maandag 16 augustus 2021

het Deens alternatief

De drie noordelijke provincies van Nederland zijn bij verkiezingen goed voor een tien procent der stemmen. Dat tikt niet aan en "Den Haag" krijgt alle ruimte om te domineren. Naar blijkt is daardoor grote afroming mogelijk, waarvan de gindse bobo's profiteren, samen met Albert Heyn, de grote banken, Shell en meer. Domme stadjers wilden een snelle zweeftrein om nog beter onder de plak te geraken.
Dan rijst de vraag hoe bij de inwoners van Groningen, Drente en Friesland de verhoudingen liggen om zich los te maken van Den Haag en aansluiting te vinden bij Denemarken als autonoom landsdeel. Eigenlijk past dat prima, want niet zoals in de Randstad geldt vooral handel drijven met uitbuiting van zwakkere partijen en alsmaar belust zijn op groei en zo meer winsten. De consumptie dus, de omzet doen toenemen en op de onvruchtbare heidevelden van het Gooi is nog wel plek voor een half miljoen instromende migranten. Op die hoge gronden kunnen zij eeuwig blijven wonen terwijl er in Almere mogelijk velen verdrinken als in een stormachtige koude winternacht de Noordzeeslenk activiteit vertoont en de dijken scheuren door de aardbeving. Ook hebben Blaricum en Laren nog geen hoogbouw, hoewel je toch mooi uitzicht krijgt van tien hoog. 
Waarom verder meegaan met het hollandse kwantitatieve en vervuilende handelen als in eigen beheer -Kopenhagen blijft ver weg maar kan de buitenlandse betrekkingen verzorgen- kwaliteit van het bestaan voorop te plaatsen is. Dit laatste lukt niet met "Den Haag" als baas, want de geldzucht daar is enorm en het perifere Noorden wordt beschouwd als een soort wingewest. Het zal nog wel even duren voordat de kwestie een goed einde krijgt met een ontkomen aan de huidige verlichte dictatuur van egocentrische veelverdieners in de "Hof"stad en bijvoorbeeld een beter lot samen met de Denen te bewerkstelligen. De tegenwoordige generatie moet er nog aan wennen, maar voor de jeugd hoeft het geen probleem te zijn.

Geen opmerkingen: