woensdag 21 juli 2021

Offerfeest en aanslagen

      essay
Ooit was het gewoonte in het Midden-Oosten dat de godheid een voetbank kreeg in de vorm van een kalf gelijk bij ons de koning een kroon draagt. De Israëlieten zullen niet zo dom geweest zijn om een beeld te aanbidden maar met het Gouden Kalf wilden ze God naar zich toe trekken. Toen Mozes wegbleef op de berg. Het viel niet in goede aarde om God te plaatsen waar ze Hem wilden hebben -Gott mit uns-, Hem voor hun karretje spannen.
Indertijd gold voor wat hoort wat en er werden offers gebracht om de goden gunstig te stemmen. Zelfs kinderen werden daartoe bestemd als de nood hoog was. Vaak was het ook zo dat het eerstgeborene automatisch aan de god toekwam in gangbaar ritueel. Het verhaal van Abraham en Izak kennen we uit een minstens duizend jaar latere optekening. De bijbelse getuigen zitten er soms wat naast. Er staat bijvoorbeeld geschreven dat God het hart van Farao verhardde, maar dit is in tegenspraak met het naar Gods beeld geschapen zijn, dus volle vrijheid hebbend. Mogelijk vroeg de farao God niks en bad hij niet zodat de HEERE afzijdig bleef en meneer zelf moest kiezen. Abraham ging Izak offeren en Ibrahim Ismaël, de eerste zoon alsof hij daartoe reden had uit zijn omgeving of van elders. Maar de engel stak er een stokje voor en dit valt zo op te vatten dat pa geen baas was over zijn zonen. Evenmin zijn dat politieke en religieuze leiders ofwel werd de individuele vrijheid en onaantastbaarheid door Boven bevestigd. Dat moeten moslims erkennen in plaats van terroristische aanslagen te plegen.
De Thora is gericht op het belang van de groep. Koran en Nieuwe Testament hebben het vooral over het individu. De knechtenschare van het Oude Testament wil loon, terwijl het Nieuwe Verbond, gebracht door de Messias, onze status verhoogt tot "kinderen". Die enige toegang hebben tot pa's portefeuille en opgevoed moeten worden, waartoe blijkbaar het doormaken van lief en leed nodig is om niet tot automaten of zombies te geraken. Evolutie dus. De idee van onderwerping in de islam schiet de andere kant op. Grote verdienste van Mohammed is echter dat hij de Grote Geest van gans het heelal en wie weet hoeveel planeten geen zoontje toedicht. Lees in het evangelie van Johannes dat de Christus de enige was die al bij geboorte de nieuwe status verkreeg, hetgeen zijn boodschap ondersteunt.
Deze notitie is van taalkundige aard en dan is begrijpelijk dat de Messias een sleutelrol speelt bij die verbetering van status, uitgedrukt in "Niemand komt tot de Vader dan door mij" met het woord vader poëtisch te verstaan net als "kinderen" en "zoon van" betekent ginds doorgaans twee handen op één buik, in woord noch daad te onderscheiden. Wie gewoon meer knecht wil blijven? Het zij zo; ook goed hoor. Toen er nog geen handtekeningen waren werd een verbond bezegeld met een offer(maaltijd). Aangezien God volgens de psalm vergeeft om niet is het nergens voor nodig het eens te zijn met halve heidenen als misschien Paulus indien niet zijn info bewerkt werd zoals eigenlijk de zoetsappige toon van vele Nieuwtestamentische brieven suggereert. De nederlandse laatste bijbelvertaling is ketters met vervanging van "in de boezem des Vaders" door "die God is". Dat pleziert natuurlijk wel de paus als "plaatsvervanger".
In onze evolutie zoeken wij naar de Oorsprong of Schepper van het heelal. Daar was geen singulier punt, want een punt is een wiskundig begrip en bestaat in de natuurkunde niet omdat het geen afmetingen heeft. Negatieve energie en zwarte gaten zijn verzinsels gebaseerd op de onjuiste algemene relativiteitstheorie van honderd jaar geleden. In den beginne was het universum uiterst geconcentreerd en verliepen de processen razendsnel. Stilstand van de tijd bij grote concentraties van massa is hier helemaal mee in tegenspraak. Het evangelie van Johannes begint als men zonder gekleurde bril leest met herhaling van Genesis 1: Een machtig vorst spreekt een woord en de dingen gebeuren dienovereenkomstig. Dat is technisch prima uitgedrukt als er geen mensenogen waren om te observeren. De moslims en de zwartekousenkerk hoeven niet te geloven aan zes dagen schepping nu uit de techniek blijkt dat het ook in een dag kan mits voorzien van goede chips. Waarmee ook voor het lichaam reprint mogelijk is. Per saldo is de taal van het bijbelse verhaal nauwkeuriger dan de onzin die de "wetenschap" thans spuit, ook met het volstrekt onwetenschappelijk inflatie getover.
Op het Museumplein te Amsterdam is er goede plek voor een staatsmoskee als grote zwarte kubus op pootjes, fraai contrasterend met het groene gras en de witte Badkuip. Hier ware dan art 1 der universele Verklaring van de rechten van de mens te onderwijzen. Die gaat iets minder ver dan het bijbelse Tweede Grote Gebod: respecteer en help de ander want hij/zij is als uzelf, maar toch. 
Lof zij God, heer van Hemel, Aard' en hel.
Bidt tot Hem, Die is eeuwig; Hij doet wel.
Toon ons Jahwe, HEERE, Allah rechte paden
met Uw gunst vermijdend kwaden.
Onze Heer veroordeel niet
wie vergat wat Gij gebiedt;
maar schenk Uw hulp, als U ons leidt
krijgt voet ruim baan, wordt 't hart verblijd.
Weer over het Offerfeest sprekend de vraag: Welke plek is heiliger: Waar Ibrahim die geit offerde en nu de Moskee met de Gouden Koepel staat of waar Allah het beest gaf, verstrikt in de bush op de steile helling waar nu de Klaagmuur is en Jahwe veel post krijgt.

Geen opmerkingen: