels geen sprake omdat de Justitie de politici volgt van wie het hemd nader is dan de rok. Daaruit resulteert de slechte positie van beneden-modaal.  De media berichten voortdurend over schendingen van mensenrechten in de buitenlanden, terwijl toch Europa de middelen heeft om de daders op te sporen en te registreren voor vervolging. Is dit plicht die dan vastgelegd hoort te worden in het Europees Verdrag?
Billijkheid vormt de basis van eerlijke rechtspraak. Zo konden oorlogsmisdadigers opgehangen worden terwijl er voorheen geen toepasbare wet bestond. Nu dan is het organisatorisch doenlijk om een raad in te stellen die zich uit over billijkheid in rechtsvinding. Dat moet een open raad zijn waar ieder kan toetreden en tijd voor uiteenzetting krijgt. Dus niet een stel benoemde bobo's die er soms maar knoeiend doorheen jagen. Zulke billijkheidsraden dienen vooreerst de tekortkomingen in het rechtsstelsel te analyseren en adviezen te geven.

Geen opmerkingen: