dinsdag 3 september 2024

wetenschappelijke verantwoording

College van Bestuur UvA,
                                                Als gevolg van buitenlandse agressie kon twee duizend jaar lang er geen joodse natie floreren tussen de zee en de Jordaan. Onder Turks regime trokken een eeuw geleden naar het toen dunbevolkte gebied Arabische moslims wegens iets betere economische vooruitzichten. In moslimkringen heerst de idee van een oema, die liefst ook het gebied van Israël zou moeten omvatten en waarvoor dan de joodse staat moet verdwijnen. Nooit was er een Palestijnse staat op de Westbank en nimmer was Jerusalem daarvan hoofdstad. Met een bevolkingsexplosie probeerden de Palestijnen de Israëli's te verdrijven, hetgeen op te vatten is als een misdrijf. Bij normaal gedrag zouden de Arabieren een gerespecteerde minderheid zijn met alle democratische rechten, anders dan in buurlanden het geval is. 
Een hoogleraar van de UvA voert nu in de krant NRC aan, dat er allerlei bestaat met benoeming van Israël als bezettende macht op de Westbank. Hierbij worden uitspraken van elders aangehaald, maar de vraag rijst welke wetenschappelijke waarde hebben bijv. het grenzen trekken in het Midden-Oosten door westerse staatslieden een eeuw geleden, terwijl die weinig kennis hadden van de regionale omstandigheden; uitspraken van door politici gedomineerde VN-vergaderingen; meningen van internationale rechtscolleges waarin niet frisse regimes hun vertegenwoordigers hebben, etc. Joden hebben een eigen cultuur, taal, godsdienst en dat kan niet van de Palestijnen gezegd worden. Deze laatsten kunnen terecht in een wijde Arabische wereld en zijn met de bevolking daarvan verwant. Dan is het niet billijk om van de Israëli's extra gebied te eisen. Wel lijkt mogelijk een autonome Westbank met ten hoogste een derde joden en in de rest van Israël maximaal eenderde arabieren. Hierbij dan wellicht Gaza onder Egyptisch bestuur en Israël vergroot tot aan de berg Horeb. Op de Westbank zou een groene frisse deken van dertig meter hoog bestaan indien de grond niet gebruikt wordt voor olijventeelt. Deze kan verplaatst worden naar geïrrigeerde stukken woestijn. Dit past in herverdeling van het aardoppervlak met ter wille van flora en fauna een onttrekken aan staten van het Amazone-oerwoud, de Sahara, de Himalaya, gelijk Antarctica en ook delen van de Sinaï woestijn. 
Omdat klaarblijkelijk de betreffende hoogleraar met ongepaste propaganda voor een Palestijnse moslimstaat op de Westbank nalatig is de geldigheid van claims op de Westbank te onderzoeken en bovendien de Nederlandse regering aanspoort om de moslims hun zin te geven ware deze persoon te schorsen als onbekwaam.
 
                                          

Geen opmerkingen: