zaterdag 17 december 2022

sfeertekening

                                            naamswijziging VU
              Uit het Midden-Oosten kwam religie met sterk ontwikkelde ethiek als centraal thema, ook naar Amsterdam op de Boelelaan. Kenmerk ervan is het bidden tot de Schepper en Onderhouder om een goed plaatsje op de ethische ladder te krijgen, voldoende voor het latere paradijs waarvoor toelatingseisen gelden. 
Biologen worden gauwer atheïst dan natuurkundigen omdat zij niet nadenken over het wonderlijke koolstofatoom, dat sinds creatie onveranderlijk bleef en voor ons van groot nut, van levensbelang is. Wel dwalen sterrekundigen met negatieve energie van tovenarij en zwarte gaten die alleen op universiteiten bestaan door geloof aan de foute algemene relativiteitstheorie met constante snelheid van elektromagnetische straling; een werkhypothese van honderd jaar geleden voordat de kwantummechanica bestond. Thans kunnen we stellen dat de grootte van c in relatie staat met de lokale gravitatiepotentiaal. Is die hoger zoals nabij massa dan verlopen de fysische processen sneller. Sedert het Begin is er overal in het heelal evenveel tijd verstreken. Vergeet dus treinen die met bijna de lichtsnelheid door tunnels rijden doch reken met verschillend tempo van fysische processen. Aldus volgt het foton het principle van least action en passeert massa op afstand (lenswerking) om "met zo groot mogelijke stappen (oscillaties van lagere frequentie) en daarvan zo weinig mogelijk" zijn eindige reis te vervolgen. Tot aan de rand van het universum waar de snelheid daalt tot nul en alles onbepaald raakt volgens Vasily Yanchilin in zijn didactisch uitmuntend boek " The Quantum Theory of Gravitation", 2003 (verstopt in de kelder). Anders dan de Ouden interesseren tegenwoordige filosofen zich kennelijk niet zo voor waarheidsgehalte en vet betaald is het lekker achterover leunen.
Wat willen die biologen en de meesten van het volkje op de VU? Een lang rijk leven met veel genieten. Kortom overheerst nu het economische der waarden aan de onderwijsinstelling. Dat gaat ten koste van bezinning op evolutie. Die toch is hoogstwaarschijnlijk voorzien met primair geestelijk doel, waartoe het doormaken van lief en leed blijkbaar nodig is om geen automaat of zombie te worden. Dat economische gedoe wil juist deze ontwikkelingsfactoren verkleinen en liefst uitbannen. Hier daarom geen hand afhakken voor een betrekkelijk klein vergrijp en zeker niet toegestaan in Saoedie volgens godsdienstige ethiek welke behelst geen oog uit te steken voor een uitgeslagen tand. Als het daar toch veelvuldig gebeurt zal de motivatie liggen op het economische vlak: Mij, ons zul jij niet hinderen op de brede weg naar een rijk leven. Waar mijn Mercedes de oude gammele bus voorbij zoeft. 
Volgens dit laatste wordt er tegenwoordig gehandeld en onderwezen op de Vrije Universiteit. Hierin verschilt deze universiteit niet meer van de andere en is het predicaat Vrije niet langer toepasbaar. De doorsnee student wordt Anno Domini 2022 niets bijgebracht over het Nieuwe Verbond tussen God en mensen, dat het kerstkind de Messias, niet de kerstman!, bracht. Daarbij is helemaal geen Drie-eenheid nodig en het wordt hoog tijd om de kerstliederen dienaangaande eens door de Letterenfaculteit te laten bijwerken. En tegelijk allerlei recente kwezelversjes te schrappen. Een vorige generatie leverde prachtige nederlandse melodie-teksten en toen ze in de hemel kwamen zei God: Dank je wel voor die mooie liederen. Maar Hij stopt Zijn oren waarschijnlijk dicht voor het brullend orgel in de Westerkerk dat de gemeentezang wegdrukt en kerkgangers thuis doet blijven. Scheelt in de collecte. Gelukkig is de warme VU tijdens de twee weken kerstvakantie weer open voor zwervers en daklozen en idem de mensa. 
Wie weet een nieuwe naam voor de universiteit te Buitenveldert, ook passend bij de mensen daar? Nu deze ontstolen is aan de christelijke achterban van kleine luyden is wellicht voor hen een nieuwe op te bouwen te Joe-it hoe-izen Roede skoel, oh nee moet puur nederlandstalig zijn; een flinke buitenlandse jongere leert in een ommezien wel voldoende van onze hoogontwikkelde taal. Met bij de nieuwe stad aan de Eemsmond ook het hierheen verplaatst vliegveld Eelde voor alom vlotte contacten en uitwisseling van en naar weer uniek hoger onderwijs. In een land dat alsmaar geregeerd wordt door regentenklieken, nu door veelverdieners in het parlement tuk op deelname aan het baantjescarrousel, de brede weg bewandelend. 
Nieuwe coupletten bij De dag door Uwe gunst ontvangen (geen copyright):

                       De Aardse tijd met smeekgezangen
                       is dra voorbij, de dood genaakt. 
                       Wil HEERE God met gunst ontvangen
                       die naar Uw beeld toch zijn gemaakt.

                       Als dan naar 's hemels paradijzen
                       Uw volk verlangt, Heer laat ons toe.
                       Mogen wij vrolijk af gaan reizen;
                       van welkom wordt Gij nimmer moe!

Goed voornemen voor het nieuwe jaar?: Nodig Yanchilin (via top-formula.net) uit voor een gastcollege met aansluitend discussie. Wel eerst het boek lezen zodat vragen die daarin al beantwoord worden achterwege blijven.

Geen opmerkingen: