maandag 30 augustus 2021

Aardbeving

       hoe kan het vergaan?
   Wodan had er trek in. Om die eigengereide verengelste amsterdammers eens te pakken. Hij dacht aan beroering van de Noordzee-slenk die dwars door Nederland loopt met aan de oostzijde de glaciaal bewerkte horst van Het Gooi. Een fikse aardbeving zou de stad onder water doen verzinken en dat liefst in een koude stormachtige winternacht. Daarom werd er een conferentie met Donar en Neptunus belegd om een optimaal spektakel te krijgen. Dat zou voor de rest van het land tevens dienen om hun geloof weer eens wat op te krikken. De lieftallige Freya, die een verjongingskuur had ondergaan door in de Etna te springen en gelijk een feniks te herrijzen, organiseerde ondertussen dat er voor de weinige goede, niet-hebzuchtige, niet scheldende, niet uitbuitende, niet plofkip vretende burgers wel een paar rondvaartboten zouden blijven drijven. Waarna de wind deze naar steden en dorpen aan de rand van het nieuwe grote binnenmeer van Alkmaar tot voorbij Utrecht zou blazen. Wodan's secretaresse zocht nog naar een ijsgodje uit de lagere hemelse gelederen om de slachtoffers wat extra leed te bezorgen met bijvoorbeeld een vinnige sneeuwjacht. 
Dan zou ook de honger toeslaan omdat havens en wegens kapot waren. Maar niet zoals in Egypte waar 75 miljoen daaraan bezweken toen Amerika geen koren meer bracht. In de omgeving was niets groens dat ze konden veroveren, vandaar. Dan trekt een volk weg en velen zaten al op de Veluwe waar ze gebraden wild zwijn moesten eten. Tussen haakjes is de Nijlgans voor hen heilig en dat beest had het naar zijn zin op het hollandse gras. Zoiets werkt aanstekelijk op achterblijvers, de egyptische gezinnen met vijf kinderen.
Wodan nodigde een bekende britse godloochenaar uit om eens in het Walhalla rond te neuzen als die in de vroege ochtenduren nog leeg was omdat de helden uitsliepen. Nu moet je weten dat een bioloog gauwer atheïst wordt dan een sterrekundige omdat hij niet nadenkt, dat niet hoeft, over het wonderlijke koolstofatoom. Die betweter, zo dacht Wodan, zal wel geloven in de algemene relativiteitstheorie met negatieve energie -hoe bestaat het-, zwarte gaten -stilstand van de tijd daar harmonieert allerminst met de snelle processen in het zeer geconcentreerde jonge heelal- en inflatie -dat vergt echt toverkunst want is natuurkundig niet mogelijk.* Kijk, zo wou Wodan in een droom verduidelijken: Mijn Walhalla, oord van roem en geluk, heeft meer bestaansrecht voor de mens dan de Aanstormende Zich Verenigende en Alles Verslindende Zwarte Gaten. Als mijn Vrouwe een goede bui heeft schenkt ze jullie misschien wel een telepathische geranium. Daarvan moet je een stekje of een blaadje de ruimte insturen en als dat gegrepen wordt door de AZVAVZG gaat moederplant op de vensterbank trillen van ontzetting. Dan heb je nog net tijd voor een schietgebedje om ook in het Walhalla te komen. Alhoewel: Misschien is het in jouw visie daar toch niet goed toeven. Wodan streek peinzend over zijn helm, die hij tegen de concurrentie droeg.
Hoe ging het ondertussen in het Amsterdamse? De jaren verstreken en in het haf achter de duinenrij sedimenteerde een nieuwe kleilaag, al de ontelbare publicaties van de UvA bedekkend. Vervolgens groeide er veen bovenop en toen wierpen mensen een dam op om bij eb het water in de naar zee stromende rivier op peil te houden voor de scheepvaart. Daar ontstond een handelsnederzetting. En Wodan, Donar, Pluto en het IJskukel vielen in een zwart gat. Nooit meer werd er iets van hen gehoord. Freya had de zware taak om elke week van een vrijdag te voorzien. Anders zouden wij het borreluurtje dan nog missen.
*Zie ook op deze site een experiment op Saba met atoomklokken, uit te voeren door een russische wetenschapper.

Geen opmerkingen: