zondag 22 oktober 2023

het Gouden Kalf der moslims

                                         Indertijd hadden de heidenen rondom Israël een gouden kalf als voetbank voor hun godheid, gelijk een koning een kroon draagt. Toen Mozes wegbleef op de berg voelde het volk zich zeer verlaten en men maakte daarom zo'n ding om God bij zich te hebben. Doch de Grote Geest bleek niet gecharmeerd; wilde blijkbaar niet zitten waar de mensen Hem probeerden te plaatsen. Het verhaal in de Bijbel hierover leest net alsof de Israëlieten zo dom waren een beeld te aanbidden. Eerder al had je de geschiedenis met Izak die geofferd moest worden om zogezegd absolute gehoorzaamheid te bewijzen. Moderne interpretatie luidt veeleer dat Abraham/Ibrahim moest erkennen niet baas te zijn over zijn zoon. Evenmin zulks geestelijke of politieke leiders en werd de individuele vrijheid bevestigd. 
Kort voordat de wereld der elektronica openging en nieuws zich razendsnel verspreidt daagde het besef van evolutie. In geestelijk opzicht vergt dat het doormaken van lief en leed teneinde geen zombie of automaat te worden. Bij rechtvaardigheid van de Schepper is naar ons inzicht hemel of paradijs vereist. Natuurlijk is Hij vrij om op Zijn boerderij planeet Aarde uit te proberen en de Koran erkent, bevestigt dat er ook voor mensen met de joodse godsdienst plek is in het Paradijs. Voor mensen met christelijke opvattingen idem. Dat in vele geledingen zonder gouden kalveren om God voor je karretje te spannen. Het Nieuwe Testament werd door verschillende auteurs geschreven om te getuigen van het Nieuwe Verbond waarin onze status verhoogd wordt van knechten -die loon willen- tot kinderen die bij Pa aan tafel zitten; alles poëtisch uitgedrukt. Daarvoor is geen Drie-eenheid nodig en volgens de psalm evenmin bloed; maar ja, daarmee weidt de paus wel een kudde, zij het niet op de beste gronden. Mohammed der Arabieren moest daar niets van hebben, maar hem hoger aanslaan dan anderen met bericht over heil lijkt ongepast: zie hem niet als een soort "gouden kalf". 
Dus wil 's werelds God vrij zijn en daarbij past best een natie Israël als vanouds. Bruine Joop en de naar dat kleurtje afzakkende NRC menen het anders te weten en schromen niet om een potentiële haatstaat op de Westbank te verdedigen. Groot Arabië mag blij zijn dat dit geen doorgang kan vinden en men geen nieuwe schuld op zich laadt. Ondertussen zijn de joden in Israël weer zo ruim in aantal dat zonder grote problemen er wel 700.000 Arabieren uit vluchtelingenkampen bij kunnen indien omgekeerds er ook opening komt. Er is DNA-registratie nodig tegen overbevolking. Tweederde van het landoppervlak is te reserveren als domein voor wilde dieren, die niet zoals de mens de voedselproductie kunstmatig weten te vergroten. 
Een volk wordt verantwoordelijk gehouden voor wie uit hun midden macht uitoefent.

Geen opmerkingen: