maandag 2 augustus 2021

essay staatshervorming

           de nieuwe republiek
Kinderen zijn niet verantwoordelijk voor door hun ouders bedreven slavernij en uitbuiting. Maar als zij profiteerden moeten ze wel schadevergoeding betalen. Indien zij de foute weg van pa en ma opgaan is het om met de psalm te spreken beter hen tegen de muren te verpletteren.
Dus is er grondige hervorming nodig van de relaties tussen Holland, de Antillen en Suriname, waarbij de oude machthebbers en profiteurs een toontje lager moeten zingen, lees verdwijnen. Het beste lijkt om volksvergaderingen te beleggen over de toekomstige staatsinrichting en de verwerkelijking van gelijkwaardigheid. Die wordt erkend in het voorwoord van de Verdragen der Europese Unie en vormt zo een enorme steun in de rug om huidig kabinet, parlement en rechters weg te sturen, want zij schenden opzettelijk met hun monarchie, baantjescarrousels en belastingontwijking voor de welgestelden via belastingparadijzen en aftrek pensioenpremie. Willen die gelijkwaardigheid eenvoudig niet omdat zij macht en geld zouden moeten inleveren.
Wat kan er besproken worden? Door ons! Wellicht is het gunstig om autonome landsdelen, zeg 4 in NL, te krijgen binnen een Benelux republiek. Die samenwerkt in een unie met de Scandinavische staten om een sterk progressief blok te vormen binnen de EU en in de wereld. Zo'n Benelux-republiek hoort misschien een andere naam te krijgen als ook Suriname zich erbij aansluit. En gaat delen in onze welvaart. Ook de Antillianen horen erbij. En kunnen ministaatjes meedoen? Het wordt dan een gemeenschap die deelt en zorgt voor vrijheid om zich te ontplooien in een groot gebied. Alvast kan het volk een president kiezen die uit heel het volk bekwame ministers zoekt voor bepaalde taken -dus daarin deskundig en zo nodig te vervangen- en bindende referenda houdt over hoofdzaken waarna een ondergeschikt parlement zorgt voor uitwerking en controle. Als Marianne Thieme wil kan zij per referendum door het soevereine volk benoemd worden tot presidente. Ieder moet zich bij het stemmen goed voorbereiden en voor deze arbeid is een beloning van honderd euro op het stembureau wel op zijn plaats. Dat maakt onder meer de VVD een stuk kleiner.
Met een gekwalificeerd iemand van de Dierenpartij komt ons land voorop aangaande de belangen van dier en milieu. Het streven moet zijn om het Amazone-oerwoud, de Sahara, de Himalaya, de Noordpoolstreken los te maken van staten gelijk Antarctica ter wille van flora en fauna. Daarbij is verplichte DNA-registratie van de wereldbevolking noodzakelijk om sancties te kunnen nemen tegen overbevolking, die de Natuur bedreigt. Teneinde geen bedreiging voor de buren te worden is er een limiet te stellen aan de omvang van de bevolking van een staat; een half miljard? Het DNA is ook een middel om zogenaamde onechte kinderen van vader en moeder te voorzien met volledig delen in hun erfenis. Met terugwerkende kracht en zonder uitstel. Het helpt voorts om familie en staat van jonge vluchtelingen op te sporen. Die hebben immers zorgplicht. Merk op dat een kind soms wel wegloopt, maar bij het overschrijden van een staatsgrens doorgaans gestuurd wordt. 
De inkomensverdeling in de nieuwe republiek valt te baseren op de ontplooiingskansen welke voortvloeien uit gelijkwaardigheid. Dan zullen zeer grote erfenissen merendeels afvloeien naar de Schatkist, dan zal er basisinkomen nodig zijn hetgeen beoordelingen door ambtenaren vermijdt. Dit is aan te vullen met beloning voor gewerkte uren, inbreng van kennis, winstdeling en aftrek bij vervuilende activiteit en overbodige concurrentie welke in feite toename van welvaart hindert. Terwijl uit voorzorg tegen opeenhoping van macht en het meestal volgende zichzelf spekken er een limiet gesteld wordt van ten hoogste tien jaren vangen uit onze Schatkist. Geldend voor politici, ambtenaren, professoren, enz. Omdat de werkers in te lage lonenlanden tekortgedaan is zullen er vele miljarden gestort moeten worden van uit Nederland in bijvoorbeeld gindse AOW potten; een heffing met dito bestemming voor te goedkope producten ware meteen in te voeren.
Dit alles kan uitvoerig ter sprake komen bij de media. Duizend keer Specsavers reclame herhalen kost vele minuten, zelfs uren, die beter besteed kunnen worden en zijn die boodschappen eigenlijk niet bedoeld om zeer kwalijk ons een soort hersenspoeling te doen ondergaan: erin stampen wat op geld beluste bazen willen? Of neem het geklets op prime time over voetbal, waar de ene speler niet iets sneller is dan een andere dankzij gekregen voortreffelijk lichaam. Is zich daarop storten niet een gemakkelijk zoethoudertje voor de massa, die bij beter geïnformeerd raken de boel in Nederland grondig zou hervormen?

Geen opmerkingen: