woensdag 3 april 2024

arm blijven in Slochteren, Pekela, Loppersum?

                          In de Himalaya bouwt men huizen van hout die redelijk een aardbeving kunnen weerstaan. Japan heeft veel kennis om met staal en beton schade door trillingen te vermijden. In Groningen komen naar verluidt geen sterkere bevingen voor dan met een kracht van plm. 4 en die houden niet plotseling op als de gaskraan dicht gedraaid wordt. Een latere generatie zal daarom de opbrengst van het nog aanwezige aardgas willen gebruiken om de eigen welvaart aanzienlijk te vergroten. Men kan deskundigen inschakelen om risico's te peilen en nu al ware rapportering van geologen te verwelkomen. 
Tot dusver heeft enorme afroming van de aardgasopbrengsten plaats gevonden naar niet altijd frisse bestemmingen en is er in oostelijk Groningen veel Bijstand nodig, terwijl de PVV aanhang heeft uit onvrede. Dat is prima voor wie menen dat de plaatselijke bevolking niet extra hoeft te profiteren van het aardgas. Die vormen kennelijk in Nederland de meerderheid en daarom is regionale autonomie noodzakelijk indien de groningers nog miljarden uit de grond willen halen voor zichzelf om nieuwe prachtige aardbevingsbestendige dorpen op terpen te bouwen. Er blijft dan nog genoeg geld over om bijv. een Eemsstad met universiteit en vliegveld te stichten; om Winschoten, Veendam en Hoogezand een sterk nieuw centrum te verschaffen ter hoogte van Zuidbroek met ook spoorlijn Emmen-noordwaarts, enz. Uiteraard is het gemakkelijker om rustig te blijven zitten en alles over te laten aan Den Haag, dat ook zorgt voor burgemeesters als diens lakeien. 
Tussen haakjes ligt Amsterdam op de rand van de grote Noordzeeslenk met ernaast het Gooi als combinatie van een geologische horst en een glaciale stuwwal. Mogelijk is ongelijke aangroei van de bodem der Atlantische Oceaan oorzaak van verwijding der slenk en opheffing van de Ardennen. Te Roermond vond een stevige aardbeving plaats in of bij dit systeem maar een nog veel sterkere is niet uitgesloten. Met misschien wegzakken van Amsterdam.

Geen opmerkingen: