maandag 19 juli 2021

vuistschermen

                    Indertijd bedacht boksleraar de heer Bambergen toen hij werd aangesteld om les te geven op de Universiteit van Amsterdam wat hij noemde vuistschermen. Dit is sport waarbij het accent ligt op techniek, zowel aanvallend als verdedigend met vermijding om de tegenstander letsel toe te brengen. 
In het kort zijn de regels aldus:
De afstand tussen beide sporters is doorgaans ofwel voldoende groot om buiten bereik van de tegenstander te zijn ofwel klein zodat er minder grote krachtsontplooiing kan plaats vinden behalve bij een roffel op de buik en dus niet zeer kwetsbaar "halverwege", terwijl actie zodanig is dat met optimale reach alleen lichte aanraking plaats vindt. Uitzondering hierop zijn de hoeken met verkorte afstand, maar dan mag er geen rechte stoot uitgevoerd worden. Hierbij is te counteren met ook eigen verdediging. 
Bij de gewoonlijke boks trainingen ziet men juist wel "halve afstand" en menigeen is er ook op gebrand om maximaal toe te stoten zonder verder na te denken. Dat zou verkeerd kunnen uitpakken voor studenten die immers een ander hoofddoel hebben dan de bokssport. Zo ook voor de meeste recreanten die met hun vuisten sporten willen. Om extra voorzichtig te zijn stelde Bambergen dat bij actie niet op de volle voet mocht worden gestaan doch reikend naar voren op de tenen. Veel aandacht besteedde hij aan het counteren. Dat geeft beide sporters plezier. Ook de verdedigende counter bij een rechte stoot werd onderwezen en bij een actie met aanval werd de verdedigende hand zorgvuldig voor het gezicht heen en weer geschoven om een eventuele counter goed op te vangen. 
Dit schermboksen lijkt zeer geschikt voor jeugd die moet leren om de ander te respecteren en geen schade toe te brengen, terwijl je toch volop en vooral technisch bezig bent. Essentie is lichte aanraking van de tegenstander een geen knal voor de kop, maar je wilt ook wel eens maximaal toestoten en daartoe wordt een geopende hand gepresenteerd voor rechte stoot, hoek, zijwaartse, enz. Ook voor dames lijkt vuistschermen aantrekkelijk. Dit wil niet zeggen dat de gewone bokssport geen toekomst heeft, maar daarin doorstoten of opklimmen is maar voor weinigen weggelegd. Misschien kan net als padel bij tennis het schermboksen een goede aanvulling vormen op het klassieke boksen. 

Geen opmerkingen: