zaterdag 12 september 2020

1000 kamers

                     redactie Ad Valvas,
Er is geld genoeg, er zijn volop architecten en bouwvakkers, maar organisatorisch schiet het tekort bij het beschikbaar stellen van kamers voor studenten. Nabij de VU in Buitenveldert zijn er volop plekken voor torenflats met 1 en 2-persoonskamers. Een bijzondere lokatie is de ongebruikte betegelde lap grond ten noorden van de OBA bibliotheek. Hier past een gebouw van dertig bij dertig meter met dertig verdiepingen zonder dat er veel kijkhinder voor de buurt ontstaat. Er zal plaats zijn voor wel duizend studerenden, die de nu saaie buurt tot en met de Zuid-As ook flink zullen verlevendigen. De middenstand profiteert daarvan maar ook velen van de mensen in de huizen in de omgeving.
Een groot bezwaar tegen zulke bouw is eigenlijk dat de VU los is van God en atheïstisch opereert, zodat er een nieuwe christelijke universiteit nodig is om de vreze des HEEREN aan de jeugd bij te brengen. Die kan nu al ontstaan met Internet in Uithuizen-Roodeschool en straks fysiek in een prachtige stad aan de monding van het Eems-estuarium. Met ook hierheen verplaatst vliegveld Eelde, want chinese toeristen kunnen hier landen, de hereboerderijen in het Oldambt bezoeken.
Evenzo de drentse hunebedden en Giethoorn om na hun vakantie van Schiphol te vertrekken. Schooljeugd kan van hier naar de Tafelberg in Suriname om de tropen te leren kennen. Daar heerst een aangenaam klimaat voor sabbathgangers net als in de Cameron Highlands.
Misschien wordt de VU islamitisch; als in ruil voor het verblijf van bijna een miljoen marokkanen in de Benelux NL vergroot wordt met een tienduizend vierkante kilometer tegenover de Canarische Eilanden zal daar een concurrerende universiteit kunnen komen. Merk op dat voor hetzelfde geld dat verdichting van de Randstad kost ginds drie nieuwe metropolen te bouwen zijn waarvan de tweede weg te geven is aan Marokko en de derde aan de West-Saharanen.

Geen opmerkingen: