donderdag 26 oktober 2023

tenminste tien meter boven naburig groot water bouwen

                                             Dwars door Nederland loopt een grote slenk, waarnaast beoosten Amsterdam Het Gooi ligt, dat behalve door opstuwing in de IJstijd ook bestaat uit een omhoog gekomen horst (met het Carboon vrij ondiep, een paar duizend meter hoger dan in de slenk). Pal benoorden Gooi en Veluwe ligt waarschijnlijk een dwarsbreuk. Het is niet bekend of er in Almere en omgeving gezocht is naar olie of gas in de ondergrond. Men heeft ontdekt dat er een tsunami plaats vond in de Noordzee bij Schotland en de Peel bij ons vertoont een actieve breuk. Daarom is aardbevingsgevaar tamelijk reëel en kan heel Almere in een uur onder water komen te staan. 
Van actueel belang is dat op goede kleigrond bos en op schrale zanden huizen horen.
Een derde punt tegen verdere bouw in Almere is dat er teveel mensen in ons land zijn die allemaal lekker en veel willen eten, zodat er flink met gif gesproeid wordt tegen concurrerende beestjes.
Bijvoorbeeld tegenover de Canarische eilanden is volop kale woestijn waar net als in de Golfstaten heel mooie steden kunnen verrijzen. Voor hetzelfde geld dat verdichting van de Randstad kost kunnen ginds drie prachtige metropolen gebouwd worden, waarvan de tweede weg te geven is aan Marokko en de derde aan de West-Saharen. Dan (moet in ruil voor het half miljoen marokkanen die in Nederland mogen verblijven?) de mooiste nieuwe nederzetting wel bij de aanstaande Nederlandse Republiek gevoegd worden, want anders wil er niemand naar toe. Men gelieve uit te rekenen of een zak geld meegeven aan emigranten (voor wie het niet uitmaakt of ze in NL wonen omdat ze andere cultuur hebben en ook wat betreft autochtonen) voordelig uit kan pakken om woningnood te verhelpen. Groot of nog groter Almere blijft in hoofdzaak een slaapstad van Amsterdam en daarom is het weinig zinvol er jonge alleenstaanden te huisvesten, die wel eens wat willen. Woonwagens hebben wielen omdat de bewoners af en toe naar een andere plek willen. Bijvoorbeeld uit Amsterdam naar de ruime polder rond Almere? Zou Lelystad op den duur bestemming kunnen krijgen van militair oefenterrein?
                                                        Het Markermeer en het IJsselmeer zijn overmatig groot voor vogels en vissen en weinig aantrekkelijk voor zeilers. Bovendien zijn beide meren kunstmatig. Tussen Almere en Hoorn past wellicht een opgespoten heuvelrug met (volks)buitens. Waarachter tot Lelystad droog land voor groot wild. Mijn inzending voor de EO Wijersprijsvraag betrof het mondingsgebied van de IJssel tot op een paar kilometers land aan weerszijden te omheinen voor bedreigde Siberische tijgers. Die hebben hier vroeger mogelijk ook rondgelopen. De betweters negeerden mijn bijdrage. Tussen Stavoren en Enkhuizen kan een non-stop trein rijden vanuit de Eemshaven, (met veer uit Scandinavië) Groningen naar Den Haag-Scheveningen (en Londen per aansluitende boot) over een ringwal met daarbinnen eveneens droog gebied. Daar kan de NS aan verdienen. Of Arriva. Bij een drenkplaats dan even langzaam rijden. 

Geen opmerkingen: