woensdag 23 juni 2021

compensatie ipv excuses

   uitstel / afstel?
             Wie profiteerden van slavernij en uitbuiting moeten de benadeelden compenseren omdat dit in strijd is met de universele Verklaring van de rechten van de mens, hetwelk, opgenomen in een preambule, grondslag vormt van de Verdragen der Europese Unie. Derhalve absoluut geldig is ook in Nederland; zie hieronder.
Een slavernijmonument is van later zorg.
Omdat het gelet op de markten moeilijk is individueel te vereffenen ware geld te storten in AOW potten van landen met onze "loonslaven". De werkers hoeven dan minder besteden aan zorg voor hun ouderen en gaan erop vooruit. 
Aangezien discriminatie verboden is komt makers van door ons afgenomen producten en diensten tenminste voldoende beloning toe voor hun arbeid om goede basis van levensstandaard te verkrijgen. Handelaars menen ter zake weinig taak te hebben zodat de overheid regelend hoort op te treden. Te constateren valt dat Primark en soortgelijke winkels goederen verkopen die met onderbetaling vervaardigd zijn. De klant had de mogelijkheid geboden kunnen worden om met pinsparen bij te betalen maar daar dit niet van de grond gekomen is geldt plicht voor de lokale landelijke overheden om de gaande discriminerende situatie te verbeteren. Dit kan naar het zich laat aanzien het best door de betrokken winkels een heffing op te leggen die ten goede komt aan gindse AOW. In het geval van Primark zal dit naar schatting 100% moeten zijn om redelijke verhoudingen te doen ontstaan. De heffing is dus gebaseerd op het verbod tot achterstelling ook van gindse werknemers. Hun situatie is bekend en derhalve is de heffing toepasbaar. En uitvoerbaar op verschillende manieren. Klanten moeten dan meer betalen voor nieuwe kleding maar hebben minder nodig als zij zuiniger daar mee om gaan en zo eveneens meer respect tonen voor de makers.
     In Suriname is het hoogland mogelijk zeer geschikt voor toerisme, net als de Cameron Highlands in Maleisie. Uit de nederlandse Schatkist kan ter schadelosstelling voor de slavernij in het verleden geld overgemaakt worden voor dergelijke ontwikkeling. Dit heeft hogere prioriteit dan hulp aan Italie en Spanje, landen met vele miljonairs. Een spoorlijn van Paramaribo via Zanderij naar de Tafelberg bespaart doorlopende import van auto's. Per trein komen 1e en 3e klas gelijktijdig aan terwijl op de weg de Mercedes de gammele oude autobus voorbij zoeft.
De Antilliaanse bevolking zal gebaat zijn met veerdiensten van draagvleugelboten (en misschien watervliegtuigen gelijk naar Vancouver Island), een openbaar vervoer dat verruiming geeft.


Geen opmerkingen: